Eet voedsel dat u makkelijk kunt kauwen.Bijvoorbeeld zacht vlees (zoals gehakt), ragout of vis, ei, omelet, gekookte zachte groente of stamppot. Het is belangrijk uw medicijnen op de juiste manier en op het juiste tijdstip te gebruiken. Bij zuurstoftherapie gebruikt u de zuurstof ook tijdens de maaltijden.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Eet vooral veel vezelrijke producten, zoals groenten, fruit, volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Deze voedingsmiddelen bevatten veel gezonde voedingsstoffen en zorgen voor een verzadigd gevoel.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Baby's en peuters die na de borstvoedingsperiode veilige, zo min mogelijk bewerkte 'boerderijmelk' drinken, ontwikkelen minder vaak astma en allergieën. Dat komt omdat de speciale samenstelling van deze boerderijmelk helpt hun immuunsysteem 'op te voeden'. Hun jonge longen zijn daardoor beter beschermd tegen astma.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat bestandsdelen van gember goed samen kunnen werken met luchtwegverwijders zodat de longblaasjes verder open gaan staan door ontspanning van het spierweefsel rond de longen.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Honing en kruiden
Zij concludeerden dat het gebruik van honing in combinatie met kruiden een significant groter effect heeft op astma, dan wanneer alleen honing gebruikt wordt. De combinatie van honing en zwarte komijn blijkt volgens het onderzoek ook effectief te zijn bij ernstige vormen van astma.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Wel blijkt uit literatuuronderzoek dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie, pre- en probiotica en knoflook kunnen helpen om luchtweginfecties te verminderen."
Groene thee
Uit Taiwanees onderzoek blijkt namelijk dat groene thee helpt de schade te repareren die vervuilde lucht aanricht in de longen. Zowel rokers als niet-rokers bleken een vijf keer grotere kans te hebben op longkanker dan de (niet-)rokers die per dag één of meer kopjes dronken.
Fruit, tomaten en kruidenthee zijn rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten zouden dankzij hun ontstekingswerende eigenschappen een positief effect hebben op de longfunctie.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken: zoete melkproducten als melk, chocolademelk, allerlei soorten vla en pappen, chocolade; • vervang zoete melkproducten door zure melkproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
U ademt moeilijker of sneller als u iets doet (kortademig). U krijgt uw ademhaling moeilijk onder controle, bijvoorbeeld als u praat of als u zich inspant. U kunt ook moe worden als u praat. Het voelt alsof u niet diep genoeg kunt inademen of uitademen.
Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.