Zilvervliesrijst is bovendien makkelijk te combineren met groente(rijst), waardoor je meteen andere voedingsmiddelen binnenkrijgt die je helpen om af te vallen. Door groente toe te voegen aan de zilvervliesrijst kun je ook het verzadigde gevoel versterken, omdat groente ook vezels bevat.
Afvallen met rijst
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Voor gewichtsverlies creëert het rijstdieet een calorietekort, wat het lichaam ertoe aanzet om opgeslagen vet als brandstof te gebruiken . Dit resulteert in gewichtsverlies na verloop van tijd. Het rijstdieet bevat ook weinig natrium, wat schadelijk kan zijn in grote hoeveelheden, en weinig verzadigd vet.
Deze kruidige smaak lust iedereen en je rijst krijgt er echt een opkikker van! Wees niet bang dat het te pittig wordt, want de smaken van ui, knoflook, zout, gember, peper, kokos, fenegriek, kerrieblad, komijn, kardemom, geelwortel, kaneel, nootmuskaat, chili en kruidnagel zijn voor iedereen heel goed te doen.
Ze vonden een simpele manier om zetmeelrijke rijst minder calorierijk te maken - door kokosolie toe te voegen tijdens het koken. Zo kun je deze truc in de praktijk brengen: Doe water in een pan en breng het aan de kook. Voeg een theelepel kokosolie toe voor elke halve kop rijst die je wilt koken.
Let op porties. Door in de gaten te houden hoeveel rijst u eet tijdens een maaltijd, kunt u uw calorie-inname controleren en afvallen. Een goede vuistregel is om de helft van uw bord te vullen met groenten, een kwart met een koolhydraat zoals rijst en een kwart met eiwitten . Kies voor bruine rijst of wilde rijst in plaats van witte rijst.
Witte rijst (344 kcal/100 gram)
Als je wil aankomen zijn deze koolhydraten zeker welkom. Ze geven je veel energie om te trainen en een overschot aan calorieën zorgt ervoor dat je aankomt.
Gebruik bij voorkeur hele kruiden die je er makkelijk uit kunt vissen als de rijst gaar is. Denk hierbij aan een gekneusde stengel citroengras, een steeltje kaneel, een laurierblad of wat plakjes gember. Je kunt trouwens ook gewoon gedroogde kruiden toevoegen aan het kookwater. Lekker experimenteren!
Door de droge rijst in een beetje boter of olijfolie te bakken voordat je het water toevoegt komt de smaak extra goed naar voren. Daarnaast krijgt het een beetje een nootachtige smaak. Deze tip werkt helemaal goed met bruine rijst.
Welke groenten je wilt eten bij kip met rijst ligt eraan hoe je de kip bereid. Groenten als courgette, snijbonen, broccoli, spinazie, paprika en champignons passen hier goed bij. Natuurlijk kun je altijd zelf kiezen wat je lekker vindt om bij je gerecht te eten.
Wilde rijst . Rijk aan mineralen, vitaminen, eiwitten, zetmeel en voedingsvezels, en ook nog eens vetarm. Wilde rijst is een bijzonder gezonde optie, vooral als je wilt afvallen.
Het beheersen van uw portiegrootte is essentieel wanneer u geniet van witte rijst tijdens een gewichtsverliesreis. Gebruik kleinere kommen of borden om uw portiegrootte te helpen beheersen. Een typische portie gekookte witte rijst is ongeveer een half kopje, met ongeveer 100-150 calorieën . Door uw porties in de gaten te houden, zorgt u ervoor dat u niet te veel eet.
Daarom is het nauwkeuriger om het in grammen te meten en rekening te houden met je dieetdoelen. Hier zijn algemene richtlijnen: voor mannen, 130 gram per portie om op gewicht te blijven en 50 gram om af te vallen; voor vrouwen, 104 gram per portie om op gewicht te blijven en 37 gram om af te vallen.
Bruine rijst
Bruine rijst of andere volle granen kunnen helpen in de strijd tegen je buikje. Dat bleek althans uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition: mensen die 3 keer per dag volle granen aten, hadden 10% minder buikvet dan degenen die dat niet deden.
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Rijst kun je heel makkelijk 'opfrissen' door er wat gember aan toe te voegen. Fruit daarvoor ongeveer drie centimeter gember en meng dit met 300 gram witte rijst. Je kunt er eventueel ook wat citroenrasp aan toevoegen.
Saffraan, kruidnagel, komijnzaad en kleine hoeveelheden ui kunnen allemaal de geur/smaak van witte rijst veranderen.
Rijst koken met olie in het water
Het begint met het koken van de rijst. Voeg een eetlepel kokosolie toe aan het water waarin je de rijst gaat koken. De olie zorgt ervoor dat onze enzymen de zetmeel in de rijst niet af kunnen breken. Op deze manier maak je dus resistent zetmeel.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Verwacht niet dat je binnen twee weken vijf gezonde kilo's kunt aankomen. Een realistisch doel voor gezonde gewichtstoename is ongeveer 0,25 tot 0,5 kilogram per week, wat neerkomt op één tot twee kilo per maand. Als je meer dan dat aankomt, bestaat de kans dat het merendeel van het gewicht dat je wint, vet is.