Kortom, het geld voor AL het eten en drinken, ongeacht waar je het koopt, maar niet voor schoonmaakkosten, wc-papier etc. In de IB kun je ook voor kiezen om een bedrag van 4400 niet af te trekken en de rest wel, ipv 73,5%, afhankelijk van hoeveel geld je er aan uitgeeft kan dat voordeliger zijn.
De btw over de kantinekosten is aftrekbaar. U telt per werknemer de bevoordeling door de kantine en de overige voorzieningen bij elkaar op. Is het totaal niet meer dan € 227? Dan is de btw over de kantinekosten aftrekbaar.
U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse.
Representatiekosten zijn kosten die je als ondernemer maakt om jouw zaak goed te presenteren, waar geen directe tegenprestatie aan verbonden is. Denk bijvoorbeeld aan feestjes, etentjes en zakelijke kleding. In beginsel zijn kosten aftrekbaar.
Iedereen moet eten: je lunch of diner is dus niet standaard aftrekbaar. Heeft het eten een zakelijk karakter (aantoonbaar), dan kun je het deels aftrekken. Een 'gewone' lunch tijdens werktijd is dus niet aftrekbaar, maar als je luncht met een klant heeft het een zakelijk karakter en kun je het deels aftrekken.
Voorbeelden van zakelijke uitgaven zijn uitgaven voor vakliteratuur en zakelijke telefoongesprekken. Die zijn aftrekbaar. Uitgaven voor koffie en toiletpapier voor gebruik thuis, zijn privé-uitgaven. En dus niet aftrekbaar.
de zakenlunch zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: zakenlunches<br>zakenlunchenVerbuigingen: zakenlunchje een gezamelijk bezoek aan een restaurant om er zaken te bespreken Voorbeeld: `Na een tijdje ben je die zakenlunches echt zat.
Volledig aftrekbare kosten
Zaken zoals professionele huisvestingskosten, de boekhouder, werkkledij, zakelijke reiskosten, sociale bijdragen, kantoorbenodigdheden, professionele kosten voor telefoon en internet, aanvullende verzekeringen kan je volledig inbrengen als beroepskost.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.
Bepaalde organisaties mogen gebruikmaken van de kantineregeling. De levering van eten en drinken is dan vrijgesteld als de ontvangsten inclusief btw hiervan niet meer bedragen dan € 68.067 per jaar. U kunt de kantinevrijstelling toepassen naast de vrijstelling voor fondsenwervende activiteiten.
Lunch of diner aftrekbaar voor de inkomstenbelasting
Zolang je het alleen zelf nuttigt is het niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Anders is het als je het eten en drinken nuttigt met een zakenrelatie. Dan zijn de kosten beperkt aftrekbaar. Dit wil zeggen dat de kosten voor 80% aftrekbaar zijn.
De Belastingdienst ziet werkfruit als een bijdrage aan gezonde en vitale medewerkers, en hierdoor zijn de kosten van werkfruit fiscaal aftrekbaar. En niet zomaar, maar de kosten zijn voor 100% aftrekbaar en dit geldt ook voor de btw.
Niet alleen het eten en drinken, maar ook de fooi die je geeft, mag je opgeven als kosten. Zorg er dus altijd voor dat je de fooi pint en het pinbonnetje bewaart. Op die manier kan je namelijk aantonen dat je deze kosten hebt gemaakt.
Btw op je lunch
Koop je een broodje in de supermarkt en eet je dat samen met je klant op de zaak, dan mag je de btw wel terugvorderen. Kosten die je maakt in horeca gelden als 'verteringskosten', daarvan mag je 80% opvoeren bij je aangifte.
Alleen de kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn aftrekbaar: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.
Restaurantkosten zijn 69% aftrekbaar. Al bevordert een etentje met een klant de professionele relatie, u mag deze kost niet volledig inbrengen. Representatiekosten zijn 50% aftrekbaar. Hieronder vallen recepties die u organiseert of relatiegeschenken.
Voor particulieren is het sinds jaren niet meer mogelijk om een bril bij de Belastingdienst op te geven als aftrekpost. Onder omstandigheden kan de aanschaf of verstrekking van een computerbril echter fiscaal aftrekbaar zijn voor ZZP'ers en werkgevers.
De fiscale aftrekbaarheid van autokosten (aanschaf, onderhoud, reparaties, banden, enz.) en brandstof is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Er is één uitzondering op die regel: de financieringskosten (rente) zijn 100% aftrekbaar.
Voedsel, drank en genotmiddelen die u privé gebruikt, zijn niet aftrekbaar. Onder de post 'voedsel' vallen zakenlunches en -diners (ook de fooien). Denk bij 'drank' aan koffie, thee, melk en frisdrank. Met 'genotmiddelen' bedoelen wij onder meer sigaretten en sigaren.
Iedereen heeft standaard recht op forfaitair berekende kosten. Die kosten moet u niet aantonen. De forfaitaire beroepskosten bedragen maximum 4.920 euro (aanslagjaar 2022, inkomsten 2021).
Je betaalt dus geen belastingen of sociale bijdragen op de waarde van de fiets. Je mag een bedrijfsfiets ook gebruiken voor privéverplaatsingen zonder dat je erop belast wordt. De vrijstelling geldt zowel voor gewone fietsen, elektrische fietsen als speed pedelecs.
Wie betaalt de rekening? Simpel: als jij iemand uitnodigt dan betaal jij de rekening. Zeg dit ook tegen de ander en handel discreet. Als de rekening wordt gebracht, dan haal je deze naar je toe en je zorgt dat bij de betaling de ander niet ziet of hoort hoeveel het gaat kosten.
Een zakelijke lunch en een zakelijk diner worden beschouwd als representatiekosten en zijn gedeeltelijk aftrekbaar van je winst. Als grootboekrekening voor lunchkosten en dinerkosten gebruik je het best één rekening: 'Representatiekosten'.
Zakelijke kosten zijn alle kosten die je niet zou hebben als je geen bedrijf zou hebben. Dat betekent dat je kosten die je dus als ook privé-persoon hebt, niet aftrekbaar zijn als kosten, ook al gebruik je deze zakelijk.