1 op de 5 baby's van 4 maanden oud heeft een afgeplat hoofdje, in de loop van de maanden neemt dit af (doordat je baby minder op zijn rug ligt, maar speelt etc). Bij 12 maanden heeft 1 op de 14 baby's nog een afgeplat hoofdje.
Je hoeft niet heel voorzichtig te zijn met de fontanellen, maar hard op de plekjes wrijven of duwen is niet verstandig. De grote fontanel is dichtgegroeid als je kind tussen de 6 maanden en 1,5 jaar oud is; de kleine na ongeveer 8 weken.
Plagiocefalie, ofwel afplatting of scheefgroei van baby's hoofdje, komt steeds meer voor. Naar schatting heeft twintig procent van baby's van zeven weken oud hier last van (van Vlimmeren, 2007).
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Ontwikkeling baby van 3 maanden
Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen. Op die manier traint je baby zijn nek- en rugspieren.
Buikligging en zijligging
Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.
Meteen na de geboorte draaien baby's vaak hun hoofd steeds naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over. Sommige baby's blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden hun hoofd stil in het midden. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd.
De zwaarste baby's worden geboren in mei
De zwaarste baby's worden namelijk in de maand mei geboren. Ze wegen zo'n 200 gram meer. Gemiddeld wegen baby's bij de geboorte rond de 3500 gram, al wordt er van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby 2500 tot 4000 gram is.
Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk. Geef je baby de kans om zijn halsspieren te ontwikkelen door hem af en toe ook op zijn buik te leggen, maar doe het dan het liefst overdag, en blijf in dezelfde ruimte, zodat je hem in de gaten kunt houden.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
De naden zijn ook belangrijk voor de groei van de schedel. Vanuit een open naad groeit er botweefsel naar weerszijden, waardoor de schedel in grootte toeneemt. De groei vanuit de naden is meestal voltooid rond de leeftijd van 8 jaar. Als een schedelnaad te vroeg dichtgaat, wordt de normale groei verstoord.
Uw osteopaat zal de weefsels behandelen die de klachten van uw baby of kind veroorzaken. Na 3-4 behandelingen is doorgaans een duidelijke verbetering te merken.
Werking van de baby helm. De redressiehelm geeft een zachte druk op de schedeldelen die te snel gegroeid zijn en vertraagt zo de verdere groei. Hij geeft ruimte aan de delen die achtergebleven zijn, zodat de schedelgroei voornamelijk hier zal plaatsvinden. De helm zorgt er zo voor dat de schedel weer mooi rond wordt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Op de buik of op de zij
Je baby kan je beter niet op de zij en op de buik leggen, want zo is het risico op wiegendood groter. De kans bestaat dan dat je baby na enkele weken zelf op zijn buik rolt.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan. Als je baby op de buik ligt, leert hij het hoofd op te tillen.
Leg uw kind op zijn rechterzij en til hem in deze houding langzaam op. Hierdoor zal uw kind het hoofdje naar links mee omhoog nemen. Laat uw kind rechtop zitten en beweeg het lijfje naar rechts. Om de ogen horizontaal te laten komen zal uw kind het hoofdje naar links proberen op te tillen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Maar ook andere symptomen zoals gebrek aan eetlust, braken, moeite met ademhalen, toename van de schedelomtrek, verminderde spierspanning, blauwe plekken of tekenen van een breuk kunnen signalen zijn van het shakenbabysyndroom.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Baby's overstrekken vaak omdat er ergens in het lijfje iets mis is waar de baby last van heeft. De baby reageert vervolgens hierdoor veel slechter op externe prikkels. Hij of zij strekt dan zijn of haar rugspieren, strekt de armen en legt het hoofdje in de nek. Overstrekken is makkelijk te herkennen.