De larve van de groene vlieg (made) leeft van dierlijke mest, kadavers maar ook van levende dieren. De groene vlieg is dan ook zeer gevreesd binnen de veehouderij.
Eitjes worden gewoonlijk op dode dieren gelegd, maar ook wel eens op vlees in de keuken of in uitwerpselen of ander rottend materiaal (afval). Groene vleesvliegen komen niet vaak binnen gebouwen. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunnen ook eitjes worden gelegd op dode ratten, muizen of vogels (ook onder dakpannen).
Vlieg is afvalopruimer van de natuur
Eén van de functies van de vlieg is het opruimen van afval. Vliegen komen af op rottende organische materialen. Door deze organische materialen op te eten ruimen ze de natuur als het ware op. De vliegen en maden kunnen bijvoorbeeld samen in een kort tijdsbestek dode dieren opruimen.
Overgebleven etenswaren en -afval zijn een bron van voedsel voor vliegen. De overvloed aan rottend voedsel zorgt ervoor dat de vliegen zich in een hoog tempo kunnen voortplanten. Ze leggen hun eitjes erin en van daaruit verspreiden ze zich verder.
De meeste mensen lopen met een grote boog om een drol heen. Maar strontvliegen vinden het smerige bruine goedje juist geweldig. Ze vinden de geur van poep zo lekker, dat ze er al zijn voordat de drol de grond raakt.
Ontwikkeling en leefwijze
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Volgens de Caltech-onderzoekers kun je het best niet op, maar iets naast de vlieg mikken, in de richting van zijn vluchtsprong. Mep je van achteren, sla dan een beetje vóór de vlieg. En kom je met de mepper van voren, mik dan vlak achter het beestje. '
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Nog voordat een drol de grond geraakt heeft, worden strontvliegen al door de geur aangetrokken. Niet omdat ze poep zo lekker vinden, maar omdat ze er hun eitjes in leggen.
Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
De intelligentie van vliegen
Fruitvliegen hebben hersenen met 100.000 zenuwcellen. Bij mensen is dit ruim 1 miljoen keer zoveel. In 2008 werd er een Zwitsers wetenschappelijk onderzoek met vliegen uitgevoerd. Ze wisten steeds slimmere vliegen te kweken.
Huisvlieg: Kan niet bijten, prikken, steken. Komt veel voor in huis. Stalvlieg: kan steken, komt veel voor bij stallen, maar soms ook in woningen. Dazen: kunnen bijten, ook wel bekend als paardenvlieg.
De Ormia-vlieg heeft zo'n vernuftig gehoorsysteem dat het een krekel op 120 meter afstand kan lokaliseren. Dat komt overeen met een mens die een mobieltje op een kilometer afstand hoort afgaan.
Hoewel de aanwezigheid van die primitives er op wijst dat de vliegen mogelijk reageren op de stimulus op basis van een soort van emotie, wijzen de onderzoekers er nadrukkelijk op dat deze nieuwe informatie niet bewijst dat vliegen angst kunnen voelen, of blijdschap, of boosheid of om het even welk ander gevoel.
Dikke, zware insecten zoals vlieg, bijen, kevers en hommels, gaan met hun opvallende gebrom niet ongezien aan ons voorbij. Ze bewegen hun vleugels heel snel wanneer ze vliegen. Deze bewegingen veroorzaken trillingen in de lucht die wij horen als een gezoem.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Heeft u veel strontvliegen in uw tuin? Lavendel, kaarsen en andere etherische oliën kunnen helpen. Strontvliegen hebben een hekel aan de geur. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om om u heen te slaan bij overlast van strontvliegen helpt dit niet.