Van beoordelingsruimte is sprake als het bestuursorgaan bij het nemen van een besluit vrij is om te beoordelen of aan de in de wet genoemde voorwaarden is voldaan. De rechter toetst de uitoefening van een bevoegdheid waarbij sprake is van beoordelingsruimte marginaal.
Bij beoordelingsvrijheid gaat het namelijk om de invulling van de norm. Daar komt geen evenredigheidstoets bij kijken. Bij beleidsvrijheid kan het bestuursorgaan beleid voeren bij het inzetten van zijn bevoegdheden.
Van 'objectieve' beoordelingsruimte is dan sprake als de normcondities weliswaar ruimte laten voor verschillende oordelen, maar deze ruimte niet bedoeld is als vrijheid voor het bestuur. De rechter dient in dat geval tot een integrale toetsing over te gaan.
1 Beslisruimte kan bestaan in de vorm van beoordelingsruimte of beleidsvrijheid. Van een gebonden bevoegdheid wordt gesproken indien het bestuursorgaan niet over beleidsvrijheid beschikt. Een gebonden bevoegdheid kan dus wel samengaan met beoordelingsruimte en zelfs beoordelingsvrijheid.
bestuursrecht - vrijheid van beoordeling dat een bestuursorgaan toekomt bij het uitoefenen van zijn bevoegdheid.
Van beleidsruimte is sprake als het bestuursorgaan vrij is om al dan niet van een bevoegdheid gebruik te maken. In de wettekst wordt gebruikgemaakt van de woorden "kan" en "is/zijn bevoegd" om aan te geven dat sprake is van beleidsruimte.
Het meest karakteristieke geval van een discretionaire bevoegdheid doet zich voor, wanneer het aan de rechter is overgelaten om te bepalen of hij - indien naar zijn oordeel aan de voorwaarden voor toepassing is voldaan -van de desbetreffende bevoegdheid gebruik maakt of juist niet.
Er is sprake van een gebonden beschikking als er geen beleidsvrijheid is om de ene of een andere beslissing te nemen: als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, dan moet een van te voren vast staande beslissing worden genomen.
Discretionair kan worden omschreven als 'naar eigen inzicht' oftewel – het Latijnse bronwoord indachtig – 'naar eigen onderscheidingsvermogen'. Discreet komt sinds de 14de eeuw in onze taal voor, maar in een andere betekenis dan het woord nu heeft, namelijk: wijs, voorzichtig en bescheiden.
Onder marginale toetsing wordt verstaan de beoordeling van een beslissing, waarbij wordt getoetst of de beslissing in redelijkheid, gelet op de daarbij betrokken belangen, had mogen worden genomen. De marginale toetsing beperkt zich tot een toets op aperte onredelijkheid ('niet in redelijkheid kunnen komen tot ...').
Subjectief betekent dat iets vanuit een persoonlijk oogpunt wordt beoordeeld. Wanneer iets subjectief is, wordt dit beïnvloed door de gevoelens, ervaringen en mening van die persoon. Daar tegenover staat objectief, wat betekent dat het onafhankelijk is van de interpretatie van mensen.
Bij een subjectieve beoordeling liggen de beoordelingsmaatstaven niet vast, of zijn deze niet van tevoren bekend of onduidelijk, of lenen ze zich voor persoonlijke invulling. Je beoordeelt dan bijvoorbeeld op basis van persoonlijke voorkeur of verwachtingen en dat is niet de bedoeling.
Argumenten zijn objectief wanneer ze feitelijk zijn en subjectief wanneer ze een mening, een gevoel, een vermoeden of een waardeoordeel bevatten.
Voorzitter van het college van burgemeester en wethouders
Het college van B&W bestuurt de gemeente; de burgemeester is voorzitter van het college. De burgemeester: let erop dat het college het beleid op tijd voorbereidt, vaststelt en uitvoert. kan zelf onderwerpen voorstellen en in het college bespreken.
Het toekennen van een bevoegdheid aan een bestuursorgaan houdt vrijwel steeds in dat het bestuursorgaan beslissingsruimte krijgt: ruimte om te bepalen of en hoe een besluit moet worden genomen. Die ruimte kan heel groot zijn als het bestuursorgaan vrijheid wordt geboden,.
Wat is discretionaire bevoegdheid? De vrije beslissingsruimte van de rechter.
Discretionair wil zeggen dat er geen vastgelegde of meetbare maatstaven zijn. Discretionaire bonussen hebben dus een onvoorspelbaar karakter: hij wordt wel of niet uitgekeerd en de hoogte ervan staat van te voren niet vast. Simpel gezegd, iemand krijgt een bonus omdat een leidinggevende vindt dat hij die moet krijgen.
met de vrijheid om zelfstandig te oordelen of te handelen
betreffende de vrijheid om zelfstandig te oordelen of te acteren, goeddunken, toestemming. aan eigen inzicht overgelaten - Woordfeit: Discretionair is uit het Frans overgenomen.
Ook: discretionair inkomen. Het bruto inkomen na aftrek van sociale premies en belastingen en na aftrek van noodzakelijke kosten van levensonderhoud. Het restant is dus vrij (naar eigen inzicht) te besteden.
Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking wordt verstaan: een besluit dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan.
Een beschikking is een besluit welke specifiek gericht is op een zaak of op een persoon en kan daarnaast op aanvraag worden afgedragen door een bestuursorgaan. Een afwijzing is op zichzelf een beschikking als er sprake is van een aanvraag die wordt afgewezen.
Dit type bindend besluit van de Europese Unie i, dat sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon i niet meer wordt toegepast, bevatte regels voor individuele burgers, organisaties of lidstaten. Degenen voor wie de regels gelden, moesten afzonderlijk in de beschikking worden genoemd.
Rechtsmacht is één van de drie functies in de Staat. Het begrip verwijst naar de rechterlijke macht in de functionele betekenis, de macht om rechtsgeschillen te beslechten, om recht te spreken. Bevoegdheid daarentegen is het concrete deel van het rechtsmacht dat aan een specifieke rechter wordt toebedeeld (S.
Wat is bevoegdheid? Bevoegdheid is de vraag welke rechter de zaak mag behandelen.
Bij een vrije (of discretionaire) bevoegdheid is het bestuur vrij om van een bevoegdheid al dan niet gebruik te maken. De wetgever gebruikt dan het woord 'kan'. Of het bestuursorgaan van die bevoegdheid gebruikmaakt en op welke manier, wordt dan dus aan dat bestuur zelf overgelaten.