Deze kaas heeft namelijk minder dan 0,1 gram lactose per 100 gram kaas. Door de lage hoeveelheid lactose die van nature in de kaas aanwezig is kan de Pecorino Romano geconsumeerd worden door mensen met een lactose intolerantie.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Als je lactose-intolerant bent, kun je deze harde kazen zonder problemen eten: Alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, boeren-, geiten- en schapenkaas) Parmezaanse kaas. Pecorino.
Er zijn gelukkig genoeg lactosevrije kazen die u met een gerust hart kunt eten. Het zijn vooral de wat hardere soorten die tot de enigszins lactosevrije kaas behoren. Enkele voorbeelden zijn Parmezaanse kaas, Pecorino, Gorgonzola en oude Goudse kaas.
zachte en jonge kazen. Over het algemeen bevatten oudere, langer gerijpte kazen minder lactose dan jonge kazen. Zo zal camembert bijvoorbeeld minder lactose bevatten dan ricotta. Hetzelfde geldt voor harde en zachte kazen.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
We kunnen daarom zeggen dat ongerijpte en zachte kazen vaak meer lactose bevatten als gerijpte harde kaas. De mate waarin iemand lactose intolerant is verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen hebben geen klachten bij een kaas die minder als 1 gram lactose per 100 gram kaas heeft.
Mensen met een koemelk allergie zullen geen allergische reactie krijgen wanneer ze mozzarella di bufala eten, bij 'gewone' mozzarella wel. Mensen die lactose intolerant zijn, kunnen geen melksuiker verteren en lactose bevindt zich zowel in koemelk, buffelmelk, schapenmelk en geitenmelk.
Het zit 'm in de rijping
Jonge kazen zoals feta of ricotta bevatten een behoorlijke hoeveelheid lactose, en eet je dus best niet als je lactose-intolerant bent!
Deze camembert bevat bijvoorbeeld 0,1 gram lactose per 100 gram. De aanbevolen portiegrootte is 40 gram. Feta – Feta bevat enkel sporen van lactose en is daarom low FODMAP. Deze feta bevat bijvoorbeeld 0 gram lactose per 100 gram.
Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
Van Wijngaarden's Zaanse Mayonaise heeft als enige de volle romige smaak van échte mayonaise met een prettig zuurtje. Deze is volledig plantaardig, ei-, gluten- en lactosevrij.
Vooral voor pastasauzen en tiramisu is het Italiaanse product populair. Echter doordat Mascarpone room bevat is het voor mensen met een lactose-intolerantie belangrijk om lactosevrije Mascarpone te vinden. Op dit moment is traditionele Mascarpone alleen te verkrijgen d.m.v. een lactosevrij merk.
Analyses, uitgevoerd door een onafhankelijk geaccrediteerd instituut, hebben aangetoond dat in de meeste Leerdammer producten minder dan 0,01 gram lactose per 100 g kaas aanwezig is. De meeste Leerdammer-producten kunnen hierdoor worden beschouwd als lactose-vrij.
Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia. Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz. De eerste twee zijn gemaakt van rijstmelk en de tweede is gemaakt van kokosmelk.
In Nederlandse harde kazen zoals Goudse kaas zit geen lactose. Tijdens de rijping van de kaas wordt lactose namelijk volledig afgebroken. In zachte kazen en zuivelproducten zoals yoghurt en vla zit nog wel lactose. Er zijn ook zuivelproducten met de claim 'lactosevrij'.
Smeerkaas: – MinusL smeerkaas (lactosegehalte <0.1g lactose op 100g) verkrijgbaar op www.thefreefromshop.nl en (www.lactosevrijwinkelen.nl). – Eru prestige smeerkaas extra gerijpt verkrijgbaar bij alle supermarkten. – Eru Maasdammer smeerkaas verkrijgbaar bij Jumbo.
Van hun verse melk maken wij heerlijke skyr. *Lactosegehalte <0,01 g/100 g.
Nee, er zit in ei geen lactose. Niettemin kan het voor iemand die pas net lactose-intolerant is een dringende vraag zijn. Aangezien ei dierlijk is en bij een lactose-intolerantie alle melk van zoogdieren moet worden vermeden is het een terechte vraag.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Harde kazen (zoals emmentaler, comté, gruyère...) zijn van nature lactose-vrij. De lactose is verwijderd tijdens de bereiding van de kaas (uitlekken, rijpen). Daarom moet het consumeren van kaas, een bron van calcium en proteïnes, aangemoedigd worden bij mensen met een lactoseintolerantie.
En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Ik weet dat een glas van 250 ml halfvolle melk 11,5 g lactose bevat, wat vrij veel is. Melkchocolade van 25 g bevat maar 1,0 g lactose. Dit is in verhouding dus veel minder en de moeite waard om te proberen!