genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Sommige 'neppe vrienden' zijn net als mensen die lief tegen je doen, maar zodra je uit hun buurt bent, gaan ze slecht over je praten. Een echte vriend zal je steunen wanneer dat nodig is en niet alleen naar jou toe komen als ze iets nodig hebben, of stoom willen afblazen.
Vriendschap is gebaseerd op veel dingen: gemeenschappelijke interesses, gedeelde ervaringen en een gevoel van kameraadschap. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel vertrouwen. De dingen die je met elkaar deelt moeten veilig zijn, ook in moeilijke tijden.
Het verschil tussen een gewone vriend(in) en een beste vriendin, zit 'm met name in het soort activiteiten die jullie samen doen en over welke dingen er wordt gepraat. Zo zul je met vriendinnen van werk of school, over iets oppervlakkigere onderwerpen praten dan met vriendinnen waar je vaak thuis mee afspreekt.
Volgens de theorie van Robin Dunbar, een Britse antropoloog, kunnen we maximaal vijf allerbeste vrienden hebben en tien goede vrienden. Want volgens Dunbar kunnen onze hersenen maar een bepaald aantal vriendschappen aan. Meer kunnen we simpelweg niet aan.
Innige (m/v) vriendschap is een buitencategorie vriendschap die gebaseerd is op emotionele en spirituele intimiteit. Nabijheid. Nabijheid gedragen door een intens affectieve, liefdevolle band. Innigheid is daarmee tevens een koninklijke spirituele weg om vrij tot jezelf te komen terwijl je innig tot de ander komt.
Een gezonde vriendschap kenmerkt zich doordat de basis van vertrouwen en respect aanwezig is. Je weet dat de ander je steunt bij de leuke en pijnlijke momenten in het leven. De vriendschap geeft je energie en maakt je blij. Je kan je kwetsbaarheid tonen en er is regelmatig contact (het liefst ook face to face).
Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt. Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig.
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
Je hebt geen vrienden (meer) of je hebt geen volwassen vrienden. Als er niemand is met wie je kunt praten kun je je erg eenzaam voelen. Vrienden zorgen voor een gevoel van verbondenheid en geluk. Een gemis hieraan kan leiden tot depressieve gedachten en een negatieve spiraal, met soms ideeën over zelfmoord als gevolg.
Diepe vriendschap
Wanneer een vriendschap eenmaal gevestigd is, is intimiteit datgene wat ons bij elkaar houdt. Wederzijds begrip, authenticiteit, vertrouwen, loyaliteit, zorgzaamheid, hulp in tijden van nood – het zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een langdurige, diepe vriendschap.
Ga dan een gesprek met elkaar aan en vertel eerlijk en vanuit jouw perspectief dat je de vriendschap wil beëindigen. Leg uit waarom jij denkt dat de vriendschap geen toekomst meer heeft en geef duidelijke redenen aan. Praat vanuit de ik-persoon en houd het verhaal bij jezelf.
Mensen zoeken altijd evenwicht binnen een relatie, dus ook binnen een vriendschap. Is een vriendschap niet in balans, dan gaan beide partijen zich onzeker voelen over hun positie. Houd dit evenwicht qua contact, steun of hulpvaardigheid dus in de gaten en zorg dat je ongeveer hetzelfde investeert als de ander.
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Het duurt ongeveer 40 tot 60 uur voordat een kennis verandert in een 'gewone' vriend(in). Voordat je iemand een échte vriend(in) kunt noemen, ben je gemiddeld 80 tot 100 uur verder. Volgens Hall duurt het gemiddeld 200 uur voordat iemand een goede vriend(in) is. Toch heeft vriendschap niet alles met tijd te maken.
Gelijkwaardige vriendschap is wat je mag nastreven
Dat er altijd sprake zal zijn van geven en nemen, zolang het geven en nemen maar met elkaar in balans is. Van de beste vriendschappen wordt altijd gezegd dat je elkaar een jaar niet kunt zien en verder kunt gaan alsof je elkaar de dag ervoor nog hebt gesproken.
Dat kan verschillende oorzaken hebben: "Het kan zijn dat mensen het lastig vinden om met tegenstrijdige meningen van vrienden om te gaan", zegt Brok. "Deze mensen hebben wellicht moeite met het bepalen van wat ze zelf van iets vinden en hebben moeite met het volgen van hun eigen gevoel."
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Platonische liefde (amor platonicus) of een platonische relatie staat voor een liefdesrelatie zonder seks. Een innige vriendschap wordt wel omschreven als een platonische liefde.
“Mensen kunnen in een andere relatie zitten wanneer ze elkaar leren kennen en vriendschap sluiten.Wanneer ze dan later vrij zijn, kan de liefde komen. Ook een voorgaande negatieve liefdeservaring kan het tempo van de relatievorming bepalen.”