Een kolenkachel met een gemiddeld vermogen van 5.000 kcal/uur heeft per uur 9.000 m³ lucht nodig om correct te kunnen werken. Er moeten dus bijna altijd ventilatieroosters voorzien worden.
Die zijn minder vervuilend, omdat ze minder zwavel uitstoten. Ze zijn ook minder vuil, omdat er amper vier procent van het volume aan as achterblijft. Volgens Vrinssen is verwarmen met kolen zo'n veertig procent goedkoper dan met mazout en zo'n 25 tot 30procent goedkoper dan gas.
Vergeet niet dat alhoewel de antracietkolen ook duur zijn de calorische waarde van kolen twee keer hoger ligt dan die van gas. Wat betekent dat kolen veel meer warmte produceren dan gas en er dus minder van nodig zijn. Met 1.500 kg kolen komt men makkelijk een harde winter door.”
Vergelijking met hout
De verbrandingswaarde van kool is ongeveer het dubbele van hout. Dit betekent dat tweemaal de massa aan hout nodig is om eenzelfde energieopbrengst te verkrijgen als uit kolen. Daar staat tegenover dat er ook tweemaal zoveel koolstof in kolen aanwezig is.
Hout stoken in een kolenkachel kan dus probleemloos. Andersom niet. IJzeren roosters, de kookplaat of onderdelen kunnen kromtrekken. Een kolenkachel is van gietijzer, een houtkachel kan van staal (en/of steen) zijn.
Op dit moment is de steenkool prijs ongeveer 60 euro per ton.
Prijs in de winkel: € 12,70/zak
Is één van de belangrijkste antracieten op de markt. Deze iets hardere kool geeft weinig assen en zeer veel warmte. Het is een mooi blinkende kool die praktisch geen stof geeft.
Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.
Houtskool – intens en snel
Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur. Hierdoor is houtskool de perfecte brandstof als je meerdere dunne stukken vlees wilt grillen, zoals varkenshaasjes, hamburgers of een stokje saté.
Bij het gebruik van steenkool komen veel CO2 en vervuilende stoffen vrij, hierdoor draagt het sterk bij aan de klimaatverandering en aan verzuring. De uitstoot is ongeveer tweemaal zo hoog als bij het gebruik van aardgas voor de elektriciteitsvoorziening.
Antraciet is de beste steenkool voor verwarming
De steenkool met de laagste kwaliteit is bruinkool. Deze bevat slechts 70% koolstof en wordt meestal gebruikt in elektriciteitscentrales. Bruinkool kan gebruikt worden voor de verwarming van de woning, maar dit is niet aan te raden omwille van het hoge zwavelgehalte.
In 2021 werd het lot van steenkool bezegeld, maar de doodsstrijd kan lang duren. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) gaat de totale vraag naar steenkool in 2022 richting een recordhoogte.
Probeer daarna een aanmaak blokje aan te steken en dat in de kachel te stoppen. Zo gauw Dit het hout of het papier raakt, zal dat beginnen te branden. Als dit goed brand gaan de kolen erop. De kolen dienen niet te branden maar enkel gewoon te gloeien.
Tegenwoordig worden de kolen bezorgd. Die zijn afkomstig uit Engeland en Duitsland en komen via een groothandel in het oosten van het land naar Amsterdam. Het hout haalt Kock zelf op met zijn aanhanger. Hij zijgt neer in zijn rommelige, met muntstukken, pennen en papieren bezaaide kantoortje.
Bepaal het doel van de houtskool
Kies dan een wat lichtere houtskool soort. De beste houtskool is in dat geval Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken of kies een Black Wattle houtskool variant uit Zuid Afrika van Dammers of van Flames & Flavour.
Houtskool bereikt een hogere temperatuur dan briketten. Als je bijvoorbeeld pizza op de barbecue wilt bakken, is houtskool dan ook een heel goede keuze. Maar dit betekent zeker niet dat je geen houtskool kunt gebruiken als je op een lagere temperatuur wilt garen.
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief. Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Iedereen wist vroeger wat een mud kolen was, ook al wist niet iedereen hoeveel zoiets woog. Het was eigenlijk een inhoudsmaat van 100 liter, maar het gewicht in kolen lag al gauw om en nabij de veertig tot vijftig kilo. Vandaar die zakken van een halve mud.
Smeedkool is zeer voordelig voor het bereiken van duurzame en hoge temperaturen. De verbrandingswarmte is dan ook bijzonder geschikt voor het smeden. De juiste kolen voor een smidsvuur vindt u ook terug in de webshop!
deKolenboer.nl levert de beste kolen die er te krijgen zijn, van antraciet kolen en eierkolen, tot vetkolen en Rekord bruinkoolbriketten.