Niet meevergunde onderdelen van een hoofdgebouw, zoals een aangebouwde keuken, serre, of uitbreiding van een woonkamer, maken geen deel uit van het oorspronkelijke hoofdgebouw. Ook niet wanneer deze delen gelijktijdig met het vergunde deel van het hoofdgebouw zijn gebouwd.
Een bijgebouw is een gebouw dat is gebouwd op hetzelfde perceel als het hoofdgebouw. Het bijgebouw kan tegen het hoofdgebouw gebouwd zijn, maar is niet toegankelijk vanuit het hoofdgebouw, zoals bij een aanbouw of uitbouw. Een bijgebouw wordt vaak gebouwd voor een eigen functie, zoals een garage, schuur of tuin.
Ingevolge artikel 1, onder 16, wordt onder bijgebouw verstaan een opzichzelfstaand, al dan niet vrijstaand, gebouw dat niet in directe verbinding staat met het hoofdgebouw en dat door de vorm onderscheiden kan worden van het hoofdgebouw en in architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
Een carport is een bijgebouw zodra de carport 2 of meer gesloten wanden en een dak heeft. Een carport mag je daardoor in de meeste gevallen bouwen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Vergunningsvrij bouwen betekent uiteraard niet dat je regelvrij mag bouwen.
Volgens het college is in artikel 1.62 van de planregels een overkapping aangewezen als een bijgebouw, ook als dit bouwwerk maar is voorzien van één wand.
Een veranda als bijgebouw kan ook vaak zonder vergunning worden gebouwd. Hier zijn echter een aantal regels waaraan voldaan moet worden. Er moet gehouden worden aan een maximaal oppervlak dat afhangt van de grote van uw achtererf. Er moet een minimumafstand zijn vanaf het bijgebouw tot het hoofdgebouw.
Vanaf 1 december 2010 mag een bijgebouw (bv: een tuinhuis, garage of serre) aan een woning toegevoegd worden zonder bouwvergunning.
Aanbouwen zoals een serre of garage. Bijgebouwen zoals een buitenkeuken, schuurtje of tuinhuisje; Verbouwingen.
Een tuinhuis, schuurtje, carport, garage, overkapping, buitenkeuken: allemaal bijgebouwen die u vergunningsvrij mag neerzetten in het achtererfgebied.
De Rijksoverheid noemt een overkapping ook wel een bijbehorend bouwwerk. En om zo'n bijbehorend bouwwerk te plaatsen, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig.
De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is: Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Voorbeelden van wat je zonder vergunning mag bouwen zijn: Een aanbouw, serre of garage. Een bijgebouw zoals een schuur of een tuinhuis. Niet constructieve interne verbouwingen.
Ja een erker aanbouwen is een bijgebouw van uw bestaande woning.
Binnen de 4 meter moet het bijgebouw namelijk gelijk of ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. Een bijkeuken wordt bijvoorbeeld gezien als gelijk gebruik. Buiten de 4 meter moet er sprake zijn van ondergeschikt gebruik. Onder ondergeschikt gebruik vallen bouwwerken zoals een garage of berging.
Als een aanbouw bij de bouw van de woning is meegenomen en het is niet functioneel ondergeschikt aan de woning hoort het bij het oorspronkelijk hoofdgebouw. Een aangebouwde garage of berging is dus geen onderdeel van het oorspronkelijk hoofdgebouw maar een gelijktijdig meegebouwde keuken of slaapkamer wel.
Wat is een losstaand bijgebouw? Los- of vrijstaande bijgebouwen zijn bijgebouwen die vrij staan van de woning in de zij- of achtertuin. Daaronder vallen onder meer een poolhouse, een vrijstaande garage of carport, een tuinberging, een vrijstaande terrasoverkapping…
De maximale hoogte van een bijgebouw blijft trouwens 5 meter. Stel bijvoorbeeld dan de afstand tot de perceelgrens 3 meter is, dan mag er nog 3 x 0,47 = 1,41 meter boven de 3 meter gebouwd worden. In totaal mag het bijgebouw dan 4,41 meter hoog zijn.
Telt een overkapping mee als bebouwd oppervlak? Wanneer is het een gebouw? Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Nederland; Vergunningvrij een overkapping plaatsen
Een vergunning voor een overkapping is sowieso nodig indien de terrasoverkapping: groter is dan 30 vierkante meter, meer dan 50% van het tuinoppervlakte beslaat, als hoofdwoning gebruikt worden.
Ja, een pergola wordt gezien als tuinmeubilair, zie de toelichting op artikel 2, onderdeel 10 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ). Tot een hoogte van 2,5 meter is tuinmeubilair vergunningvrij. Is de pergola hoger dan 2,5 meter, dan is een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Een vergunning voor een tuinhuis of carport is niet nodig wanneer: het bijgebouw niet hoger is dan 3,5 meter (dit is de totale hoogte, gemeten van de grond tot het hoogste punt van het bijgebouw) het bijgebouw niet groter is dan 40m², inclusief de oppervlakte van andere losstaande gebouwen in de tuin.