Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf nodig heeft om aan zijn dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Zoals leveranciers betalen, salarissen uitkeren, onderhoud en voorraden aanvullen.
Werkkapitaal omvat onder andere middelen om de voorraden aan te vullen, de huur te voldoen, om de salarissen te betalen en andere bedrijfskosten. Investeringen zoals: bedrijfswagens, computers, inventaris en machines vallen hier niet onder.
Je kunt je werkkapitaal berekenen door de vlottende passiva van de vlottende activa af te trekken. De vlottende activa bestaan uit debiteuren, voorraad (inkoopprijs) en liquide middelen; de vlottende passiva uit crediteuren en andere kortlopende schulden.
Wat is netto werkkapitaal? Netto werkkapitaal is hetzelfde als werkkapitaal. Het is namelijk het bedrag dat je daadwerkelijk overhoudt als onderneming om mee te werken. Het is het bruto werkkapitaal minus de kort lopende schulden die de onderneming nog moet voldoen.
Een rekening courant-krediet is een populaire vorm van het financieren van werkkapitaal. Je betaalt dan alleen rente over het bedrag dat je rood staat. Al is deze vorm van extra werkkapitaal meestal beperkt tot een klein percentage van je totaal aan vlottende activa zoals debiteuren of voorraden.
Een andere manier om inzicht te krijgen in uw werkkapitaal, is het uitrekenen van uw current ratio en quick ratio. Voor de current ratio worden alle vlottende activa gedeeld door alle vlottende passiva. Ligt het getal hoger dan 1, dan zit u doorgaans goed.
Te hoog of te laag werkkapitaal
Een te hoog werkkapitaal geeft eigenlijk aan dat er een groot bedrag is dat niks oplevert. In de meeste gevallen gaat het dan om een bedrag dat in voorraden of debiteuren vast zit. Een goed werkkapitaalbeheer zorgt voor een gezond werkkapitaal.
Hoeveel werkkapitaal heb ik nodig? Hoeveel werkkapitaal een onderneming nodig heeft, is vrij simpel te berekenen. De formule voor het netto werkkapitaal geeft feitelijk al aan wanneer een onderneming quitte speelt. Het werkkapitaal is positief wanneer de vlottende activa hoger zijn dan de vlottende passiva.
Het netto werkkapitaal is het bruto werkkapitaal minus het kort vreemd vermogen, ook wel de vlottende passiva genoemd. Hiermee worden de kortlopende schulden aangeduid: de betalingsverplichtingen van de onderneming op de korte termijn.
Het bruto werkkapitaal is de totale omvang van de vlottende activa, dus de voorraden, debiteuren en liquide middelen. Ook de omvang van het bruto werkkapitaal zegt veel over de financiële gezondheid van een bedrijf.
Het werkkapitaal is de som van de voorschotten die zijn betaald door de mede-eigenaars voor het betalen van de periodieke uitgaven, zoals de verwarmings- en verlichtingskosten van de gemeenschappelijke delen, de beheerskosten en de uitgaven voor de huisbewaarder.
U kunt het werkkapitaal berekenen door vlottende activa (zoals voorraden, debiteuren en liquide middelen) te verminderen met vlottende passiva (zoals crediteuren en andere kortlopende schulden). Bedrijven met een te laag werkkapitaal komen in de problemen: het voldoen van dagelijkse uitgaven wordt dan lastig.
Een handige graadmeter om te weten of je voldoende werkkapitaal hebt is de current ratio of quick ratio. Je bekijkt hiermee de verhouding tussen je kapitaal en de te betalen rekeningen. Een current ratio boven de 1 betekent dat je voldoende werkkapitaal hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen.
Het werkkapitaal wordt berekend door de vlottende activa te verminderen met de kortlopende schulden. Vlottende activa zijn voorraden, debiteuren, kortlopende vorderingen en andere bezittingen die op korte termijn verkocht kunnen worden voor geld. Liquide middelen zijn het aanwezige geld op bankrekeningen of in kas.
De ijzeren voorraad en eventuele strategische voorraden zijn niet liquide. Ook andere moeilijk in geld omzetbare zaken zoals duurzame beleggingen, machines en onroerend goed zijn niet liquide. Wel kan men niet-liquide zaken of zelfs een hele onderneming liquideren, dus omzetten in liquide middelen.
Als je voldoende werkkapitaal hebt, kan je jouw leveranciers betalen, salarissen op tijd uitkeren, machines onderhouden en jouw voorraden aanvullen. Te weinig werkkapitaal kan wijzen op liquiditeitsproblemen. Maar te veel geld in kas is ook niet goed.
Voor gezonde ondernemingen is een negatief werkkapitaal juist een teken van kracht. Supermarkten betalen hun crediteuren wanneer de betreffende voorraad allang is verkocht. Consumenten rekenen bovendien direct af. Supermarkten en ook AirBNB, Booking en Uber hebben daardoor weinig handelsdebiteuren.
Het handelswerkkapitaal omvat de balansposten die nodig zijn voor de bedrijfsvoering, zoals debiteuren en crediteuren (en ook voorraden). Het overig werkkapitaal betreft de rest van het werkkapitaal, zoals het kapitaal voor te betalen belastingen en andere kortlopende schulden en vorderingen.
Solvabiliteit is een rekenformule waarmee je de financiële gezondheid van je onderneming meet. Het getal geeft aan of je op de lange termijn aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een hoge solvabiliteit is gunstig voor je leveranciers en financiers.
Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een maximale aflossingstijd van een jaar. Onder vlottende passiva valt bijvoorbeeld de te belastingbetalingen, leverancierskrediet, de crediteuren en bankkrediet.
Wat is het verschil tussen de current- en quick ratio? De current ratio is de meest gebruikte ratio en lijkt erg op de quick ratio. Het verschil is dat bij de current ratio voorraden worden meegerekend, en de quick ratio wordt berekend exclusief de voorraden.
In geval van een negatief netto werkkapitaal is de som van de vlottende activa dus kleiner dan de som van de vlottende passiva. Dit betekent dat een deel van het kortlopend vermogen (vlottende passiva) wordt aangewend voor de financiering van de vaste activa.