Tip 1: Draag je haar vast Door je haar in een knot, staart of vlecht te dragen, voorkom je dat het aan je gezicht plakt en dat het zweet zich over de gehele lengte van je haar verspreidt. Gebruik hiervoor als het even kan een spiraalvormig elastiekje, zodat je haar na het sporten hetzelfde valt als ervoor.
Breng je droogshampoo rechtstreeks op de haarwortels en hoofdhuid aan om overtollig zweet en olie goed te absorberen. Ook kun je het aanbrengen op je haarborstel. Zorg er in dat geval wel voor dat je de wortels bereikt.
Afhankelijk van je haartype wordt je haar een paar dagen na het wassen vanzelf vet, maar bij sommige mensen is het haar al vettig binnen 1 dag. Dit gebeurt doordat er overtallige talgproductie op je hoofdhuid plaatsvindt.
Build-up in je haar kun je vrij makkelijk verwijderen door gebruik te maken van speciale clarifying shampoos. Deze shampoos zijn erop gericht je haar compleet vrij te maken van achtergebleven producten en ingrediënten. Ze gaan dus een stap verder dan 'gewone' shampoos wat betreft het grondige reinigen.
Wanneer je hoofdhuid te veel talg afscheidt kan je haar vet worden. Je haar gaat dan glimmen, zit plat op je hoofd en voelt plakkerig aan. Daarnaast kunnen je vettige lokken een onaangenaam geurtje krijgen.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
'Het belangrijkste is om je hoofdhuid niet te stevig te masseren. Hierdoor stimuleer je de talgklieren, waardoor er al snel vetstoffen vrijkomen op je hoofdhuid. Blijf gedurende de dag ook zoveel mogelijk van je haar af. De natuurlijke oliën op je handen maken je haar namelijk snel vet.
Je haar 100 keer per dag aanraken bevordert de talgproductie en maakt je haar dus vet. Ook je haar te vaak kammen leidt tot beschadigd en vet haar. Je haar 's ochtends en 's avonds ontwarren is meer dan voldoende. Vettig haar is eigenlijk een vicieuze cirkel: hoe vaker je je haar wast, hoe sneller het vet wordt.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
De gevolgen van vervuiling (en te weinig wassen)
Volgens Fernandez raken de haarzakjes verstopt als je je haar minder dan twee keer per week wast, wat een hele reeks problemen kan veroorzaken: schilfers op de hoofdhuid, jeuk, gevoeligheid, roos en zelfs haaruitval.
want: zweet. Het hoge zoutgehalte in het zweet en de toegenomen olieproductie zorgt zo voor een vet bosje. Nu kun je elke dag je haren wassen, maar dit is niet aan te raden (lees: een NO-GO!). Dit droogt je haren namelijk uit in plaats van ze te verzorgen.
De meest voorkomende: je hebt plotselinge stress of angst. Andere oorzaken voor zweetaanvallen zijn: koorts, opvliegers tijdens de overgang, tijdens of na lichamelijk inspanning, hitte, alcoholgebruik, kruidig of pittig eten, als gevolg van een ziekte of bepaald medicijngebruik.
U zweet dan meer dan nodig is om het lichaam te beschermen tegen oververhitting. Het is normaal om te zweten bij warmte, spanning, inspanning en emotie. Vaak is er geen oorzaak aan te tonen voor overmatig zweten, maar als er een medische oorzaak is voor overmatig zweten, kan dat te maken hebben met: Een angststoornis.
Bij vet haar
Normaal gesproken zou je vet haar elke dag willen wassen om ophoping op de hoofdhuid te voorkomen. Tenzij je heel lang haar hebt of het zeer krullend is. Dit is alleen het geval bij zeer vet haar, want anders wordt dagelijks wassen niet aanbevolen. Gebruik wel een mild product.
Vooral pepermunt, tijm, citroen en rozemarijn olie zijn erg populair om vet haar te bestrijden. Appelazijn is een geweldig product voor je haar: het helpt tegen klitten, roos, droogheid en dof haar. Maar ook tegen vettig haar is appelazijn hét product.
Was je je lokken niet geregeld, dan kun je een zeer geïrriteerde en droge hoofdhuid krijgen die op den duur voor jeuk en andere ongemakkelijkheden (roos!)gaat zorgen. Haar is een niet-levende vezel, waardoor alles wat op je haar blijft zitten tussen wasbeurten er ook óp blijft zitten.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Geïrriteerde hoofdhuid
Bij de meeste mensen zal een week zonder shampoo zorgen voor een paar vervelende bijwerkingen. “Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Pluizig haar na het wassen
Dan is de kans groot dat je je haren te warm wast. Elk haar heeft aan de buitenkant microscopische schubben. Door warmte gaan deze schubben open staan. Laat je je haren zo opdrogen, dan is de kans op pluizend haar groter.
Droog, pluizig haar wordt voornamelijk veroorzaakt doordat je haar is uitgedroogd. Je haar komt waarschijnlijk vocht tekort, waardoor het afbreekt en gaat pluizen. Bestaat er een wondermiddel tegen pluizig haar? De meest simpele oorzaak, en helaas minst behandelbare, is genetisch.