12%: vijf uitzonderingen en maaltijden Wellicht belangrijker: dit tarief geldt ook voor alle maaltijden die ter plaatse geconsumeerd worden. Dranken vallen hier niet onder, maar voor elke restaurant- of cateringdienst moet 12% aangerekend worden op de prijs van het eten (voor dranken geldt 21%).
12% – maaltijden en enkele uitzonderingen
Hierbij de overige producten en diensten die ook onder de uitzondering van 12% btw vallen: restaurant- en cateringdiensten (met uitzondering van het verschaffen van dranken en de eenvoudige levering van bereide maaltijden en dranken)steenkool.
Btw hoog: 21% Laag tarief btw: 9% Nultarief: 0% Vrijstellingen btw.
Het standaard btw-tarief is dus 21%. Dit btw-tarief reken je voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van btw en ook niet onder het lage tarief van 9% of 0% vallen. Het lage tarief van 9% komt minder vaak voor en geldt vooral voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken en kappersdiensten.
21% btw. Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar valt onder het 9%-tarief. Ook het schoonmaken in woningen valt onder het 9%-tarief. Hierbij geldt dat de woning niet ouder dan 2 jaar hoeft te zijn.
Alcoholhoudende dranken vallen onder het 21%-tarief.Niet-alcoholhoudende dranken en alcoholarme dranken vallen onder het 9%-tarief.
Producten met een laag btw-tarief (9%)
Op deze producten is het verlaagde btw-tarief van toepassing: Voedingsmiddelen (m.u.v. genotsmiddelen zoals alcohol en rookwaren); Geneesmiddelen (ook zelfzorgmiddelen en tandpasta, geen huismiddelen zoals Haarlemmerolie);
Wanneer je vlees koopt in de supermarkt, dan betaal je hier 9% BTW over.Wanneer je vlees koopt in een restaurant, betaal je hier ook maar 9% over. Dit tarief geldt ook voor bezorging en/of afhaalmaaltijden.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Btw. Tarieven en vrijstellingen. Diensten 9% btw. Btw-tarief diensten van kappers.
Per 1 januari 2019 is voor zuivel een verhoging van het btw-tarief ingevoerd van 6% naar 9%. Er is enig verschil in de prijsontwikkeling van verschillende zuivelproducten. Zo is houdbare melk 4% en kaas en kwark 3% duurder geworden in de eerste twee maanden van 2019.
Verkoop van alcohol
Alcohol zoals bier met minder dan 0,5% alcohol, evenals andere dranken met minder dan 1,2% alcohol, vallen wel onder het 9% btw-tarief. Het is ook belangrijk om te weten dat alle etenswaren die bereid worden met alcohol of alcohol bevatten, ook onder het 9% btw-tarief vallen.
Zo geldt er een verlaagd tarief van 6 procent op basisproducten en sociale diensten, zoals brood, medicijnen en treintickets. Daarnaast bestaat er een tussentarief van 12 procent op producten die 'vanuit economisch of sociaal oogpunt belangrijk zijn', zoals restaurantmaaltijden of steenkool.
Voor bijna alle voedingsmiddelen geldt een btw-tarief van 9%, ook wel het lage btw-tarief genoemd. Eerder was dit altijd 6%, maar vanaf 2019 is het verhoogd naar 9%.
Voorbeelden vrijgestelde leveringen van goederen en diensten
zorgdiensten in een instelling en huishoudelijke verzorging. diensten van sportorganisaties en sportclubs. diensten van sociaal-culturele instellingen. financiële diensten en verzekeringen.
Alcoholhoudende dranken vallen veelal onder het hoge BTW-tarief van 21%. Dit is vrij logisch aangezien hier ook accijnzen op worden geheven. Het zou een beetje gek zijn als deze dranken onder het lage tarief zouden vallen, maar er wel extra belasting over moest worden betaald.
Ook hier is sprake van een combinatie van producten, namelijk: snoep (9% btw) en speelgoed (21% btw). De Belastingdienst hanteert in deze gevallen de volgende regels: Is de losse verkoopprijs incl.
Ook op alle leveringen en artikelen, zoals kozijnen, glas, ventilatieroosters, etc. wordt een btw-tarief van 21% gehanteerd.
Als voorbeeld nemen we een inkoopfactuur van de Sligro. Hiervan is een deel 21% en een deel 9% btw. De btw-bedragen staan altijd apart vermeld op de factuur.
Een zzp timmerman moet op zijn factuur BTW vermelden. Dat is belasting die jij moet betalen als klant, maar de timmerman moet het weer doorbetalen naar de belastingdienst. Voor arbeidsloon wordt een BTW tarief van 6 procent berekend.Voor materiaal wordt een BTW tarief van 21 procent berekend.
Vraag: Hoe zit het met BTW op materiaal? Antwoord: Voor alles in de bouw geldt 21%, behalve de eerder genoemde uitzonderingen. Goed om te onthouden is dat 21% BTW altijd geldt op materiaal.
Btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen
De werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.