Bij laagwater vind je meer levende krabben, slakken of schelpen (alhoewel die zich goed in het zand verstoppen). Langs de hoogwaterlijn vind je vooral drijvende dingen, zoals zeewier, haaieneieren of schilden van krabben.
Wat ga je doen? Je downloadt de gratis app op je smarthpone of surft naar de website van Beach Explorer en registreert je. Heb je al enig idee wat je hebt gevonden, dan kllik je op de link 'determinatie'. Je vindt er een lijst met foto's en kan op die manier jouw vondst een naam geven.
Je vindt er zeepokken, mosselen, zeesterren, zeepissebedden, slakken, krabbetjes en zee-anemonen. De voedselrijkdom van de strekdammen en het kustwater is de reden waarom er altijd wel vogels op het strand zijn. In de zomer zijn dat meeuwen, sterns, bontbekplevieren of strandplevieren.
Tong, schol en de meeste haaien– en roggensoorten zijn bodemvissen. Zij jagen op bodemdieren zoals wormen, krabbetjes en garnalen. En dan zijn er nog de echte rovers: zeevissen die jagen op andere zeevissen: kabeljauwen en zeebaarzen bijvoorbeeld.
Zandvoort – Noord-Holland
Zandvoort is een van de populairste badplaatsen van Nederland en dat is natuurlijk niet voor niets. De kustplaats in Noord-Holland heeft namelijk veel te bieden. Denk aan een boulevard van maar liefst vijf kilometer, heel veel leuke strandtenten en een Formule 1-circuit.
Bredene is de enige Belgische kustgemeente waar je geen gebouwen en zelfs geen dijk aan het strand vindt. Het strand loopt er naadloos over in de duinen. Richting Oostende vind je wel een stukje dijk, de Spinoladijk. Deze brengt je tot op de Oosteroever (Oostende).
Bij een wandeling op het strand is de kans groot dat je ze tegenkomt: zeeschuim. Het is de bijnaam van het rugschild van de inktvis. Inktvissen zijn goede zwemmers die grote afstanden kunnen afleggen. Soms spoelen de dieren zelf op onze kust aan, maar veel vaker de losse rugschilden.
Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om de stranden langs de Westerschelde en de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen heen. Zeestromingen woelen hier fossielen uit afzettingen voor de kust los en deponeren ze vervolgens op het strand.
In Nederland kun je op allerlei plekken botten vinden: in de tuin, in het zand, of op het strand. De meeste botten die je op het strand vindt zijn niet van dolfijnen of zeehonden, maar van paarden, koeien of andere boerderijdieren.
De Noordzee herbergt een rijke biodiversiteit. Het krioelt er van het leven: van zeeanemonen en zeepaardjes over kabeljauw en bruinvissen tot zeehonden en vele soorten algen.
Vele dieren van de Noordzee leven op, in of net boven de (zand)bodem. Denk maar aan platvissen, wormen, garnalen en zeesterren. Andere dieren zwemmen in het water: vissen zoals de kabeljauw, kwallen, zeepaardjes, dolfijnen en soms eens een walvis. Wieren en algen zijn de planten van de zee.
De Belgische kust is een erg geliefde bestemming voor vakantiegangers en dagjesmensen. De kustplaatsen bieden een ideale combinatie van gezellige dorpjes met leuke winkels en horecagelegenheden en mooie stranden. Wij hebben een aantal leuke kustplaatsen voor je op een rijtje gezet die je zeker eens moet bezoeken!
1. Knokke-Heist. Knokke-Heist is de meest exclusieve en luxe badplaats van België. Een gezellig en compact stadje - want zo groot is het niet - maar wel met een wereldse uitstraling.
Rode Zee. De binnenzee van de Indische Oceaan is niet alleen de zoutste, maar ook een van de schoonste zeeën. Het gebied bereikt 450 duizend vierkante kilometer en het watervolume is 251 duizend kubieke meter. Ook is de Rode Zee ongeëvenaard in de hoeveelheid en diversiteit van het zeeleven.
Zoutelande: aan de kust, de Zeeuwse kust (Zeeland)
Het meest bezongen strand uit de lijst. Het plaatsje Zoutelande zelf niet zo groot, maar je vindt er wel een van de mooiste stranden van ons land. Het is het enige strand in Nederland dat naar het zuiden ligt en wordt daarom ook de Zeeuwse Rivièra genoemd.
Het beste antwoord. Er zijn zeker giftige vissen. Bijvoorbeeld de blowfish, een kogelvis die zich bij gevaar opblaast. De vis wordt wel in Japan gegeten, zonder giftige organen via een speciale bereidingswijze.
Er zijn ongeveer 34.000 verschillende vissoorten bekend. Dat zijn er meer dan alle zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën bij elkaar.
De meeste vissen hebben tanden; vorm en plaatsing daarvan worden door het dieet bepaald. Bij beenvissen bestaan de tanden uit dentine met een glazuurlaagje, en ze bevatten een pulpaholte met zenuwen, bloedvaatjes en bindweefsel.