Een cementdekvloer of zandcementvloer is niet hetzelfde als een betonvloer. Het grootste verschil is dat een cementdekvloer een dekvloer is, en een betonvloer als afwerkvloer dient. Een betonvloer bestaat uit cement met eventueel kalk.
Stabilisé bestaat bijna uitsluitend uit zand.
Bij het maken van stabilisé moet je weinig water toevoegen. Voor het maken van chape gebruik je dubbel zoveel cement: 200 tot 300 kg en extra water. Chape is een veel vochtigere mengeling dan stabilisé. Vanzelfsprekend is de droogtijd dan ook langer.
“Chape” is in zijn meest algemene betekenis een “stevige ondergrond om op te bouwen”. Een chape vloer in huis is sowieso verplicht en daarnaast is het ideaal om een vloer te leggen op chape. Het belang ervan kan niet onderschat worden.
De uitvullingslaag is de laag die doorgaans tussen de leidingen en de chape komt te liggen. Deze laag kan verschillende functies hebben, zoals isolatie, egaliseren, het verbergen van leidingen of het ophogen van de vloer. Afhankelijk van de functie van de uitvullaag kan men een materiaal kiezen.
Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan. Wat is het verschil tussen cement, beton en mortel? Beton, cement en mortel zijn verschillende producten.
Beton heeft de eigenschap dat het zich na verharden uitstekend hecht aan andere materialen. Bijvoorbeeld aan beton zelf, maar ook aan staal, hout en zelfs kunststoffen. De hechting aan staal is wenselijk bij gewapend beton. Echter, als het bekistingsmateriaal van staal is, dan wil je de hechting met beton weer niet.
Bovendien is de chape ook best waterdicht, om vochtproblemen in de toekomst te vermijden. Uiteraard kan je als amateurklusser de nodige ervaring hebben om de chapewerken zelf uit te voeren. Maar bij de minste twijfel aan je eigen capaciteiten raden we aan om een professionele chapper in te schakelen.
Mag je een chapelaag dan schilderen of behandelen om de ondergrond leefbaar te maken? Het antwoord is ja. Je kan perfect tijdelijk leven op de uitdrogende chape, mits de juiste voorbehandeling.
Als je chape al 2 weken aan het drogen is, kan je die veilig betreden. Moet je eerder door je ruimte wandelen? Gebruik dan planken. Zo verspreid je de druk over een groter oppervlak.
Chape maak je door 1/4e cement te mengen met 3/4e zand. Voor kleine hoeveelheden kan je dat gerust doen op een waterdichte folie, maar grotere hoeveelheden chape meng je best met een betonmolen. Eens je de mengeling van cement en zand stevig hebt omgeroerd, voeg je er water aan toe.
De chape prijs van isolatiechape bedraagt gemiddeld 150 tot 180 euro per m3. De uiteindelijke prijs van deze chape per m3 is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, het aantal vierkante meter en de dikte van de vloer. Wil je zelf je isolatiechape leggen? Koop dan kant-en-klare isolatiechape in zakken.
Wacht met chappen tot de vrieskoude weg is. Het is niet aangeraden om te chappen wanneer de temperaturen sterk onder het vriespunt liggen. Het zand die we gebruiken wordt buiten gestockeerd en bij vriestemperatuur vervriest dus ook dit zand. Er worden aaneengeklitte zandbrokken gevormd.
Let wel op: bij regen- of stormweer leg je geen hellingschape. Het resultaat lijdt onder gure weersomstandigheden. Je brengt de chape rechtstreeks aan op je dak. Voor een goede waterafloop maak je een helling van minstens 2 centimeter per meter (2 procent).
De verhouding zand/cement bepaalt de sterkte van de chape.Er zijn een aantal sterkteklassen (32.5, 42.5, 52.5). Voor dekvloeren gebruikt men vaak type CEM II 32,5 N. Dit type cement laat zich bij temperaturen tussen 10 en 20 graden Celsius gemakkelijk verwerken.
Jazeker, in de praktijk ligt de belasting voor gespoten PUR ligt tussen 150 en 250 kPa. Omgerekend ligt deze waarde tussen 15.000 en 25.000 kg/m².
Na 2 à 3 dagen mag je de chape voorzichtig betreden. Alles hangt natuurlijk af van de drogings mogelijkheden. Na 10 dagen mag je gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.
Na drie à vier dagen mag u de chape voorzichtig betreden, op voorwaarde dat u (isolatie)platen legt om op te stappen. Zo verdeelt u het gewicht en voorkomt u dat u de chape beschadigt. Na tien dagen mag u gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Gemiddelde prijs van chape per m2
Het is moeilijk om een exacte prijs op te geven voor chape, aangezien elke project andere behoeften heeft. Gemiddeld mag je rekenen op 12-15 euro per vierkante meter. Dit is een klus die ervaring vereist. Laat chapewerken daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte.Zonder hydrofuge vanaf 30 cm. Hydrofuge is een kleurloos product die de zuigkracht van poriën sterk verkleint.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Je kunt eenvoudig een nieuwe betonvloer over een bestaande betonnen ondervloer laten gieten. Je bestaande vloer moet dan alleen opgeschuurd worden. Zo krijg je uiteindelijk een ruw oppervlak, waarop de nieuwe gietvloer zich goed kan hechten. Ook een tegelvloer kan je laten overgieten.
Als een vloer poreus is of van een materiaal is gemaakt met zo veel veel zuigkracht dat het vocht opneemt – beton bijvoorbeeld – dan is bouwfolie noodzakelijk. De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit.