De kleine porties bestaan uit typisch Spaanse lekkernijen, zoals chorizo, gazpacho (koude soep), olijven, patatas bravas (gefrituurde aardappelen), calamares (gefrituurde inktvis), jamon serrano en iberico (ham), kroketjes en pimientos de padron (spaanse pepers).
Paella is één van de meest traditionele gerechten uit de Spaanse keuken en wordt vaak geassocieerd met de regio Valencia. Het gerecht bestaat uit rijst, saffraan, groenten, vlees of vis en wordt traditioneel bereid in een grote pan genaamd een paellera.
Ze hebben het kinderlijk plezier om alles eruit te halen wat erin zit. Spanjaarden zijn echte feestvierders en wanneer er geen ´fiesta´, familiefeest of gewoon een spontaan feest is om bij te wonen, dan zijn ze te vinden in een van de bars en restaurants waar ze hun hobby uitvoeren: eten en drinken.
Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt. Maar één ingrediënt hebben ze echter allemaal gemeen: rijst.
Om de tijd tot de lunch door te komen eten de Spanjaarden tijdens hun ochtendpauze meestal een bocadillo, een lekker stuk belegd stokbrood. Ook zijn croissants, tortilla de patatas (stevige aardappelomelet) en pan con tomate (geroosterd brood met geraspte tomaat, knoflook en olijfolie) erg populair.
De meest populaire tapas hapjes zijn denk ik patatas bravas, pinchos, calamaris, aioli, gamba's en albondigas. Deze worden vaak aangevuld met wat olijven, kaas zoals manchego en worstjes of serranoham. Zo heb je meteen een gezellige tapasplank of tafeltje vol.
De meeste Spanjaarden staan pas rond 08:00 uur op. Dit komt doordat de meeste Spanjaarden laat naar bed gaan.
Roscos, heb jij er al eens van gehoord? Het zijn klassieke koekjes uit Spanje, die sterk lijken op de welbekende donuts. Ze worden dan ook weleens Spaanse donuts genoemd, terwijl het toch echt koeken zijn.
Een typische Spaanse lunch bestaat uit drie gangen: 'entrantes' of 'primer plato', 'segundo plato' en 'postre' (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) . Entrantes zijn doorgaans lichte salades of soepen. Segundo plato zijn zwaardere maaltijden, zoals vis- of vleesgerechten.
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Een typisch Spaans diner kan bestaan uit verschillende tapas, zoals jamón ibérico, patatas bravas of tortilla de patatas, gevolgd door een eenvoudig hoofdgerecht, zoals gegrilde vis, een lichte salade of een kleine portie paella .
Ander typisch Spaanse producten zijn chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis).
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
Spanjaarden socialiseren buiten het huishouden ; ze gaan naar bars en cafés om familie en vrienden te ontmoeten. Wees voorbereid op besos - in sommige situaties gaat iedereen elkaar kussen (een kus op elke wang) en je zult hieraan moeten wennen.
Bovendien werken Spaanse werknemers doorgaans 11 uur per dag, van 9.00 tot 20.00 uur. Met het avondeten om 21.00 uur en een paar uur tv kijken, gaan ze meestal niet voor middernacht naar bed.
Veel Spaanse winkels en bedrijven zijn nu gedurende de hele dag geopend zonder een lange middagpauze.Toch houden veel mensen nog steeds siësta. Vooral in de meer landelijke gebieden en in bepaalde sectoren zoals landbouw. Want daar kan werken in de hitte van de middag onpraktisch of zelfs gevaarlijk zijn.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Polvorones zijn een van de meest traditionele zoetigheden van Spanje en worden meestal gegeten tijdens de kerstperiode. Ze zijn gemaakt van amandelmeel, suiker en boter en worden vaak op smaak gebracht met kaneel of citroen. Marsepein is een ander klassiek Spaans snoepje dat vaak wordt gegeten tijdens de kerstperiode.
Verder zie je qua eten in Spanje veel gegrilde vis, gamba's, verschillende vleessoorten en salades op de kaart staan. En paella natuurlijk, een typisch Spaans gerecht van granen met vis, vlees en/of groenten dat wordt geserveerd in een grote pan. Een populair nagerecht is crema catalana, wat erg lijkt op crème brûlée.