Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Je zorgverzekeraar vergoedt spoedeisende medische kosten die in het buitenland zijn gemaakt tot 100% van het Nederlandse tarief. Je kunt extra medische kosten verzekeren met de aanvullende dekking medische kosten bij je reisverzekering.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
De zorgverzekering vergoedt vooral medische zorgkosten. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of een behandeling in het ziekenhuis. Ook bepaalde hulpmiddelen, fysiotherapie en ergotherapie worden vanuit de zorgverzekering betaald.
De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dit. Uw zorgverzekeraar moet dan wel een contract hebben met het ziekenhuis waar u zorg afneemt. Het ziekenhuis dient de rekening rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar.
De basis zorgverzekering vergoed alleen spoedeisende zorg* in het buitenland tot het bedrag dat je in Nederland voor de behandeling zou betalen. Is de zorg duurder dan in Nederland, dan heb je een aanvullende zorgverzekering nodig. Of een reisverzekering die naast bagage ook medische kosten vergoedt.
Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) (basispakket). Zoals een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Naast het eigen risico betaalt de verzekerde soms ook een eigen bijdrage.
Mag ik me in het buitenland laten behandelen? JA. U mag naar een ander EU-land gaan voor een medische behandeling en onder bepaalde voorwaarden worden uw kosten rechtstreeks vergoed of worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.
Kosten in verband met de aanschaf of huur van medische hulpmiddelen zoals krukken, een rolstoel, een ziekenhuisbed etc. Kosten in verband met het aanmeten van een prothese of een brace. Kosten van (alternatieve) therapieƫn als chiropractie, osteopathie, manueel therapeut etc. Kosten in verband met een ...
De Nederlandse zorgverzekering vergoedt de medische kosten ook tijdens je vakantie, overal ter wereld. Dit is geregeld in de basis zorgverzekering. Toch kun je niet volledig op deze dekking bouwen, want de zorgverzekeraar vergoedt maximaal het in Nederland gebruikelijke tarief.
Je reisverzekering vergoedt alleen de inhoud van je bagage, dus als je met waardevolle spullen reist zoals: Laptop, sieraden, camera, verhoog dan het verzekerde bedrag. Een reisverzekering biedt dekking voor de onvoorziene kosten die tijdens je reis met je auto kunnen gebeuren.
Gaat u langer dan 3 jaar naar het buitenland om te reizen?Dan kunt u uw zorgverzekering in Nederland niet aanhouden. U kunt dan een zorgverzekering in het buitenland of een internationale zorgverzekering afsluiten.
Spoedeisende zorg: de verzekerde is in het buitenland en heeft zorg nodig. Als een Nederlandse verzekerde naar het buitenland gaat bijvoorbeeld voor vakantie en in het vakantieland onverwacht zorg nodig heeft, dan is dat spoedeisende zorg.
De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgverzekeringspas. Met deze pas krijgt u noodzakelijke medische zorg als u ziek wordt tijdens een vakantie in Europa. De EHIC-pas geeft u alleen recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland.
Een ambulancerit (spoed) komt gemiddeld neer op ongeveer 600 euro. De prijs van spoedvervoer per ambulance wordt mede bepaald door het aantal kilometers dat de ambulance gereden heeft en een toeslag voor de meldkamer die de rit coƶrdineert.
Gaat u op reis buiten Nederland en heeft u medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. In veel landen geldt uw zorgpas met daarop uw EHIC als verzekeringsbewijs.
Nee. Binnen de EU is een reisverzekering niet verplicht. De Europese ziekteverzekeringskaart dekt echter niet de kosten van particuliere gezondheidszorg en ook geen andere kosten zoals die van reddingsacties in skigebieden, verloren of gestolen bagage, en repatriƫring.
Heeft u kosten gemaakt buiten de EU/EER, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland of uw woonland? Deze kunt u eventueel terugvragen bij uw zorgverzekeraar of uw reisverzekeraar.
In spoedeisende situaties wordt u in ons ziekenhuis altijd geholpen, ongeacht hoe u verzekerd bent. De medisch specialist bepaalt welke hulp op dat moment noodzakelijk is. U blijft wel verplicht om te betalen voor de geleverde zorg.
Geen eigen risico voor bepaalde zorg
huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost); verloskundige zorg en kraamzorg; de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en de 20-wekenecho; bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR).
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden voor u niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.