Met hardhout wordt over het algemeen hout van loofbomen bedoeld en hardhout staat dan ook wel bekend als loofhout. Loofbomen groeien over het algemeen vrij langzaam, waardoor er hout met een hoge dichtheid ontstaat. Niet al het hardhout is ook duurzaam en hard.
Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen zoals de beuk, esdoorn en de eik. Het zijn bedektzadige bomen die hun blad verliezen tijdens de herfst. Over het algemeen groeien loofbomen vrij langzaam waardoor een compacte houtsoort met een hoge dichtheid ontstaat.
Zachthout is hout dat afkomstig is van naaldbomen. Bekende soorten naaldhout zijn bijvoorbeeld vuren, grenen, radiata pine en red ceder. Deze naaktzadige bomen houden hun naalden het hele jaar door. Naaldbomen groeien relatief snel, wat resulteert in een minder compacte houtsoort met een lagere dichtheid dan hardhout.
We hebben eigenlijk 2 categoriën hout: hardhout en zachthout. Vuren en Grenen zijn de meest gebruikte naaldhout soorten in Nederland. Ze zijn relatief goedkoop en vrij makkelijk te bewerken. Voor iedereen die denkt dat hardhout altijd harder is dan 'zachthout', heeft het mis!
Lariks/Douglashout
Het is een naaldhout, dat vaak een zachthout wordt genoemd, maar kenmerkend aan het hout van de Lariksboom is dat het juist erg hard en massief is. Douglas hout is daarom hardhout.
Grenen is een naaldhoutsoort waarbij het hout afkomstig is van de grove den. De naam van de boom vind je dus niet terug in de naam van de houtsoort. Vaak wordt grenenhout in één adem genoemd met vurenhout. Beide zijn erg populair en de meest gebruikte houtsoorten in Nederland.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Goedkoop
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten.
Hard- en zachthout bij GevenHout
Van Cumaru tot aan Ipé en Padouk. Ook het assortiment zachthout is uitgebreid, denk aan Geïmpregneerd vuren, Lariks/Douglas en Thermo grenen.
Scheuren, kleine gaatjes, oneffenheden en noesten zijn natuurlijke kenmerken die de echtheid van het hout typeren. Dit zijn geen materiaalfouten, maar een handtekening die de natuur aan het hout heeft meegegeven. Zij geven het meubel juist het karakteristieke en doorleefde uiterlijk dat elk meubel uniek maakt.
Azobé is een harde, en zeer duurzame houtsoort. U kunt Azobé herkennen aan zijn paarsbruine kleur, en bovendien is het ook een zware soort. Wanneer het net gezaagd is, verspreid Azobé een kenmerkende geur. Azobé is, zeker bij de smallere maten, wat gevoeliger voor kromtrekken.
Robinia heeft duurzaamheidsklasse 1 tot 2 en wordt wel het hardhout van Europa genoemd. Zo heeft dit hout een levensduur van zo'n 20 tot 25 jaar. Gebruik dit zogenaamde Europees hardhout als beschoeiingspaal, duurzame weidepaal of gebruik deze grillige palen bij afrasteringen.
Houtsoort 1: teak
Het hardhout veroudert in stijl, is robuust, verandert niet van vorm en is bestand tegen verwering en water, mits je het jaarlijks goed in de olie zet.
In het assortiment van 123hout.nl vindt u twee soorten zachthout waaruit kunt kiezen: berkenhout en elzenhout. De brandduur van zachthout ligt iets lager dan de brandduur van hardhout. Zachthout, zoals elzenhout en berkenhout, brandt ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok.
Hoe ziet hardhout eruit? Hardhout is doorgaans donkerder van kleur dan naaldhout. Alle hardhoutsoorten vergrijzen naar een grijze kleur binnen gemiddeld een jaar. Hardhout biedt weerstand tegen bederf, wateropname en warmte-uitzetting.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
Pokhout is een klassieke, tropische houtsoort, die van groot historisch belang is. Het is een van de zwaarste houtsoorten die verhandeld worden: pokhout hoort tot de (vele) houtsoorten die niet drijven in het water.
Beuken is 1% harder dan rood eiken, maar ook 17% minder stabiel.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Douglas hout is hout van de douglasspar. Het kernhout van de douglasspar valt onder klasse 3-4 en is dus matig duurzaam. Het is één van de hardste Europese houtsoorten en wordt na uitdroging steeds harder.
Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze douglasspar heette origineel 'Oregon Pine', wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.