Knoflook bevat sulfide componenten (thiolen) die afgebroken kunnen worden door enzymen die aanwezig zijn in de knoflook. Bij dit proces reageert het sulfide met het koper dat in de oplossing aanwezig is. Dit resulteert in kopersulfiden, wat resulteert in een blauwe verkleuring.
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Je kunt je knoflook het beste op een koele, droge, donkere plek bewaren. Een ongepelde knoflookbol die op deze manier wordt bewaard, blijft ongeveer zes maanden goed. Zodra een teentje niet meer aan de bol zit, blijft-ie drie weken goed.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
Knoflook bakken
Knoflook brandt akelig snel aan. Dan is het bitter en niet lekker meer, in dat geval kun je het beste opnieuw beginnen. Vanaf nu gaat dat niet meer gebeuren, want we gaan de perfecte 'knoflookbaktijd' met je delen. Knoop het in de oren: tussen de 30 en 45 seconden, niet korter en niet langer.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Daarnaast bevatten knoflooktenen meer fructose, wat snel bruin wordt. Gooi je de knoflook dus te snel in de pan, dan zorgt de fructose ervoor dat je knoflook heel snel bruint. Gooi je de teentjes later in de pan, dan blijft de smaak ook veel beter behouden.
Als een knoflookteen een groene kern heeft, is deze dan nog bruikbaar? De knoflookteen kan dan probleemloos gebruikt worden, mits de groene kern wordt verwijderd. Deze groene kern smaakt namelijk bitter en scherp.
wanneer knoflook in contact komt met citroen of andere zure ingrediënten, bestaat de kans dat het blauw uitslaat. Dit kan echter geen kwaad! in tegenstelling tot ui gaan je ogen niet tranen van knoflook. knoflook behoort niet tot de kruiden of specerijen.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
Bruine vlekjes, groene sprieten die er uit groeien of een teen die meer richting geel dan wit gaat? Hupsakee, weg ermee, de prullenbak in. Ook als hij te zacht aanvoelt kun je beginnen te twijfelen.
Knoflook
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek.
Het beste advies is nog altijd om het slechte deel te verwijderen zodat je de rest van het ui veilig kan eten. Een rot gedeelte van de ui kan vies smaken en je gerecht beïnvloeden, maar de kans is vrij klein dat het ernstige schade aanricht.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Slechts een half tot maximaal een heel teentje is al meer dan voldoende. Eet je meer dan dat? Dan kan de rauwe knoflook je naast een slechte adem ook een dosis buikpijn bezorgen. Je kunt rauwe knoflook bijvoorbeeld aan een saladedressing toevoegen, er knoflookboter van maken of het door een saus mengen.
En dan nu onze favoriete methode als het op knoflook aankomt: de boel kneuzen! Dat doe je heel makkelijk met de platte kant van een koksmes of de onderkant van een glas. Je hoeft je teentjes look zelfs niet te pellen voor je ze plet. Meer nog: het pellen zal zelfs makkelijker gaan als je de teentjes eerst kneust.
Ja, verse knoflook is in zijn geheel te consumeren. De teentjes van verse knoflook – die groter zijn dan die van gedroogde knoflook – zijn fris en zacht van smaak. Ook het steeltje, met zijn gemiddelde lengte van 10 centimeter, leent zich uitstekend in gerechten waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades.
Het is een aanrader om, als een gerecht dat toelaat, knoflook mee te garen. Gewoon in de schil. Je dient altijd op te letten dat je teentjes niet verbranden, en de gaartijd moet lang genoeg zijn, maar dan heb je ook wat.
Knoflook kan snel verbranden en krijgt dan een bittere smaak. 1 tot 2 minuten is lang genoeg om de smaak van knoflook aan het gerecht toe te voegen. De knoflook goed roeren tijdens het bakken helpt ook tegen het verbranden.
De knoflook en ui zijn een bolgewas, dat behoort tot de familie Allium, waar ook de prei en sjalot onder vallen. Het is een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat, zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien.
Een vers appeltje eten als toetje helpt bij het afbreken van het knoflookgas. Dat betekent minder knoflookgeur en dat is wat we willen! Druppel wat druppeltjes citroensap in een glas water, voor tijdens of vlak na het eten. Een kopje muntthee drinken na het eten helpt beter dan pepermunt of kauwgom.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Overdrijf het niet door meerdere tenen per dag te gaan eten want zoals elk voedingsmiddel heeft het bij een overmaat ook negatieve effecten. Rauwe, verse knoflook geeft wel een sterkere geur en smaak. Deze sterke geur van knoflook kun je wat compenseren door een takje peterselie na het eten te kauwen.
3. Goed voor je hersenen. Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.