Agressief gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met het karakter van je kind, maar ook met de vrienden met wie je kind omgaat. De oorzaak kan ook liggen in spanningen en stress. Het is ook mogelijk dat je kind moeite heeft om emoties te beheersen.
Agressie kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de agressor heel bewust iets van je gedaan wil krijgen. Ook drugs, alcohol of medicatie kunnen leiden tot agressie. Of het kan ontstaan vanuit een gevoel van onmacht, uit frustratie.
De oorzaken van agressie – risicofactoren
Door ziekte, geldproblemen, verslaving, medicijnen of drugs kunnen mensen ook sneller agressief reageren. Ook negatieve gedachten en gevoelens als angst, achterdocht, wantrouwen, gezichtsverlies of onveiligheid zijn ook vaak een trigger voor agressief gedrag.
Verbale agressie kan zowel persoonlijk als telefonisch plaatsvinden. Fysieke agressie – schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven. Bij gewelddadige overvallen kan fysieke agressie zelfs nog extremere vormen aannemen. Psychische agressie – iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen.
Er zit iets anders achter. Boos, driftig en agressief gedrag is in de puberteit vaak een masker waarachter iets anders verstopt zit. Met dat boze gedrag laat je jezelf wel zien, maar past het ook echt bij je gevoel? Met een muur van boosheid schrik je mensen af en ben je minder kwetsbaar.
Niet alle agressie is hetzelfde. Er zijn verschillende manieren om agressie te onderscheiden. Zo valt er o.a. onderscheid te maken tussen instrumentele agressie, frustratie agressie en pathologische agressie.
Luister naar de ander en toon begrip
Probeer achter de kern van het probleem te komen door goed te luisteren. Laat de agressieve persoon even uitrazen. Toon begrip voor zijn of haar situatie. Vraag om opheldering als dingen je nog niet helemaal duidelijk zijn en vat het verhaal kort samen.
De biologische benadering gaat ervan uit dat agressie een fysiologische basis kent in de vorm van een aangeboren drift (genetisch bepaald). Ze stellen ook dat agressie kan ontstaan als mensen te maken krijgen met aanvallende situaties.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
ODD en CD vallen onder de zogenaamde agressieve gedragsstoornissen. Kinderen met ODD (opstandig gedrag) zijn met regelmaat ongehoorzaam, driftig, zoeken ruzie en zijn snel gefrustreerd. Kinderen met CD (normoverschrijdend gedrag), pesten, bedreigen en intimideren en hebben een gebrek aan respect voor anderen.
Boosheid, verdriet, blijdschap en angst zijn de belangrijkste emoties van een mens. Dat we allemaal wel eens last hebben van een woedeaanval is dus niet ongewoon. Wie emoties opkropt, wordt op den duur ziek of raakt gefrustreerd.
Om je grenzen te bepalen en je eigen weg te gaan, je te verdedigen tegen (dreigend) gevaar, maak je gebruik van je vermogen tot agressie. Terwijl elk mens het vermogen bezit agressief gedrag neer te zetten is hoe iemand dat vermogen beleeft en vervolgens invult, altijd eigen aan die persoon.
De belangrijkste verklaring voor het ontstaan van gedragsproblemen is een negatieve spiraal tussen kenmerken of gedrag van een kind en de reactie van de omgeving daarop. Probleemgedrag roept een negatieve reactie van de omgeving op, die het probleemgedrag versterkt en zo opnieuw tot een negatieve reactie leidt.
Agressief gedrag vanuit emoties of frustraties is een spontane en ongecontroleerde en dus onvoorspelbare reactie, die iedereen kan overkomen. Het is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het belangrijkste kenmerk is de echte, onvervalste boosheid.Je voelt dit intuïtief aan.
Antisociaal en agressief gedrag is deels erfelijk. De genetische aanleg voor dit gedrag wordt bepaald door een combinatie van veel genen die allemaal een klein effect hebben. Door het optellen van individuele risico's in deze genen kan voor ieder persoon een risicoscore worden bepaald.
Agressie en geweld kan plaatsvinden op verschillende manieren: verbaal (schelden, schreeuwen, zeer felle discussie)fysiek (schoppen, duwen, slaan, spugen, bijten, vernielen)psychisch (bedreigen, intimideren, chanteren, vernederen)
De periodieke explosieve stoornis is een psychische aandoening. Wie aan deze aandoening lijdt, kan zijn woede of drift niet beheersen en vertoont buitensporig gewelddadig gedrag.
Agressie is een vorm van gedrag waarbij iemand opzettelijk schade wil toebrengen aan zichzelf, anderen of de omgeving. Dit kan met woorden of daden zijn en varieert van mild tot extreem gewelddadig. Voorbeelden van agressief gedrag zijn schelden, intimideren, bedreigen, saboteren, slaan en zelfs geweld met wapens.
Typische stresssymptomen die zich lichamelijk uiten zijn slapeloosheid, melancholie en apathie, concentratiestoornissen en gebrek aan initiatief. Fysiek kunnen slachtoffers van agressie en geweld last krijgen van hoofdpijn, maag- en darmklachten, trillen, transpireren, hartkloppingen en gespannenheid.
Verbale agressie: uitschelden, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan. Ook discriminerende opmerkingen vallen hieronder. Verbale agressie kan zowel persoonlijk als telefonisch plaatsvinden. Fysieke agressie (= geweld): schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven.
Onbeheerste agressie: wanneer er sprake is van deze vorm van agressie is de persoon in kwestie vaak onvoorspelbaar en snel gewelddadig. De realiteitszin ontbreekt volledig en vaak heeft dat te maken met een verslaving en/of een psychische stoornis.