U kunt er dan ook lezen dat een snackbarbediende als startsalaris €1.644 per maand verdient. Dat is een brutobedrag en is exclusief vakantietoeslag. Met een jaar of 10 ervaring kan uw inkomen oplopen tot €1.986. U moet er dan wel 38 uur per week voor frituren.
Het loon van een zelfstandig frituuruitbaatster: 3.500 euro netto.
Een gemiddelde snackbar draait een omzet van zo'n 120.000 euro per jaar. Omzetten van 350.000 euro of meer zijn ook haalbaar. Afhankelijk van de kosten die je maakt kan je hier dus een goed inkomen aan over houden.
De meerderheid van Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars verdient een salaris tussen € 477 en € 2.804 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Verkopers in fastfoodrestaurants en snackbars varieert van € 477 tot € 1.772. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 562 en € 2.041 per maand liggen.
Ruim 1,15 miljard euro. Dat was in 2019 de brancheomzet van de 5696 frituurspeciaalzaken in ons land. Gemiddeld zetten cafetaria's, snackbars en frituren ruim 202 duizend euro om.
Voor een pand met een oppervlak van 150 vierkante meter komt dat neer op € 3750 per maand. In dit geval heb je tussen de € 11.250 en € 22.500 nodig voor de borg. Als je een horecapand koopt, moet je rekenen op een aanbetaling van 10% tot 20%.
Bedrijfsresultaat restaurants en cafetaria's
Hierbij wordt in de branche restaurants en cafetaria's gemiddeld een bruto marge van 69.1% behaald.
De winstmarge ligt tussen de 6% – 10%. Een Full service restaurant werkt met meer personeel en heeft vaak ook een hogere inkoop. Het gevolg hiervan zijn hogere kosten en daardoor een lagere winstmarge, namelijk tussen de 3%-5%. De gemiddelde winstmarge voor een fast food restaurant ligt tussen 6 – 9% .
Het is niet verplicht om een cursus te volgen of een diploma te hebben. Je bent wel verplicht om te werken volgens de nieuwe Hygiënecode. Het is belangrijk dat jouw medewerkers kennis hebben genomen van de inhoud van de code en een instructie hebben gehad hoe zij veilig voedsel kunnen bereiden.
Elke cafetaria, snackbar of frituur heeft in ons land momenteel een potentieel van gemiddeld 3540 klanten. Dat is simpelweg het aantal inwoners in Nederland gedeeld door het aantal frituurbedrijven. Gerekend in huishoudens: 1597 huishoudens gemiddeld per frituuradres.
De prijs ligt momenteel op ongeveer 30 eurocent per kilo. Eind 2021, ten tijde van de laatste lockdown, was de kiloprijs met 10 tot 15 eurocent juist nog laag.
Het baremaloon in 2022 werd vastgelegd op € 10,97 per uur en daar komt 7,67% vakantiegeld bovenop. Een flexi-jobber moet dus nooit extra vakantiegeld krijgen, want dit wordt onmiddellijk uitbetaald in het loon. Het totale minimumloon van een flexi-jobber is dus €11,81 per uur, bruto te betalen door de werkgever.
Voor het opstarten van een frituur is tot op heden geen beroepskennis vereist, maar het is aan te raden over enige basiskennis “frituur” te beschikken, wij kunnen u daar een basisopleiding voor aanbieden of u kan ook de cursus “frituuruitbater” volgen bij Syntra en andere onderwijsinstellingen.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen.
Een gezonde gemiddelde inkoopprijs in de horeca is 30%. Het is een streven voor een gezond horeca bedrijf om rond de 30% inkoop te zitten. Bij drank ligt dat percentage wat lager, daar is een percentage van 20% gezond.
De kostprijs van een frikandel bedraagt amper 0,06 euro. De groothandel koopt ze voor 0,17 euro per frikandel in bij de fabrikant. De friturist betaalt 0,50 euro bij de groothandel en de consument legt gemiddeld 1,75 euro neer voor een frikandelletje.
Volgens onderzoek van ProFri steeg de gemiddelde verkoopprijs van een medium portie friet zonder saus friet in cafetaria's tussen 2021 en 2022 van €2,18 naar €2,50. PR-bureau Nobudget deed onderzoek naar de prijzen die worden gerekend voor een frietje (klein formaat), een frikandel en een kroket, zonder toppings.
De kosten om een restaurant te beginnen liggen gemiddeld tussen de 50.000 € en 100.000 €. Hiervan is de aanschaf van de apparatuur, keukengerei en meubilair voor in de keuken de grootste kostenpost. Andere kosten zijn locatie (kopen of huren en borg), inrichting, technologie, voorraad en personeel.
Snackvirtrine typisch Nederlands
Het is ooit begonnen rond 1900 op een kermis in Bergen op Zoom, waar op straat friet werd gebakken en verkocht." Ondanks dat friet officieel uit België komt, is de snackvitrine gevuld met frituurtapas weer typisch Nederlands, volgens het Nederlands Frituurcentrum.
Het loon van een horeca-uitbater: 1.700 euro netto.