Ze worden aangetrokken door vocht. Of ze nou al aanwezig waren in je tuin, of mee zijn gekomen met een (nieuwe) kamerplant, wolluizen worden in ieder geval sterk aangetrokken tot vocht. Wanneer er dus vorming van deze luis op je plant is kan het goed zijn dat deze plant teveel water krijgt en dus ook afgeeft.
Wolluis kun je bestrijden met alledaagse middelen zoals spiritus, azijn, afwasmiddel zoals Dreft en zelfs gewoon met water. Ook heel effectief: biologische insectenspray en neemolie. Natuurlijk zijn er ook chemische middelen beschikbaar om wolluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af.
Bestrijding. Het vervelende aan de bestrijding van wolluis is dat het heel goed tegen de kou kan, temperaturen van wel -40graden Celsius doen hem niks.
Dit is erg vervelend, want het verpest je plant en dat is natuurlijk zonde. Wij weten gelukkig hoe je er vanaf komt. De wolluis is zowel op binnen- als buitenplanten te vinden. Het vervelende aan deze beestjes is dat ze je planten erg doen verslechteren, waardoor ze uiteindelijk dood kunnen gaan.
De mannetjes van de wolluis voeden zich niet met plantensap. Je herkent ze aan de vleugels, die de vrouwtjes niet hebben. Uit de eitjes kruipen nimfen, die zich snel over de plant kunnen verplaatsen. De mannetjes maken vervolgens een katoenachtige kokon, waar ze met vleugels weer uit ontpoppen.
De makkelijkste manier om van wolluizen af te komen is door gebruik te maken van zijn natuurlijke vijand: het lieveheersbeestje. Lieveheersbeestjes zijn de luizen als lekkernij, en zullen dus vanzelf de plaag opeten.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Wolluis is een klein insect dat er uitziet als een witte schimmel. Ik krijg dan ook vaak foto's van mensen die denken dat er witte schimmel in hun plant zit, terwijl dat eigenlijk wolluis is. Het wolletje gebruikt de luis als bescherming en als je dat wegtrekt, zie je vaak dat het toch om een beestje gaat.
spiritus
Mix spiritus zeep en water. Houd de volgende verhoudingen aan: 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water. Spuit dit over de planten waar zich de wolluis bevindt. Herhaal de behandeling dagelijks net zolang dat de wolluis verdwenen is.
De Wolluis is te bestrijden met predatoren, een voorbeeld is een lieveheersbeestje. Deze eten de Wolluizen op en zijn vaak een effectieve oplossing indien men enkele van de lieveheersbeestjes plaats op de plant welke is getroffen door de Wolluis. Ook sluipwespen en gaasvliegen eten de Wolluizen op.
Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter.
Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.
Wolluis verspreidt zich snel en makkelijk. Dit kan zowel gaan via luchtstromen (denk aan tocht) als via kruisbesmetting. Je kunt de wolluis bijvoorbeeld makkelijk op je kleding meedragen en zo je andere kamerplanten besmetten. Planten die op de tocht staan, zijn vatbaarder voor wolluizen.
Hoe ontstaat wolluis? Wolluis is een luis die op de plant komt door luchtstromen. Je kunt dus wolluis voorkomen door de planten in huis niet op een plek te zetten met tocht. Verder is het enige wat je kunt doen zo af en toe controleren of jouw plant besmet is met wolluis.
Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes. Helaas is deze plaag heel lastig te bestrijden, de wolluis kan wel tegen temperaturen tot -40 graden.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Luizen bestrijden
Sterk geurende planten: luizen hebben vaak een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie. Als je deze planten in de buurt van jouw aangetaste planten plant, blijven de meeste luizen weg.
Gevoelige planten wolluis
Zo tref je de wolluis sneller aan op de/het: bromelia, orchidee, cactus, Kaaps viooltje, crassula, Sint Jozefplant, croton, cyclaam, ananasplant en bananenplant. Ook op jouw tuinplanten kan de wolluis voorkomen.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
Zo kun je wolluis bestrijden met afwasmiddel, azijn of groene zeep. Een mengsel van water met bijvoorbeeld spiritus of een alcoholoplossing kan ook gebruikt worden als bestrijdingsmiddel tegen wolluis.
Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen. Kijk bij dit proces wel uit voor kruisbesmetting door het water naar andere planten te spuiten.
Spint is verre familie van de spin. Onder een loep lijken ze ook op kleine spinnetjes, maar met het blote oog zie je vaak kleine zwarte, gele of witte stipjes op je kamerplant zitten. Ze maken kleine webjes tussen de nerven van je planten en ontrekken de plant van voedingsstoffen.
In oktober en november verspreiden de gevleugelde bloedluizen zich. De kolonies kunnen behandeld worden met een fijne schildersborstel (kwast) groene zeep of plantaardige olie te smeren. Op jonge twijgen kan een straal ijskoud water ook wel helpen.