Horchata! Deze verfrissende, melkachtige drank vind je veel in Valencia. Het wordt gemaakt van chufas (tijgernoten) een soort amandelachtige nootjes, water en suiker. Horchata wordt door de Valencianen vaak tijdens de merienda genuttigd in combinatie met een farton.
Het lijkt vrij onschuldig: 'Agua de Valencia' ofwel 'water van Valencia'… maar het is allesbehalve water. Het is een cocktail met vers sinaasappelsap, cava (de mousserende wijn van Spanje), wodka, gin, soms nog een sinaasappellikeur en suiker.
Typische Valenciaanse drankjes als Horchata en Agua de Valencia, de lekkerste sinaasappels en overheerlijke chocolade zijn de Valenciaanse producten die je zeker even moet proeven wanneer je in Valencia bent. Naast al deze lekkere producten om te proeven, kan je hier ook leuke souvenirs kopen.
Waar drink je de beste Agua de Valencia? De lekkerste Agua de Valencia drink je bij Café de las Horas, Café San Jaume (nu wegens verbouwing gesloten), Café Infanta (om de hoek bij de voorgaande), Marina Beach Club, Café Negrito, Café Balli en hopelijk binnenkort weer in Café de Madrid.
Bierprijzen in de supermarkt in Spanje
Barcelona: €0,81. Valencia: €0,77. Madrid: €0,86.
De meeste restaurants hebben voordelige dagmenu's voor lunch en diner, het menú del día. Voor een voor-, hoofd-, nagerecht en drankje betaal je vaak niet meer dan 15 euro. Maar je kunt ook heerlijk lunchen met een broodje voor niet meer dan vijf euro.
De avondmaaltijd staat rond 21.00 op tafel. Voor Nederlandse begrippen is dit laat, maar met de hoge temperaturen en de late werkuren is het in Spanje heel normaal nog een lichte maaltijd met salade of een kop soep te eten, voor men gaat slapen.
Frio Aigua Valencia is een heerlijk zonnige cockail, oranje van kleur en afkomstig uit Spanje. Frio is samengesteld uit sinaasappelsap, sprankelende wijn en een aantal andere likeuren. Dit creëerde een zachte drank die aangenaam zoet en fruitig is met een alcoholpercentage van 8,5%.
Agua de Valencia (es) of aigua de València (ca) (Valenciaans water) is een cocktail die gemaakt wordt op basis van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker. De cocktail werd voor het eerst gemaakt in 1959 door Constante Gil in de bar Café Madrid de Valencia in Valencia, Spanje.
Cerveza Turia is hét bier van Valencia, maar er is inmiddels ook een Valenciaans speciaalbier op de markt: Tyris! Het begon in 2009 toen Gonzalo Abia en Daniel Vara in andere landen in Europa het grote aanbod van speciaalbieren zagen.
Pekelvlees, serranoham en olijven zijn de meest typische producten en die kunnen vacuüm verpakt meegenomen worden. Bovendien zijn de Valenciaanse wijnen, de aardamandelmelk, de Agua de Valencia (een sinaasappellikeur) of de Mistela (met alcohol gemengd druivensap) de meest aangewezen dranken om cadeau te doen.
Valencia staat terecht bekend als de fietshoofdstad van Spanje. Deze bijnaam doet de stad met recht eer aan. Er zijn in Valencia behoorlijk wat fietspaden te vinden waar veel gebruik van gemaakt wordt. Je komt niet alleen toeristen tegen op de fiets, maar ook de Valencianen maken graag gebruik van de fietspaden.
Horchata de chufa uit Valencia is niet alleen erg lekker, het is ook reuze gezond. Het zit namelijk bomvol vitamine A, E, antioxidanten en mineralen zoals fosfor, magnesium en calcium. Het bevat bovendien ook geen glucose. Je kunt er zelfs voor kiezen om horchata te bestellen zonder suiker.
Water uit de kraan
In principe is het water uit de Valenciaanse kranen drinkbaar, maar wel is het zo dat er veel chloor en kalk in het water zit. Het water is dus niet zoals je van thuis gewend bent.
Tinto de Verano maak je het beste klaar met een lichte rode wijn, zoals een gamay, grenache of lichte tempranillo. Ook kun je heel goed een rode wijn opmaken die al een dag openstaat.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
Bellini: Italiaanse cocktail met Prosecco
Bellini is een Italiaanse cocktail gemaakt met Prosecco en perziksap. Het is een zeer stijlvolle drank, uitgevonden door Giuseppe Cipriani in de legendarische Harry's Bar in Venetië.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
In in gemiddeld restaurant kun je voor €25 euro per persoon een drie-gangen diner eten. Wanneer je naar een goedkoop restaurant gaat kun je eten voor zo'n €12 euro per persoon. Je betaald gemiddeld zo'n €2 euro in restaurant voor een drankje (fris of bier).