Lokale gerechten die goed bij Barolo passenGeroosterd ganzenvlees. Gevogelte: kies gevogelte met een wildsmaak, bijvoorbeeld fazant, wilde eend of duif. Orgaanvlees: kalfslever, niertjes, zwezerik. Truffels: zowel wit als zwart vormen een goede combinatie.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Het is verstandig om je Barolo wijn voordat je hem drinkt even te decanteren.Dit doet je door de win in een decanteerkaraf te schenken, en een uur tot een paar uur te laten staan. Door de decanteren geef je de wijn lucht, waardoor de aroma's los komen.
Waarom is een Barolo wijn “duur”? Omdat het erg kostbaar is een Barolo te produceren. Dat begint al met het feit dat Barolo pas in het 4de jaar na de oogst op de markt gebracht mag worden. Dit betekent dat de wijnboer dus ook deze volledige periode de wijn moet huisvesten.
Wat eet je bij Nebbiolo wijn? De wijnen van Nebbiolo druiven hebben delicate aroma's, maar daarnaast stevige tannines en zuren. Door de zuurgraad kun je deze wijnen combineren met gerechten die dat ook hebben. Denk aan typische Italiaanse gerechten met tomatensaus, maar vergeet ook vooral de Aziatische keuken niet.
Het is belangrijk dat ook het wijnglas voldoende zuurstof toevoegt. Er wordt bij deze wijn gekozen voor een glas met een grote ballon. De Grandioso is bijvoorbeeld prachtig om de Barolo in te schenken. Het glas zorgt voor voldoende zuurstof vanwege de grote ballon.
Deze Italiaanse klassieker afkomstig uit Barolo in de Piemonte staat bekend als een van 's werelds beste rode wijnen. Het krachtige en unieke karakter van Barolo wijnen zit 'm in de druif (Nebbiolo) en in het rijpingsproces. Ligt de wijn 4 jaar, waarvan 3 op vat, dan spreken we van een Barolo Riserva.
De betere wijnjaren die algemeen erkend worden voor de Barolo streek zijn 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006.
De smaak van Barolo wijn
Dit is een echte eetwijn met behoorlijk wat zuur en pittige tannines. Laat je niet misleiden door de lichte kleur van Barolo wijnen, want de geur is complex en de smaak krachtig. Je ruikt en proeft een flinke dosis fruit, zoals pruimen, rode bessen en kersen.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".
Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren. Dit houdt in dat de wijn op een zo constant mogelijke temperatuur bewaard wordt (liefst 17 graden, maar een kamertemperatuur die schommelt tussen de 15 en 22 graden kan ook) in een donkere ruimte.
Het Barolo gebied ligt in het zuidelijke deel van Piemonte, genaamd de Langhe, een heuvelachtig gebied even ten zuiden van het stadje Alba. De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo druiven. De Nebbiolo druif is een laat rijpende druif. De naamgeving komt waarschijnlijk van het woord Nebbia, dat mist betekent.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Harde kaas
Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten.
Ook in Italië vind je twee van die tegenpolen: Barolo en Brunello. Barolo is een dorpje in de Piemonte, een gebied in het noordwesten van Italië en wereldberoemd om haar rode wijnen. De wijn wordt gemaakt van nebbiolo-druiven.
Oogstjaar 2017 - Barolo - Vier Sterren
De Barolo's uit het oogstjaar 2017 zijn rond februari 2021 op de markt gekomen. Het oogstjaar 2017 kan worden gewaardeerd als een Vier Sterren Oogstjaar.
2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shirazwijnen zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
Het oogstjaar 2016 was een vijf sterren oogstjaar voor de Barolo's uit de Barolo DOCG, deel uitmakend van de Langhe. Tijdens het oogstjaar van de Barolo 2016 viel alles precies op zijn plaats om in het algemeen tot geweldig Barolo's te maken. Het is een oogstjaar geworden met spectaculaire en adembenemende wijnen.
Het Barolo Oogstjaar 2015 is zonder enige twijfel een Vijf Sterren Oogstjaar, een groots wijnjaar, met vele schitterende en ook hoog beoordeelde Barolo's.
Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden.
Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.Wijnen met veel tannines kunt u rustig zo'n 3 dagen laten staan. Zorg er wel voor dat u de fles op een donker plekje bewaart en natuurlijk met de kurk of een vacuümpompje erop.
Barolo heeft een lichte kleur, een beetje Pinot Noir achtig die kan variëren van robijnrood tot baksteenbruin en soms zelfs een beetje oranjeachtig, afhankelijk van de tijd die wijn gerijpt heeft.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming.