Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: maximaal 10 cm. Je verliest dus een beetje ruimte.
Isolatiematerialen voor een voorzetwand
Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet u een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende.
Het enige wat is opgenomen is dat na het aanbrengen van de isolatie minimaal 2 cm spouw moet overblijven. Daar moet men dus rekening mee houden wanneer men een spouwmuur gaat plaatsen. Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft.
Welke materialen heb je nodig voor een voorzetwand
– Gipsplaten, bijvoorbeeld Gyproc wandplaten. – Snelbouwschroeven (gipsplaatschroeven). – Houten balken voor het creëren van een houten constructie. – Stalen profielen, liggers (U profielen) en staanders (C profielen) voor het creëren van een stalen constructie.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie. De muur zelf isoleert ook een beetje. De isolatiewaarde van de muur plus de voorzetwand is de Rc-waarde.
Een voorzetwand met isolatie laten plaatsen kost gemiddeld € 30 à € 40 per m². Deze prijs is een richtprijs voor de plaatsing van de gyproc muur en de isolatie. De kosten zullen afhangen van welk isolatiemateriaal je gebruikt. Meestal wordt voor een voorzetwand minerale wol gebruikt.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Het isoleren van een voorzetwand
In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen.
Kies je voor een gewone voorzetwand zonder isolatie, dan kan je je verwachten aan prijzen tussen 25 en 30 euro per m2. Voor een gyproc voorzetwand in combinatie met isolatie kan je rekenen op een gemiddelde prijs van 30 à 40 euro per m2.
Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Voorzetwanden met het doel de geluidisolatie van een achterliggende meestal steenachtig basiswand te verbeteren, moeten zijn samengesteld uit buigslap plaatmateriaal. Buigslap wil zeggen dat de constructie minder goed in staat is geluid af te stralen in het hoorbare toongebied dan een buigstijve constructie.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Het Metal Stud®-systeem is net zoals hout licht in gewicht waardoor je je vloeren niet zwaar belast. Je kunt perfect isolatiematten tussen de profielen plaatsen. Dit levert in vergelijking met een valse wand in hout theoretisch een isolatiewaarde op die 6dB beter is.
De minimale dikte van de muur
Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed. In realiteit zijn deze afmetingen dus meestal groter.
Het is gelukkig mogelijk om achteraf de spouw op te vullen met isolatiemateriaal. Via boorgaten in de voegen wordt langs de buitenzijde van de spouwmuur een isolerend materiaal in de spouw aangebracht. Je hebt de keuze uit meerdere mogelijke materialen met verschillende isolatiewaarden.
De meest effectieve oplossing om geluidsoverlast via de muur te verhelpen is door een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Dit is tevens de duurste en lastigste optie. Een voorzetwand is een wand die los staat van de muur. Niet als een kast, maar door een houten frame.
Isolatie van de binnenmuur wordt uitgevoerd door een voorzetwand op een houten of metalen frame te bevestigen dat is vastgezet aan de binnenzijde van de buitenmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en de muur wordt vervolgens gevuld met een goed isolerend materiaal.
Antwoord. Rond spouwmuurisolatie zijn er geen verplichten. Mogelijk verwar je dit met het nieuws rond de verplichte dakisolatie tegen 2020 voor koop- en huurwoningen (voor woningen aangesloten op het elektriciteitsnet voor 2006).
dubbel skelet, scheidingswanden. Een dubbel skelet is een vorm van wandbouw waarbij twee meestal identieke wanddelen achter elkaar samen één wand vormen. - de dubbele uitvoering van de gipsplaten aan elke wand. - soms ontkoppelen van koudebruggen.
Het maken van een tussenwand van gipsplaten doe je met behulp van een metalen frame. Dit metalen frame, waar je de gipsplaten tegenaan schroeft, is eenvoudig in elkaar te zetten met metal studs. Daartussenin kun je dan leidingwerk en isolatiemateriaal plaatsen.