Voordelen van de dunne frisdrankblikjesDoordat de inhoud hetzelfde blijft maar de blikjes smaller, wordt de kartonnen tray ook kleiner én dus ook het plastic dat de boel bij elkaar houdt minder. Dit is erg positief ten aanzien van het klimaat.
Lichter blikje beter voor het milieu
"Enerzijds uit marketingoverwegingen: het nieuwe design springt meer in het oog," zegt Laura Brems van Coca-Cola België en Luxemburg. Maar er is ook minder materiaal nodig. "Ze zijn gemaakt uit aluminium en ze zijn dus lichter.
De vorm is rond en door de ring in het blik en de vorm van het deksel zijn ze eenvoudig te sluiten en te heropenen. Er bestaan veel verschillende soorten en uitvoeringen variërend van 14 ml model verfblikjes tot 10 liter muurverfemmers. De meest standaard diameters zijn echter: 60 mm, 73 mm, 99 mm, 108 mm en 165 mm.
De meest voorkomende maten in Nederland zijn 15, 25, 33 en 50 centiliter. Blikjes van 15 cl met frisdrank of zuiveldrank worden vaak gratis weggegeven bij acties of zijn speciaal te koop, bedoeld voor kinderen, zoals bij Sisi. Het blikje van 25 cl is een veelgebruikte verpakking voor energiedranken.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Een aluminium verpakking is licht maar sterk, wat niet alleen maakt dat het lang meegaat, maar ook dat het geen of een minimale secundaire verpakking vereist. Dat is gunstig op gebied van transport en maakt het duurzaam. Doordat het zo sterk is, gaat een aluminium verpakking lang mee.
Gaatje in lipje van frisdrankblikje
Waarom zit er toch een gaatje in het lipje van een frisdrankblikje? Het is handig voor de grip omdat je je wijsvinger er precies achter kunt klemmen. Maar dat is niet de reden: het lipje is verzonnen om het eventuele rietje op z'n plek te houden.
Op inhoud per blik wordt geen compromis gemaakt, deze blijft hetzelfde: 33cl. Naast dit voordeel is het esthetisch volgens velen een vooruitgang.Het ziet er mooier uit en ook ligt het dunne blikje volgens een hoop gebruikers fijner in de hand.
Iedereen heeft wel eens een frisdrank blikje geopend. Maar is het je wel eens opgevallen dat er een gaatje in het lipje zit? Zo'n gaatje in het lipje is handig, want als je het blikje wilt openen met je wijsvinger, dan heb je iets meer grip achter het lipje.
Het aluminium dat in drankblikjes wordt gebruikt, wordt gelegeerd met mangaan en magnesium om de sterkte en de vervormbaarheid te verbeteren (het vermogen om te vervormen in plaats van te breken onder druk). Verschillende legeringen en aluminiumdiktes worden gebruikt voor verschillende onderdelen van een blikje.
Volledig platgetrapte of ingedeukte blikjes kunnen niet worden ingenomen omdat de inname-apparaten de barcode dan niet kunnen lezen. Huisvlijt d.m.v. het plakken van een code op een stukje karton wordt niet beloond omdat het blikje nog (enigszins) als blikje herkenbaar moet zijn voor het inname-apparaat.
Dat er toch nog blikjes zonder statiegeld op de markt worden gebracht, komt door het streven om "zo weinig mogelijk overtollige voorraad" te hebben. De brouwer noemt dat "duurzaam en efficiënt".
Alle blikjes met drinken kun je vanaf nu inleveren. Op blikjes met vloeistoffen die niet bedoeld zijn om rechtstreeks uit te drinken, zoals limonadesiroop, diksap en soep, zit geen statiegeld.
Weetje: aluminium blikjes zijn niet magnetisch. Dat betekent dat een grote magneet ze niet uit het restafval kan scheiden en het aluminium geen tweede leven krijgt.
Het maken van een blikje kost namelijk 6 tot 7 eurocent. Wie nieuwe blikjes laat maken en ze direct inlevert voor statiegeld, verdient direct 14 eurocent per stuk. Bovendien zouden vanuit het buitenland vrachtwagens vol blikjes te verwachten zijn.
De materiaaldikte van drankblikjes is variabel. De bodem is 0,30 mm, de wand is 0,11 mm en de kraag is 0,16 mm dik. De dikte wordt geoptimaliseerd zodat het blikje sterk genoeg is als er vloeistof in zit (oefent een druk uit) en zodat het eveneens makkelijk plat te drukken is als het leeg is.
Blaas een ballon op en leg een leeg blikje frisdrank op tafel. Zorg dat het blikje niet staat, maar met de ronde kant op tafel ligt. Zo kan het blikje goed rollen! Probeer met de ballon het blikje te bewegen zonder het blikje aan te raken!
Blik en blik zijn niet hetzelfde
En staal, dat is dan weer een mengsel van ijzer met wat koolstof. Blikjes zijn lange tijd gemaakt van plaatstaal met een laagje tin aan de binnenkant. Dat laagje beschermt het staal tegen de inhoud van het blikje. Je drankje zit tegenwoordig doorgaans in een blikje van aluminium.
Aluminium is zwaarder dan glas maar je hebt er veel minder van nodig dus het vervoer van blik kost minder energie dan van de flesjes. Voorbeeld: een leeg blikje weegt circa 15 Gram terwijl een leeg flesje bijna 200 gram weegt.
In de regel zijn flessen frisdrank goedkoper dan blikjes. Toch kunnen blikjes voordeliger zijn, bijvoorbeeld als je niet heel veel frisdrank drinkt.
Wat doet Red Bull met je lichaam? Na het drinken van een blikje Red Bull merk je al vrij snel (na ongeveer 10 minuten) dat je hartritme en bloeddruk stijgen. Je voelt je een stuk alerter en kan je beter concentreren. Dit duurt ongeveer een uur.
Blik is het meest gerecyclede verpakkingsmateriaal van Nederland. Aluminium is makkelijk te recyclen en ook weer makkelijk te hergebruiken. Glas verliest zijn kwaliteit over de jaren. De kwaliteit van blik blijft beter goed en is daardoor beter te recyclen.