Het effect van alcohol op slaap
Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, het zogeheten 'slaapmutsje' [7]. De slaap is echter minder diep en onrustig [7]. Alcohol vertraagt het begin van de REM-slaap en vermindert deze ook [7,8]. REM staat voor Rapid Eye Movement [6].
Professor Kahn legde ons eerder uit dat alcohol je zenuwstelsel aantast en dus je slaapfunctie kan verstoren. Alcohol kan je inderdaad helpen om beter in te slapen, maar de verdere slaap wordt er onrustiger en lichter door. Het gevolg: je wordt sneller wakker.
Doe liever even iets dat u ontspant. Lees een goed boek of vul een kruiswoordraadsel in. En ga terug naar bed wanneer u weer slaperig bent. Grijp niet naar uw gsm of tablet, die houden u net langer wakker.
Wanneer we gedronken hebben, raakt het lichaam pas in een REM-slaap als de alcohol is uitgewerkt. Daarom worden we veel sneller en energieker wakker dan normaal. Want je lichaam heeft amper de kans gekregen om de in het stadium na de REM-slaap te raken.
Invloed van alcohol op de slaapcyclus
Door de verdovende invloed van alcohol val je inderdaad sneller in slaap. Men slaapt sneller in, maar de slaapkwaliteit neemt aanzienlijk af. In de eerste helft van de nacht slaap je beter, terwijl in de tweede helft van de nacht de kwaliteit van slaap daalt.
Drink voldoende water
Water is de enige drank die ons lichaam echt nodig heeft en dat is niet anders na een nachtje feesten. Alcohol remt de werking van je lever. Door water te drinken help je je lever bij de afbraak van alcohol en zorgt je ervoor dat alles weer z'n normale gangetje gaat.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Veel zwaar of eiwitrijk eten. Na een zware maaltijd met veel vlees word je gauw moe omdat je lichaam een groot deel van je energie aan je spijsverteringsstelsel levert, waardoor de rest minder energie krijgt.
Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren. De ontwenningsverschijnselen kunnen per persoon iets verschillen. Zweten, misselijkheid en een gespannen gevoel kunnen daarbij horen.
En mensen die verslaafd zijn aan alcohol of andere middelen hebben vaak ook slaapproblemen. Als iemand lange tijd regelmatig alcohol drinkt, went het lichaam eraan. Dit betekent dat iemand steeds meer alcohol nodig heeft voor hetzelfde effect. Dit geldt ook voor het effect van beter in slaap vallen na een slaapmutsje.
Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Wanneer je zoveel drinkt dat je bewusteloos raakt, wordt dat comazuipen genoemd. Dit is ernstige alcoholvergiftiging. Binge-drinken betekent dat je in korte tijd heel veel alcohol drinkt.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Ga op je rug liggen en rustig naar je buik ademen en vooral je tong ontspannen. Klinkt misschien raar, maar als je je tong teveel tegen je gehemelte drukt zet het je denken aan het werk. Met een ontspannen tong word het rustiger in je hoofd en val je zo in slaap. Ik lees meestal nog een E-book als ik in mijn bed lig.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
De techniek wordt 4-7-8 ademhalingsoefening genoemd. Het komt erop neer dat je vier tellen inademt, zeven tellen je adem vasthoudt en dan gedurende acht tellen uitademt. Omdat je je zodanig op je ademhaling concentreert, ontspant je lichaam en val je gemakkelijker in slaap.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Drink alcohol met zo weinig mogelijk foezelalcoholen; in drank gemaakt van fruit zitten de meeste foezelalcoholen, zoals pruimenbrandewijn. Drink extra water voor je gaat slapen. Eet wat voor je gaat slapen om je bloedsuiker te verhogen; iets zouts of iets met veel eiwitten kan helpen. Zorg voor genoeg slaap.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.