Het geheim van de kleur van een ei zit hem in de kleur van de kip die hem legt. Daarbij gaat het niet om te kleur van de veren van de kip, maar om de kleur van haar oorlelletje. Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en de kip met een wit lelletje legt een wit ei.
Het kippenras bepaalt de kleur van een ei. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een kip met witte veren en witte oorlellen legt witte eieren, een roodbruine kip met rode oorlellen bruine eieren. Het kleuren van het ei gebeurt in de schaalklier.
Volgens een pluimveespecialist van Texas A&M AgriLife Extension Service wordt de kleur van een ei voornamelijk bepaald door de genetica van de kip. Dat betekent dat het ras van de kip meestal aangeeft welke kleur ei er geproduceerd zal worden.
De kleur van het ei wordt bepaald door het kippenras. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een roodbruine kip met rode oorlellen legt bruine eieren, een kip met witte veren en witte oorlellen legt witte.
Als een kip voer op basis van tarwe krijgt, zal het een ei met een gele dooier leggen. Wanneer de kip mais eet, wordt de dooier meer oranje.Dat komt omdat in mais het stofje caroteen zit.Caroteen is een pigment, waardoor de dooier donkerder wordt.
Er is geen bewezen verband tussen de kleur van de dooier en de smaak , maar de meeste mensen zijn het erover eens dat donkeroranje dooiers over het algemeen rijker en smaakvoller smaken.
Ei met groenblauwe waas
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Witte eieren zijn goedkoper en duurzamer
Dat winkels liever witte eieren in de schappen hebben liggen, komt doordat deze eieren goedkoper en duurzamer zijn dan bruine eieren. Dat zit zo: witte kippen zijn kleiner en hebben daarom minder voer nodig dan bruine kippen.
De kleur van de eierschaal is afhankelijk van het ras van de kip. Over het algemeen produceren witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine eieren. In veel landen, zoals de VS, zijn witte eieren het overheersende ei en tot begin jaren 70 waren witte eieren populair in het VK.
De eidooier is juist het gezondste deel van het ei. Deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een klein beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet en dus helemaal niet slecht.
Aspecten van de vorming van eierschaalkleur. De primaire factoren die bijdragen aan de kleuring van eierschalen zijn pigmenten, genetica, dieet en omgevingsomstandigheden . Pigmenten zoals porfyrinen en biliverdine spelen een cruciale rol bij het schilderen van de eierschalen met verschillende tinten, van rijke bruintinten tot delicate blauwtinten.
Groen: Spinazie, brandnetel, peterselie, mate-thee. Rood: Rode biet. Blauw: Hibiscusthee, verse rodekool (bruine eieren worden groen), bosbessen. Paars: Vlierbessensap, rode uienschillen.
De blauwe kleur van het ei, net als de kleur van bruine en witte eieren, wordt bepaald door genetica . Zodra een kip haar eerste ei legt, zal dat de consistente kleur van haar eieren zijn hele leven lang zijn. Het is altijd spannend om te zien welke kleur elk ras zal produceren, vooral als je een mix van gekleurde legkippen hebt!
De kleur wordt bepaald door het ras en is genetisch bepaald. Het is daarbij niet zo dat bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte eieren leggen. Ook witte kippen kunnen bruine eieren leggen. Het is wal te zien aan de oorlellen van de kip.
Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste. Dit vertaalt zich door in de prijs in de winkel. Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Als het eiwit warmer wordt dan 70 graden Celsius, vormt de zwavel in het eiwit waterstofsulfide. Zodra deze stof in contact komt met het ijzer in de dooier ontstaat er ijzersulfide: een stof die voor blauwgroene kleur om je eigeel zorgt.
De belangrijkste kleur eieren die in Australië verkrijgbaar is, is bruin, hoewel een klein aantal boerderijen ook witte eieren verkopen. Hoewel veel mensen aannemen dat bruine eieren natuurlijker en daarom gezonder zijn, is dat niet het geval. Bruine kippen leggen bruine eieren, witte kippen leggen witte eieren en ze hebben allebei hetzelfde voedingsprofiel.
Niet thuis composteren, dus. “Eierschalen mogen bij de gft-ophaling. Schelpen (van bv. mosselen) gooi je gewoon bij het restafval.”
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Het slechte imago van het witte ei
Een legbatterij was een goedkope manier van kippen houden en eieren produceren. Voor de kippen was het alleen geen fijne manier van leven, waardoor het witte ei een steeds slechter imago kreeg. Nederlanders stapten massaal over op scharreleieren en die waren vaak bruin.
Lidl heeft de industrie ook verder ondersteund door een van de eerste retailers te worden die witte eieren in alle winkels in het Verenigd Koninkrijk introduceerde, waarmee producenten geholpen werden door productievere en milieuvriendelijkere vogels te gebruiken . Deze witte eieren worden geproduceerd door kippen met witte veren.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie.
Laat het ei schrikken
Als je eieren direct na het koken onder koud water houdt om af te koelen schrikt het ei hier als het ware van. Dit komt door de temperatuurverandering die opeens ontstaat waardoor het eiwit iets krimpt en daardoor loskomt van de schaal. Zo gaat het pellen vaak al een stuk makkelijker!
De dooier of het eigeel van een ei bestaat uit slechts één enkele cel. Met een doorsnede van drie tot vier centimeter is het, voor zover bekend, de grootste cel ter wereld.
"Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is het eigenlijk veiliger om te gaar gekookte eieren te eten dan onvoldoende gekookte eieren , die bacteriën kunnen herbergen." Goed opgemerkt! De bacterie waar ze het over heeft, salmonella, zou in één op de 20.000 eieren zitten en kan leiden tot voedselgerelateerde ziekten.