Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Conclusie: frites uit de airfryer zijn het gezondst op basis van het aantal calorieën. Gefrituurde aardappelschijfjes zijn gezonder dan gefrituurde patat: het verschil is bijna 100 kcal. Ze zijn zelfs gezonder dan patat uit de oven. Een gefrituurde frikandel is ook iets gezonder dan friet uit de oven.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Er zitten 560 kilocalorieën in 1 portie (175 gram) friet met mayonaise, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet met mayonaise, zonder zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het gewicht van een gemiddelde portie friet is volgens het voedingscentrum 165 gram. Volgens het voedingscentrum hoort een man gemiddeld 2500 kilocalorieën (10460 KJoules) en een vrouw gemiddeld 2000 kilocalorieën (8368 Kjoules) binnen te krijgen.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Aardappelen bevatten veel gezonde voedingsstoffen, vitamines (B1, B6 en C) en mineralen (kalium, fosfor, calcium en ijzer). Daar valt meer over te vertellen. Maar in friet zitten ook ongezonde voedingsstoffen, zout en vet. Bij vet kun je aan 2 dingen werken: het type vet en de hoeveelheid vet.
Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder dan de traditionele frituurpan.
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
Een nadeel van frituren is de extra calorieën door de olie die wordt opgezogen door de aardappelen. Zo bevat friet twee keer zoveel calorieën als gebakken aardappelen en drie keer zoveel als gekookte aardappelen. Bij patat worden vaak ongezonde toevoegingen zoals sauzen en gefrituurde snacks gegeten.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Patatje kernoorlog
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Zowel in vetten als in suikers zitten er calorieën, maar vetten zijn de geconcentreerdste energievorm in onze voeding. We spreken van 'energierijke' voedingsstoffen als ze in het lichaam calorieën (m.a.w. energie) vrijgeven.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Britse en Amerikaanse soldaten zouden tijdens de Eerste Wereldoorlog frieten hebben leren kennen aan het Belgische front. Omdat ze overal om zich heen Frans hoorden praten, lanceerden ze de benaming French fries.