Paling is een vrij vette vis en heeft dus een nogal stevige wijn nodig die daar tegenop kan. Suggesties: chardonnay uit Zuid-Europa, de Nieuwe Wereld of het zuiden van Bourgogne (Macon en Côte Chalonnaise), witte Portugese wijn uit Douro of Dão.
Soepele witte wijnen met body en eventueel wat houtrijping passen er goed bij. Voor wie van Sherry houdt: Fino, Palo Cortado en Amontillado zijn door hun opwekkende smaak, maar lage zuurgehalte misschien wel de allerbeste begeleiders.
Een bekend gerecht is paling in 't groen. Hierbij wordt vaak een pittigere wijn geserveerd, door de groene kruiden die gebruikt worden. Denk aan een Chablis, een Muscadet of een Sauvignon Blanc.
Een rookbier complementeert dit optimaal. Rookbieren hebben een smaak die aan gerookte paling doet denken. Maar een pils of een Britse ale is ook een ideale pairing bij gerookte vis.
Gestoofde paling
Voor de combinatie kiezen we een medium-bodied rode wijn, van goede frisheid en weinig tannines, jong en gerijpt in staal: een Rossese di Dolceacqua Doc, een Colli Berici Tai Rosso Doc, een Bardolino Rosso Doc, een Cerasuolo d'Abruzzo Doc of een Lambrusco di Sorbara Doc.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
De wilde aal uit Ierland is een seizoensproduct en volgens veel kenners de lekkerste paling die er te vinden is. De wilde Ieren hebben een zachte en pure smaak en zijn daarom zeer goed om te roken. De Ierse aal wordt door Palingshop.nl schoongemaakt en eventueel gepekeld.
Paling in het groen - “Witbier versus vet”
COUTTENYE: “Ik ga chauvinistisch zijn en kies voor Watou's Witbier, waarin je de koriander en zest van sinaasappel goed doorheen proeft. De zurigheid van het bier breekt het vettige van de paling mooi af.”
Cholesterol komt van nature in sommige voedingsmiddelen voor. Het is verstandig om cholesterolrijke producten te beperken.Dit zijn voornamelijk eidooier, lever, nier, paling en garnalen. Bijvoorbeeld: ▪ driemaal per week één ei.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren. De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA. ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA per 100 gram.
Snij de vis in gelijke moten van zo'n 4 tot 5 cm lang. Die wentel je in een beetje bloem. Zorg er wel voor dat er maar een heel dun laagje bloem rond de stukken paling kleeft. Om het simpel én lekker te houden, kan je de mootjes bakken in boter en kruiden met peper & zout.
De zomer is goed voor paling. Warme temperaturen en broeierig weer daar houd de paling van.
Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Heek (ook wel "mooie meid" genoemd) doet aan kabeljauw denken. Het visvlees is smakelijk, eerder zacht en valt makkelijk uit elkaar in verse toestand, maar verstevigt tijdens de bereiding. Suggesties: chardonnay of een witte Côtes du Rhône.
In de diepgevroren vacuüm verpakking zit 240-250 gram kant-en klare stoofaal alsmede circa 80 gram botersaus. Dit is ruim voldoende voor 1 persoon. U dient een pan met water te koken. Nadat het water kookt zet u de warmtebron uit en laat de ontdooide verpakking in het warme water circa 15 tot 20 minuten staan.
Bedreigingen. De grootste bedreigingen voor de paling zijn: visserij en consumptie, het verdwijnen van leefgebied, vervuiling (dioxines), parasieten, vermaling en verwonding door scheepvaart, gemalen en waterkrachtcentrales, en barrières op de trekroutes, zoals stuwdammen en sluizen.
€26. Wilt u zeker zijn van verse bak- of stoof paling? Bel ons 1 dag van tevoren even op!
Advies Hartstichting
Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Zo zijn witte wijnen als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling en Pinot Grigio vaak een genot voor de tong bij visgerechten. De smaak echter van een fruitige – licht gekoelde – rode wijn uit de Merlot druif of wijn van de druif Pinot Noir kan u echter ook aangenaam verassen!
Ook een Riesling of Chablis past goed bij forel. Bij gerookte forel drink je dan weer eerder een stevige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Gris of een Verdejo.
Wijn bij gerookte zalm
Gerookte zalm is vaak erg zoutig en vrij vettig. Bij een koud gerecht met gerookte zalm past een Pinot Gris of Sauvignon Blanc perfect. Drinkt u liever rood? Kies dan voor een fruitig rode wijn met weinig tannines, zoals een Pinot Noir.