Tarwe is een graansoort. Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe.
Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes.
Ook van Quinoa, boekweit of haver kunt u brood bakken. Omdat dit geen granen zijn bevatten deze broden geen gluten. Daardoor is dit brood ideaal voor mensen met een gluten intolerantie, zoals coeliakie patiënten.
Tarwevrij betekent letterlijk dat je geen producten eet waar tarwe in zit. Denk hierbij aan een tarwebrood, pannenkoeken, witte pasta, gebak, koek etc. Maar als je glutenvrij eet, dan vermijd je ook allerlei andere producten waar gluten in zitten, zoals rogge, couscous, bulgur etc.
Spelt is verwant aan tarwe en bevat gluten. Deze gluten zijn niet hetzelfde als tarwegluten, maar wel vergelijkbaar. Daarnaast komt spelt ook vaak in aanraking met andere granen, waaronder tarwe of is het een kruising van twee granen. Speltbrood is dus niet glutenvrij!
Havermout is in principe glutenvrij en daarom geschikt voor iedereen die gevoelig is voor gluten. In haver zitten weliswaar eiwitten, maar die zijn anders dan de gluten in tarwe, gerst en rogge. Toch moet je oppassen als je glutenintolerantie hebt.
Italiaanse rijst. Japanse rijst. Jasmijn witte/bruine rijst.
Rijst is net als tarwe een graansoort, maar – en daar zit 'm de verwarring – niet alle graansoorten bevatten gluten. In couscous en bulgur zit bijvoorbeeld tarwe verwerkt, en gort en parelgort bevatten gerst. Die granen moet je dus niet eten als je een glutenallergie hebt. In rijst zit géén gluten.
Tarwe-allergie kan zich uiten in huidklachten, angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie. Soms treden klachten bij tarweconsumptie alleen op na inspanning van 10-60 minuten.
Het roggebrood bevat geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en is tevens vrij van conserveermiddelen en voedingszuren. Ook is het volledig vrij van toegevoegde suikers en tarwe. Echt ouderwets lekker en puur natuur roggebrood! Makkelijk voorgesneden in 9 sneetjes en natuurlijk, zoals altijd, 100% biologisch!
Gluten is het woord voor eiwitten die voorkomen in sómmige granen: tarwe, rogge, gerst (gort), spelt en khorasan tarwe. Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudogranen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, amaranth, boekweit, haver, mais, teff.
Het spijsverteringsstelsel moet het voedsel verteren. En zaken als vitamines en mineralen eruit halen, die je lichaam broodnodig heeft. Daarbij hebben de organen in kwestie even wat meer bloed nodig, waardoor er tijdelijk wat minder bloed beschikbaar is voor je brein en bijvoorbeeld je spieren.
Tarwe-intolerantie betekent dat het lichaam vijandig reageert op een eiwit in tarwe en is anders dan gluten-intolerantie dat veroorzaakt wordt door het eiwit gliadine. Intoleranties voor bepaalde stoffen zijn meestal moeilijk te herleiden.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Mais (ook wel: maïs) wordt vaak gegeten als groente, maar dat is het eigenlijk niet. Het is een graansoort, net zoals rijst, gerst, haver, rogge, spelt en tarwe. De kleine korreltjes groeien aan een kolf omringd door grote schutbladeren.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Ja, zilvervlies rijst is glutenvrij. Zilvervlies rijst is hetzelfde als volkorenrijst. Je kunt het dus goed toepassen in een glutenvrij dieet.
Olie en bereidingsvetten zijn glutenvrij. Roomboter, halvarine en margarine zijn meestal glutenvrij, maar kunnen ook bewerkt zijn.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Pure Brinta bevat per 40 gram 140 kilocalorieën, dat betekent 350 kilocalorieën per 100 gram. Daarmee is Brinta wat calorieën betreft vergelijkbaar met brood. Brinta eet je echter niet puur uit het pak, je bereidt het met melk of beter een melkvervanger.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.