Spoedeisende hulp is de afdeling voor acute problemen, diagnoses en behandeling. In de meeste gevallen heeft u een verwijzing van de huisarts nodig maar bij duidelijke spoedgevallen kunt u natuurlijk direct langskomen.
Een spoedeisende hulp of SEH is de afdeling van het ziekenhuis waar u terecht kan met allerhande spoedeisende hulpvragen. Dit is heel breed en kan bijvoorbeeld een gebroken arm betreffen, maar ook een hartaanval of een bloedvergiftiging.
Niet-spoedeisende eerste hulp is de eerste hulp die niet levensbedreigend is en/of niet ledemaatreddend is. Het is dus de hulp die je als bhv'er kunt verlenen en waar je ook rustig hulp kunt geven, je hoeft je niet te haasten. Dit kunnen onder meer wonden, kneuzingen, verstuikingen, breuken of brandwonden zijn.
De huisartsenpost is er voor spoedeisende gezondheidsklachten, waarvoor u anders uw huisarts zou bellen. De Spoedeisende Hulp bij het ziekenhuis is bedoeld voor ernstige situaties, waarbij inzet van een medisch specialist nodig is. Bij twijfel belt u eerst de huisartsenpost.
Het verschil tussen Spoedeisende Hulp (SEH) en Eerste Hulp (EHBO) is groot. Eerste hulp gaat om het hechten van een eenvoudige snee in een vinger.Spoed gaat om ernstige ongelukken, gebroken ledematen of bijvoorbeeld een hartaanval of hersenbloeding. Het verschil tussen Eerste Hulp en Spoedeisende Hulp (SEH) is groot.
De Spoedeisende hulp is 24 uur per dag geopend. Spoedeisende hulp is de afdeling voor acute problemen, diagnoses en behandeling. In de meeste gevallen heeft u een verwijzing van de huisarts nodig maar bij duidelijke spoedgevallen kunt u natuurlijk direct langskomen.
U kunt zelf naar de SEH komen, u kunt worden doorverwezen door uw huisarts of behandelend specialist. Als laatste kunt u ook via de ambulance naar de SEH komen.
Een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) kost geld. Als u verzekerd bent tegen ziektekosten, worden deze kosten altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Maar, uw zorgverzekeraar brengt deze kosten wel in rekening op het door u zelf te betalen jaarlijkse (verplichte) eigen risico.
Wat zijn de kosten voor spoedeisende hulp? Ga je direct door naar de spoedeisende hulp, dan gaat dit ten alle tijden ten koste van je eigen risico van de zorgverzekering. De kosten voor alleen al een bezoek aan de Spoedeisende hulp zijn gemiddeld rond de 350,- euro.
Zij kunnen je vaak verder helpen bij het zoeken naar de dichts bij zijnde ziekenhuis. De basisverzekering vergoedt de spoedeisende zorg tot het maximaal geldende tarief in Nederland. Hanteert het ziekenhuis hogere tarieven dan moet het verschil zelf betaald worden.
In een levensbedreigende situatie
Bij een levensbedreigende situatie kun je denken aan iemand met een hartstilstand, maar ook iemand met een levensgevaarlijke verwonding of een klein kind dat bijvoorbeeld dreigt te stikken. Er zijn zeer veel situaties denkbaar waarin Eerste Hulp echt het verschil kan maken.
Huisartsenpost: alleen voor spoedeisende hulp.
Een SEH-verpleegkundige doet een kort onderzoek. Afhankelijk van de reden van verwijzing kan dit bestaan uit het opmeten van de lichaamstemperatuur, het meten van de bloeddruk en het tellen van de hartslag. Als het nodig is, wordt u aangesloten aan een bewakingsmonitor die uw bloeddruk, hartritme en ademhaling bewaken.
Niet-spoedeisende hulp is zorg die je vooraf kunt plannen. Het is dus geen hulp die je met spoed nodig hebt. Onder niet-spoedeisende zorg in het buitenland valt ook zorg in het buitenland omdat er in Nederland een wachtlijst is of omdat je niet dichtbij jouw woonplaats in Nederland terecht kunt.
Meest gevraagd. Kan ik zomaar naar de huisartsenpost? Nee, je moet altijd eerst bellen voor een afspraak. De huisartsenpost is er alleen voor klachten die spoed hebben in de avond, nacht, het weekend en tijdens feestdagen.
Heeft iemand dringend medische hulp nodig? Vraag dan eerst of iemand in de directe omgeving arts is of een EHBO-diploma heeft. In een levensbedreigende situatie kunt u het beste direct 112 bellen. In een noodsituatie mag u zelf medisch handelen.
Huisartsenpost gratis, spoedeisende hulp kost eigen risico
Huisartsenzorg wordt volledig vergoed. De zorg gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Dat geldt ook voor de zorg op een huisartsenpost.
Is jouw situatie niet spoedeisend en kom je toch, dan word je teruggestuurd naar je huisarts of de huisartsenpost. Voor spoedeisende zorg maakt het niet uit of jouw zorgverzekeraar een contract met het ziekenhuis heeft. Je mag hiervoor naar elk ziekenhuis in Nederland.
Niet altijd goedkoper. Ook financieel is er een gevolg als u een spoeddienst bezoekt. U zal er altijd meer eigen aandeel ( remgeld ) betalen dan bij de (vervanger van) uw eigen huisarts. De toeslagen in een ziekenhuis zijn immers altijd hoger dan bij de huisarts.
De basisverzekering verzekert u voor de belangrijkste zorgkosten.Bijvoorbeeld voor zorg in het ziekenhuis of bij de huisarts, kraamzorg en medicijnen. De overheid bepaalt ieder jaar wat er precies in de basisverzekering zit. Voor de zorg in de basisverzekering betaalt u premie.
Voor een eerste afspraak in het ziekenhuis heeft u een geldige verwijzing nodig. U bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Zonder geldige verwijzing zal uw zorgverzekeraar de ziekenhuiskosten niet vergoeden en zijn de totale kosten voor uw rekening.
Een gezondheidsklacht is spoedeisend wanneer het levensbedreigend is of als de behandeling door een huisarts niet kan wachten tot de volgende dag of het volgende spreekuur. Bij spoedzorg heb je vaak te maken met verschillende zorgverleners.
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam heeft vrijdag haar nieuwe afdeling spoedeisende hulp (SEH) in gebruik genomen. Met een oppervlakte uitbreiding van 800 naar 2000 vierkante meter is het de gootste SEH van Nederland.
Kosten van de huisartsenpost
De zorg op de huisartsenpost wordt volledig vergoed. De zorg gaat ook niet ten koste van uw verplichte eigen risico.