Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Bel meteen de dierenambulance, maar raak het dier niet aan en kom niet te dichtbij. Je loopt de kans om gebeten te worden of een ziekte op te lopen. Vind je een dode vos, neem dan contact op met Spaarnelanden. Binnen maximaal 24 uur wordt het dier dan weggehaald.
De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens.
De vos is een mooie verschijning met zijn kenmerkende rode pels en zijn dikke, lange pluimstaart. De vos heeft een scherp gehoor en een uitstekende reuk. Hij besluipt zijn prooi en kan zelfs op bomen klimmen. Soms rust hij overdag op de onderste takken van een boom.
Je kunt ze rustig tot een meter of twee naderen, maar aaien zit er niet in.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
Als je bezorgd bent over je familie als je op reis bent, dan is een vossen talisman bij uitstek geschikt om bij je dragen. De vos als totemdier staat dus voor eenheid, onopvallendheid en aanpassingsvermogen, intelligentie, observatie en snelheid van denken en handelen.
Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Het experiment
De vossen waren al wat tammer dan hun wilde voorouders. Sinds het begin van de 20ste eeuw werden deze vossen al gefokt, waardoor de eerste stappen van het domesticatieproces al waren gezet. Vervolgens werden de tamste vossen steeds gekozen om zich voort te planten, in een zeer strenge selectie.
Hij kan een muis al van ver horen en ruiken. Heel traag besluipt hij zijn prooi. Hij maakt geen enkel geluid en dan bespringt hij de prooi en maakt hij ze dood. De vos eet nooit op de plaats waar hij zijn prooi doodt.
De vos eet alles wat hij kan vinden. Hij eet het liefst kleine dieren, zoals konijnen en hazen, maar vogels vindt hij ook lekker. Die zijn alleen wat lastiger te vangen. Verder eet hij eieren, insecten en zelfs fruit.
Een vos kiest doorgaans de gemakkelijkste weg naar zijn prooi. Eens in een hoenderhok, doodt hij vaak alle aanwezige dieren. Na een smakelijke maaltijd laat hij het gros onaangeroerd achter.
Een vos moet zich op zijn gemak voelen bij het voeren in de buurt van uw val voordat hij met een gerust hart de val ingaat. Stropdas open je val en gebruik een greatfox aas zoals vis of rauw vlees om langzaam de vos in de val te lokken: Dag 1: Plaats je aas naast de val en wacht tot het aas is opgegeten.
Vossen kunnen graven en ook over gaas heen springen of klimmen.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Hij is sierlijk, groot, sterk. Hij maakt lange reizen waarin hij zeer goed de weg weet te vinden. Hij kan stroomopwaarts zwemmen en metershoog springen. Net als de zalm is de mens met zalmeigenschappen ambitieus, doelgericht en een echte doorzetter.
Wat voor geluid máákt een vos eigenlijk? Zoals ook in The Fox wordt opgesomd: we weten dat een koe loeit, een varken knort, een schaap blaat en zelfs vissen, toch niet de meest lawaaierige van het dierenrijk, doen in ons collectieve brein 'blub'. De vos heeft echter geen signature sound.
Kruisingen met vos of wasbeerhond zijn nog nooit waargenomen en liggen ook niet voor de hand aangezien ze genetisch te veel van elkaar verschillen.
Ze eten graag kleine zoogdieren, zoals muizen en ratten, en vogels, evenals grote insecten, zoals sprinkhanen, krekels en kevers. In het voorjaar, zomer en herfst eten vossen voornamelijk fruit, bessen en noten.
Ze benadrukt dat vosjes een zeer sterke, slechte geur verspreiden en dat je ze niet te lang binnen kan houden. Daarenboven maken ze veel spullen stuk en krijg je ze meestal niet zindelijk. Ook dienen vossen een zeer strikt dieet te volgen. Als ze dit niet doen, kunnen ze blind worden.
Vossen graven holen in en worden meestal alleen door de vrouwtjes gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door op een beschut plekje bovengronds.
Afmetingen: Kop-romplengte: 50 – 80 cm Staart: 33 – 50 cm (ongeveer 1/3 lichaamslengte) Gewicht: 3.5 – 14 kg Het mannetje (rekel) is groter dan het vrouwtje (moer) en vossen in het noorden van Europa zijn iets groter dan die in het zuiden.