Drie tot vijf van elke duizend kinderen wordt geboren met wijnvlekken. Ze manifesteren zich vooral in de hals en het gezicht. Deze afwijking moet onderscheiden worden van een haemangioom; dit betreft een plaatselijke toename van bloedvaatjes.
Ongeveer 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met een wijnvlek. Er zit geen verschil tussen het aantal jongens of het aantal meisjes met een wijnvlek. Het is een onschuldige aandoening, maar ze worden wel vaak als cosmetisch storend gezien door de patiënten. Wijnvlekken verdwijnen helaas nooit uit zichzelf.
Het is een onschuldige huidaandoening die gelukkig geen kwaad kan. Wijnvlekken komen soms wel voor in combinatie met andere aandoeningen. Helaas zal deze vaatafwijking nooit spontaan verdwijnen. Gelukkig kan een vaatlaser de roodheid, dus de bloedvaatjes in de wijnvlek, doen afzwakken of zelfs helemaal doen verdwijnen.
Wijnvlekken komen bij 3 op de 1000 pasgeborenen voor en evenveel bij jongens als bij meisjes. Zelden ontstaan zij op latere leeftijd. Zij komen minder voor bij Aziaten en Afrikanen.
Een wijnvlek, oftewel een naevus flammeus, is een opvallende rode vlek op de huid die ontstaat door verwijde bloedvaatjes in de huid. Vaak is de wijnvlek bij de geboorte al aanwezig en kan in de loop der jaren groter worden.
Oorzaak. De oorzaak voor het ontstaan van een wijnvlek bij de geboorte is niet bekend. De aandoening is niet erfelijk. Ziektes van de moeder, medicatie-, alcohol- of drug gebruik, roken of vergiftiging zijn geen relevante risicofactoren gebleken voor het krijgen van een kind met een wijnvlek.
Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen. De aandoening zal echter in alle gevallen goedaardig blijven. Wel is het mogelijk dat in de vlek rode met bloedvaatjes gevulde bultjes ontstaan. Ook kan de kleur van de vlek in de loop der jaren veranderen.
Donkerrode vlekken (wijnvlek)
Wijnvlekken zijn onschuldig, maar blijvend. Als de vlekken in het gezicht zitten of erg groot zijn, kan dat psychisch belastend zijn. Lasertherapie op latere leeftijd kan goed helpen. In heel zeldzame gevallen wijst een wijnvlek op een aangeboren aandoening (het Sturge-Webersyndroom).
Een wijnvlek is zichtbaar als een roze tot paarse vlek. De vlek is bij de geboorte aanwezig en groeit daarna met het kind mee. Een wijnvlek kan in het begin roze zijn van kleur en in de loop van de tijd donkerder (rood tot paars) en dikker worden.
De ooievaarsbeet zou dan zogenaamd een afdruk zijn van de snavel in zijn nek. Als de vlek groeit of hobbelig is, heb je misschien te maken met een aardbeienvlek of een wijnvlek. De wijnvlek is vaak wat groter en paars van kleur en verdwijnt niet vanzelf.
Ontstaan wijnvlek bij baby
Een wijnvlek ontstaat doordat kleine bloedvaatjes, de haarvaten, op de plek van de vlek te sterk zijn uitgezet. Daardoor stroomt er meer bloed doorheen dan op andere plaatsen, en ontstaat er een rode kleur. Waarom dit precies gebeurt, is nog niet aangetoond.
Wijnvlekken ontstaan doordat kleine bloedvaatjes in de huid, de haarvaten, op een bepaalde plek te sterk uitgezet zijn. Hierdoor stroomt er meer bloed doorheen en ontstaat de rode kleur. Waarom dit gebeurt is nog niet duidelijk.
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Oorzaak van een ooievaarsbeet
De bloedvaten staan door de misvorming verder open en laten daardoor meer bloed door. Doordat ze meer bloed doorlaten, heeft de plek een roze/ rode kleur. Als je kind een ooievaarsbeet heeft, dan zijn de bloedvaten op de bewuste plek van de huid licht misvormd.
Een wijnvlek, ook wel bekend als Naevus Flammeus, is een rood paarsachtige vlek die ontstaat door verwijde bloedvaten in de huid. Het is een aangeboren aandoening die meegroeit. Vaak komen deze vlekken voor op het gezicht op plaatsen waar gezichtszenuwen lopen, maar ze kunnen ook op het lichaam voorkomen.
Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.
Een aardbeivlek is een rode, paarse, blauwe of huidkleurige bult. In de bult zitten bloedvaatjes. De vlek wordt na een paar jaar vanzelf minder. Een behandeling is meestal niet nodig.
Wat is deze aandoening? Het Sturge-Weber syndroom (SWS) is een variabele aandoening met een progressief beloop dat op zich moeilijk te voorspellen valt. De kernsymptomen zijn een wijnvlek, meestal eenzijdig op het voorhoofd en rondom het oog. Het syndroom van Sturge-Weber is aangeboren, maar niet erfelijk.
Een hemangioom groeit in de eerste 3 maanden snel en kan doorgroeien totdat uw kind 6 tot 9 maanden is. Daarna vermindert een hemangioom weer langzaam tussen de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Vaak blijft u er wel iets van zien.
De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen). Een moedervlek kan al bij 1 op de 100 pasgeborenen bij de geboorte te zien zijn. Meestal zijn moedervlekken pas tussen de 10e en 30ste levensjaar te zien.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Galbulten of netelroos (medische term urticaria) is een vaak voorkomende huidreactie die zorgt voor rode vlekken op de huid, die vaak hevig jeuken. Bij één vlek wordt de aandoening galbulten genoemd. Wanneer er meerdere vlekken op de huid verschijnen, spreekt men van netelroos.
Aangeboren moedervlekken treden bij ongeveer 1% van de baby's op. De oorzaak voor het ontstaan is niet duidelijk, erfelijkheid lijkt geen grote rol te spelen. Meestal zijn ze klein (millimeters tot enkele centimeters), maar ze kunnen bij sommige baby's ook zeer groot zijn en grote delen van de huid bedekken.
Een wijnvlek, ook naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Ongeveer 0.1% tot 2% van de pasgeborenen heeft een wijnvlek, het is niet erfelijk.