Maag en darmen
Grotere stukken plastic kunnen bovendien hun maag-darmstelsel blokkeren, waardoor het plastic niet meer uitgepoept kan worden. In andere gevallen wordt plastic in de maag vermalen tot kleine stukjes die elders worden achtergelaten.
Meestal zijn er dus geen klachten en er geen vervelende gevolgen. Wanneer er sprake is van bovengenoemde klachten, dan kan de munt zijn blijven steken in de slokdarm. Als de munt daar langere tijd blijft hangen kan dit de slokdarm beschadigen of kan het gaan ontsteken.
Microplastics in ons eten en drinkwater
Via de bodem, lucht of water kunnen microplastics en de nog kleinere nanoplastics in ons voedsel terechtkomen. Zo zijn microplastic deeltjes gevonden in vis en schaal- en schelpdieren. In vissen worden deze plastic deeltjes vooral gevonden in het maag-darmkanaal.
Nieuwe WWF-studie over plastic
Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart! De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi's en garnalen en zout.
"Gemiddeld eten mensen nu mogelijk zo'n 5 gram plastic per week, wat gelijk staat aan het gewicht van een bankpas. Ons onderzoek toont dat mensen gemiddeld per jaar meer dan 100.000 stukjes microplastic consumeren. Dat is ongeveer 21 gram per maand, iets meer dan 250 gram per jaar.
De complicaties na het inslikken en het verwijderen van een gebitsprothese zijn divers. Een corpus alienum van tandheelkundige aard kan leiden tot infectie, obstructie, lokale abcesvorming, gegeneraliseerde of lokale peritonitis, fistelvorming of bloeding in het gastro-intestinale traject, soms met een fatale afloop.
Niet braken na inslikken van terpentine
Bij het braken kan er namelijk een kleine hoeveelheid terpentine in de longen komen. Dat kan leiden tot een ernstige longontsteking.
Ze gaan kruipend de kamer rond en vinden regelmatig interessante dingen, zoals een batterijtje, magneetje, een pinda, een nietje, knikker of een muntje. Als een kind zo'n klein voorwerp inslikt, kan dit de keelholte of luchtpijp beschadigen of blokkeren. Het kind kan zich bezeren of zelfs stikken.
500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
Fragmentatie. Plastic breekt geleidelijk af tot steeds kleinere plasticdeeltjes. Al die kleine deeltjes vergaan nooit en zijn werkelijk overal: in water, grond en lucht.
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.
Bloeden door scherpe stukjes glas, plastic of metaal in eten
Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit. Zie je wel bloed en voel je bijvoorbeeld dat het blijft steken? Neem dan contact op met de huisarts. Bel in ernstige gevallen altijd 112.
Munten, knikkers en andere kleine stompe objecten zullen vaak spontaan binnen vier tot zes dagen het maag-darmkanaal passeren, zonder verdere complicaties. Men moet vooral de eerste drie dagen alert zijn op klachten.
Als het kind een voorwerp inslikt, geeft dat zeer vaak geen symptomen, ongeacht de grootte van het voorwerp. Mogelijke symptomen zijn matige expiratoire dyspneu (zeer korte pauze bij het uitademen) en slikproblemen. Blijf rustig en probeer het voorwerp niet zelf te verwijderen.
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water. Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren.
Maar zo hoort het niet te zijn! Verf is niet gemaakt voor de vacht van huisdieren. Het kan zorgen voor brandwonden, jeuk, allergieën, irritaties en heel wat andere aandoeningen door de vele chemische stoffen die het bevat.
Uw tand heeft meer overlevingskansen wanneer u hem onder uw tong of in uw wang houdt totdat u een spoedbehandeling kunt krijgen bij de tandarts. Dit zorgt ervoor dat de tand in de meest natuurlijke omgeving blijft. Als dit niet mogelijk is, bewaar het dan in melk.
Het schokkende getal van 5 gram plastic dat een mens per week binnenkrijgt, staat daarin centraal. Dit wordt vergeleken met dagelijkse voorwerpen zoals een pen, een creditkaart of een dobbelsteen, om de boodschap over te brengen hoeveel plastic je binnenkrijgt.
Wanneer plastic kookgerei gebruikt wordt wanneer voedsel boven de 70 graden verhit wordt, kunnen er schadelijke oligomeren vrijkomen en in het voedsel belanden. Wanneer die in hoge dosissen genuttigd worden, kunnen ze leiden tot aandoeningen aan de lever en de schildklier.
Een volwassene krijgt dagelijks gemiddeld 880 deeltjes microplastic binnen, blijkt uit modelstudie. Bij iets simpels als het openen van een plastic flesje komen al microplastics vrij: plastic deeltjes tussen 1 en 5.000 micrometer groot. We krijgen ze binnen via eten en drinken, maar ook via de lucht.
Een bekende kwaal is namelijk het blijven haken van een graatje in de slokdarm. En zo'n graatje dat horizontaal in de slokdarm hangt, kan erg pijnlijk zijn. Bruinsma: "De slokdarm transporteert met knijpende bewegingen voedsel van de mond naar de maag. Als daar iets in blijft steken, ontstaat een vernauwing.
Het zou wel een miljoen jaar duren voordat een fles van glas vergaan is, terwijl een plastic flesje al na tien jaar (!) verdwenen zou zijn. Alsof glas dus grote milieuschade oplevert en plastic na een tijdje probleemloos oplost.
De slokdarm zit tussen de keel en de maag. Als je eten doorslikt, glijdt het via je slokdarm je maag in. De slokdarm is ongeveer 25 centimeter lang. De medische naam voor de slokdarm is oesofagus.