De meest voorkomende symptomen van heupklachten zijn: Pijn in de heup in rust (ook 's nachts)Pijn in de heup tijdens beweging. Uitstraling van pijn naar het been en of het geslachtsdeel.
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
De eerste symptomen die bij een versleten heup optreden, zijn pijn en stijfheid, vooral bij het opstaan uit een bed of stoel. Op een gegeven moment wordt bewegen steeds moeilijker en pijnlijker. Om deze pijn te corrigeren, ga je anders lopen en daardoor kun je zelfs een beetje 'mank' lopen.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.
Bij een slijmbeursontsteking in de heup, is er een constante pijn aan de buitenkant van de heup aanwezig. Deze pijn kan lokaal of diffuus voorkomen en soms is er een lokale zwelling zichtbaar of voelbaar. Ook kan het zijn dat de pijnlijke plek rood verkleurd en warm is.
Maar een chronische slijmbeursontsteking is vaak een hardnekkige aandoening. In de meeste gevallen is er sprake van een slijmbeursirritatie. Als gevolg van overbelasting. De klachten van een chronische slijmbeursontsteking kunnen maanden soms jaren aanhouden.
Wanneer u last heeft van uw heup is een drukverlagend matras de beste optie. De heup zakt dan namelijk in het matras. Zo ontstaat er minder druk waardoor de gewrichten de ruimte krijgen. Doordat u minder druk op uw heup ervaart is de kans kleiner dat u half op uw buik draait en last krijgt van uw rug of nek.
Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID's)
Voorbeelden zijn diclofenac, naprosyne, ibuprofen, movicox. Maar er zijn nog vele anderen namen van ontstekingsremmende medicijnen. Al deze medicijnen kunnen de pijn en de zwelling van het gewricht verminderen.
Het duidelijkste symptoom van een slijmbeursontsteking in de heup is pijn aan de zijkant van de heup. In sommige gevallen kan deze pijn doorstralen naar het bovenbeen. De pijn wordt meestal erger als u ligt op de pijnlijke heup, loopt of traploopt. Hierdoor kan uw bewegingsvrijheid beperkt worden.
Bij een slijmbeursontsteking kunt u last hebben van: Een rode en warme huid rondom het gewricht. Een zwelling van het gewricht. Stijfheid van het gewricht.
Symptomen van peesontsteking
Pijn en een lichte zwelling. Warme huid boven je pees. Stijfheid en bewegingsbeperking op de plek van de ontsteking. Soms hoor je bij het bewegen van je pees een zacht krakend of knisperend geluid.
Als u beter wil kunnen slapen met heupklachten, dan is het belangrijk dat bij het slapen de druk zoveel mogelijk wordt weggenomen van uw heup. Het kan helpen om te gaan slapen met een kussen tussen de knieën. Maar ook een goed matras dat de druk op uw heup weet te verminderen kan uitkomst bieden.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.
Rekoefening bij heuppijn: mobiliseert je heupbuiger
Ga op een knie zitten en plaats je knie recht onder je heup. Leg de SUPER BAND vooraan rond je bovenbeen. Trek je navel in en span je bilspieren aan. Beweeg vanuit je heup naar voren en blijf in deze positie zitten.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.
Slechts een half uurtje wandelen per dag doet wonderen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Pijn aan de zijkant van uw heup komt meestal door een ontsteking of beschadiging van een slijmbeurs of pees. De pijn is vaak het ergst als u loopt of op uw heup ligt. Het kan vanzelf overgaan, maar het duurt soms wel maanden.
De mate van kraakbeenverlies is met een röntgenfoto vast te stellen. Een MRI scan of botscan kan in een vroegtijdig stadium een versleten heup vaststellen voordat de gewone röntgenopnames afwijkingen laten zien. De pijnklachten bij een versleten heup nemen meestal geleidelijk toe.
Heup en heupbeen zijn hetzelfde. Linker en rechter heupbeen zijn opgebouwd uit drie onderling in de puberteit vergroeide botten: het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen. Het darmbeen wordt ook vaak met bekken aangeduid, omdat het het deel van het bekken is dat aan weerszijden van de heupen is te voelen.
Tevens sukkelen mensen vaak met pijn wanneer ze 's nachts op hun heup liggen. Dat wordt meestal veroorzaakt door een slijmbeursontsteking over de peesaanhechting: trochanter bursitis. Ten slotte kunnen er ook meerdere pezen chronisch ontstoken geraken of klikken.