Doe dingen lekker in je eigen tempo en zorg ervoor dat het je niet te veel wordt. Rust en je goed voelen is op dit moment het allerbelangrijkste! Dit is meestal wel gemakkelijk, omdat de meeste zwangere vrouwen naarmate de bevalling nadert erg in zichzelf keren. Maak jezelf niet iedere dag gek met: dit kan dé dag zijn!
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Door de groei van je buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Ook de manier waarop je staat en beweegt verandert. Je spieren en gewrichten voelen hierdoor anders aan; daardoor gaan veel (hoog)zwangere vrouwen waggelend lopen.
De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen. Maar soms kan het ook nog loos alarm zijn.
Je verlof is ook het uitgelezen moment om even helemaal niets te doen. Ga lekker lang in bad, lees een paar boeken uit en hang de hele dag doelloos op de bank met je pyjama aan. Over een paar maanden verlang je misschien wel terug naar dit moment!
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Leuk kraamcadeau met een foto
Maak een extra mooie herinnering met een kraamcadeau voorzien van een foto met u als opa en/of oma. Dat kan ook achteraf met de nieuwe spruit in uw armen afgebeeld. Ook een foto van de kleine zelf doet het erg goed op een: geboortekussen.
De kraammand is van oorsprong een Brabantse traditie. Het werd ook wel de 10 dagen mand genoemd, omdat de kraamtijd vroeger 8 tot 10 dagen duurde. Er komen dus ook 8 of 10 cadeautjes in de mand, voor elke dag één.
Voor goede vrienden wordt dat 50 tot 75 euro. Aan petekindjes spenderen ze dan weer zo'n 150 euro.
30 tot 50 euro voor familie en vrienden en tot 150 euro voor naaste familie en beste vrienden. Maar zo'n bedrag hangt van allerlei zaken af. Ga na hoe belangrijk iemand voor je is en hoeveel tijd, geld en energie je in het evenement stopt op een andere manier.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Tijdens je zwangerschap is je baby omhuld door vliezen. Deze houden het vruchtwater vast. Bij het breken ervan, komt dit vruchtwater vrij. Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat 'voortijdig gebroken vliezen'.
De baby bepaalt wanneer de bevalling begint
De kleine heeft een soort kalender en weet zelf wanneer het tijd is om geboren te worden. Door signalen van de baby wordt in het lichaam van de moeder een aantal processen in gang gezet waardoor de bevalling begint.