PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Er is een minder dikke isolatielaag nodig om de woning goed te isoleren. Dit maakt PUR geschikt voor de minder brede spouwmuren. Maar EPS-parels en glaswol hebben ook een goede isolatiewaarde en doen eigenlijk niet onder voor PUR.
Desalniettemin zijn EPS parels dus duurder in vergelijking met glaswol. Daarnaast is de kierafdichting minder als je het afzet tegenover glaswol of PUR schuim. Ook zijn ESP parels minder op het gebied van geluidswering en brandveiligheid.
Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolatiemateriaal.
Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie? Dat verschilt per woning en de hoeveelheid isolatie er in totaal aanwezig is. Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
ThermoFoam® is een isolatieschuim voor in de spouwmuur. Het is ideaal voor de na-isolatie en het herstellen van verzakte, verpulverde en oude isolatie.
Spouwmuurisolatie in een vervuilde spouw brengt heel wat nadelen met zich mee. Het kan zorgen voor een minder hoge isolatiewaarde, een hoger risico op vocht- en schimmelproblemen en koudebruggen. Zorg daarom altijd voor een schone spouw. Laat dit door professionals uitzoeken.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Voor EPS-korrels mag je rekenen op een prijs tussen de € 20 en 25 per m², excl.btw.
Levensduur EPS parels
EPS gaat ook nog eens heel lang mee en is 100% recyclebaar. De levensduur van EPS is dan gemiddeld dan ook zo'n 100 jaar!
EPS of XPS: bij het aanbrengen van piepschuim voor vloerisolatie volstaat een dikte van minimaal 12 centimeter.
De voordelen van korrels
Zelfs de smalste spouwen kunnen met dit materiaal worden gevuld. Dit in tegenstelling tot glaswol, wat een spouw van minimaal 5 centimeter dikte nodig heeft. De korrels bereiken alle hoeken en gaten en vullen je spouw probleemloos, wat ook de vorm of andere obstakels.
Het zelf isoleren van de spouwmuur raden wij af. Laat het door een gecertificeerd isolatiebedrijf doen.
Het is vrijwel altijd een goed idee om je spouwmuur te na-isoleren (op enkele uitzonderingen na). Spouwmuurisolatie voorkomt namelijk warmteverlies langs je gevel. Hierdoor moet je minder stoken en betaal je veel minder energiekosten. Daarnaast is minder stoken ook nog eens beter voor het milieu.
Te veel isoleren kan niet.
Wees niet zuinig met isolatie en kies voor een laag van ten minste 20 cm (glaswol of gelijkwaardig in harde platen) of zelfs meer als het budget en de structuur van de woning dat toelaten.
Levensduur spouwmuur isolatie
In principe gaat spouwmuur isolatie levenslang mee, zeker gezien de huidige isolatiematerialen die er tegenwoordig zijn. Ook al zijn de huidige materialen goed, moet er nog steeds het beste isolatie materiaal gekozen worden.
Bij het isoleren van de spouwmuur worden er langs de buitenkant in je woning gaten geboord van 16 tot 23 millimeter. Dit is afhankelijk van het materiaal waarbij de kleinste gaatjes gemaakt worden bij polyurethaan en de grootste bij het gebruik van glaswol.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Neem je één maatregel, dan stelt de overheid vanaf 2023 15 procent subsidie beschikbaar. Voor een lager percentage is gekozen om mensen aan te moedigen ook een tweede maatregel te nemen.
Productkenmerken. i-Foam is een hoogwaardig wit isolatieschuim dat in-situ wordt gemaakt van schuimmiddel, hars, water en lucht. Het wordt als een vloeibaar schuim in de spouwmuur aangebracht en heeft een uitstekend vullend vermogen.
Met het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur verbeter je de isolatiewaarde dus enorm. Daarnaast kan het voorkomen dat oud isolatiemateriaal wat is gaan verzakken. Hierdoor ontstaan koudebruggen en verlies je weer meer warmte. Het na-isoleren van de spouw is dan een goede keuze.