Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
Lichter blikje beter voor het milieu
"Ze zijn gemaakt uit aluminium en ze zijn dus lichter. Dat betekent minder impact op het transport." De blikjes bestaan ook voor een deel uit gerecycleerd materiaal.
Het blikje bestaat dus uit twee delen: onderkant plus zijkant zijn gemaakt uit een stuk staal of aluminium, en dan is er nog de losse bovenkant. Met daarop dat lipje om het drinkgat open te wippen.
Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. Traditioneel was dat tin, door onderdompelen in een bad van gesmolten tin of door galvanisatie aangebracht, tegenwoordig is het vaak een op epoxy gebaseerde kunststof.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Blikken verpakkingen bestaan voor 70% uit staal, de rest is van aluminium. Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu. Voor 1 kilo aluminium heb je 3,7 kilo bauxiet nodig. 11% van dat beauxiet wordt gewonnen in regenwouden die daarvoor gekapt worden.
Na bedrukking worden de blikjes gevuld. Cilindervormige verpakkingen zijn veel makkelijker te sturen en langs een vullijn te leiden. Rechthoekige verpakkingen moeten bijgestuurd worden en zouden bij hoge snelheden tegen machineonderdelen schuiven. Hierdoor vertraagt het vulproces en raken de verpakkingen beschadigd.
In vis zitten speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis.
Is het goed om ingeblikte soep koud te eten? Over het algemeen is het veilig om koude soep uit blik te eten. Soep uit blik is al gekookt, dus er is niets dat specifiek vereist dat u het opnieuw opwarmt of kookt.
Het eerste bier in blik werd daarom pas in 1935 verkocht na de uitvinding van verbeterde naden en een coating voor de binnenkant op basis van vinyl. De brouwers waren in het begin erg terughoudend, maar Krueger was de eerste brouwerij die het aandurfde.
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
Waarom zit er toch een gaatje in het lipje van een frisdrankblikje? Het is handig voor de grip omdat je je wijsvinger er precies achter kunt klemmen. Maar dat is niet de reden: het lipje is verzonnen om het eventuele rietje op z'n plek te houden.
Hoe je een blik waarvan het lipje is afgebroken openmaakt is mega simpel. Pak een kleine lepel uit de keukenla en zet deze met de ronde kant op het blik en de holle kant naar je toe op de plek van het lipje. Houd het blik goed vast en duw het lepeltje zachtjes in het blik zodat de bovenkant opengaat.
Coca‑Cola zero sugar is vernieuwd
' Omdat we je altijd de beste smaak willen bieden, maakten we een suikervrije Coca‑Cola die nog dichter bij de smaak ligt van Coca‑Cola original taste. We vragen je de nieuwe Coca‑Cola zero sugar te proeven en willen van je weten: 'Is dit de beste Coca‑Cola ooit? '
Zo'n 90% van al het blik is namelijk gemaakt van staal en dus magnetisch.
In Nederland maken we gebruik van lokale ingrediënten. Zo komt het water in onze dranken uit de lokale, natuurlijke mineraalwaterbron De Wildert en is de suiker afkomstig uit Nederlandse suikerbieten. Je begrijpt dat die lokale ingrediënten voor subtiele smaakverschillen kunnen zorgen.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Heilzame stoffen
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Toch mogen we de zalm tot winnaar kronen, met name omdat tonijn een stuk meer kwik bevat dan zalm. Dat komt omdat tonijn grote hoeveelheden plankton eet, dat kwik bevat. Diëtist Maggie Michalczyk benadrukt dat voor de meeste mensen het risico van kwik door het eten van vis en schaaldieren geen gezondheidsrisico vormt.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi. En wat dacht je van tonijn uit blik? Dat komt in zoveel gerechten van pas! Laat je verrassen door deze veelzijdige vis.
Zijn sardientjes uit blik gezonde vis? Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.
Het blikje bestaat al ruim 80 jaar, hij werd in 1935 voor het eerst verkocht door een Amerikaanse bierbrouwer Krueger's Beer. Het blikje was zwaar, maar liefst 100 gram en gemaakt van tin. Je moest hem met een scherpe priem openen.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
De nieuwe Coca‑Cola light zal nog steeds een frisse, delicate en aromatische smaak met subtiele citrustoetsen hebben, maar zal nog lichter van smaak worden, met het citrus-accent dat nog net iets meer naar voor komt. Ideaal voor een nieuwe generatie Coca‑Cola light-fans!