Symptomen van een luchtweginfectie zijn: hoesten, keelpijn, neusklachten, koorts en hoofdpijn. Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, terwijl een onderste luchtweginfectie vaker om behandeling door een arts vraagt.
Bij een lage luchtweginfectie voelen mensen zich vaak erg ziek. Ze hebben daarbij veelal last van hoesten, kortademigheid en pijn (bij het hoesten) en hebben soms een snelle hartslag of snelle adem- haling. Ook kan er koorts, vermoeidheid of verwardheid (delier) ontstaan.
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
Bij een bacteriële oorzaak is iets vaker sprake van koorts en keelpijn en bij een virale verwekker frequenter van rinoroe en hoestklachten. Echter, bij een minderheid van de patiënten met koorts en keelpijn in afwezigheid van rinorroe en hoestklachten bleek de oorzaak bacterieel.
Welke medicijnen worden gebruikt bij luchtweginfecties? Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Voorbeeld is amoxicilline en piperacilline.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Bovenste luchtweginfecties is een verzamelbegrip voor een aantal infecties van de neus-keelholte die acuut ontstaan, veel ongemak geven en die in het algemeen snel weer genezen. Er worden grofweg vier aandoeningen onderscheiden: acute nasofaryngitis, acute faryngitis, sinusitis en tonsillitis.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Ze verspreiden hun virus of bacterie via hun handen en voorwerpen die ze hebben aangeraakt. Of door te niezen en hoesten: anderen ademen dan de besmette respiratoire druppeltjes in. Zeker als mensen in een gesloten omgeving dicht op elkaar zitten, reizen ziekmakers razendsnel van persoon tot persoon.
Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel.
Een infectie van de onderste luchtwegen is een acute aandoening. Dat wil zeggen dat de klachten tijdelijk zijn (maximaal 21 dagen). Hoest is het belangrijkste symptoom. De twee vaakst voorkomende infecties van de onderste luchtwegen zijn een bronchitis en een longontsteking.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Onder een lage luchtweginfectie vallen in deze richtlijn alle infecties van de luchtwegen onder het niveau van de stembanden, zoals tracheïtis, acute bronchitis en pneumonie.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten. De spieren die in je rug en tussen je schouderbladen zitten, helpen om te kunnen hoesten.
U voelt zich vaak erg ziek en beroerd bij een longontsteking. Gelukkig is deze vaak goed te behandelen. De ontsteking zelf doet geen pijn. De spieren rond uw borst en rug kunnen pijn doen door het vele hoesten.
Als je altijd last hebt van hoesten, noemen we dit chronisch hoesten. Er zijn vele oorzaken voor chronische hoestklachten. Hierbij kunt u denken aan astma, ontsteking van de voorhoofdsholtes, (ongemerkt) maagzuur in de slokdarm, medicijngebruik, longkanker, COPD en longfibrose.
Hoe lang duurt een virusinfectie? Het verschilt per virus hoe lang je klachten ervaart of het virus bij je draagt. Dit is voor elke type virus weer anders. Je kan ook langdurige klachten overhouden na een virusinfectie zoals bij Pfeiffer en long-covid.
Hoesten en slijm
Rond de plek van de ontsteking maakt je lichaam slijm aan. Door te hoesten verwijder je het slijm uit je longen en maak je je longen schoon. Hoewel het vervelend is, is hoesten dus goed.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Wanneer moet ik naar de dokter bij hoesten? Meestal hoeft u bij hoest geen contact op te nemen met uw huisarts en gaat het binnen twee à drie weken over. Soms is het wel nodig dat uw hoest verder onderzocht wordt.