Dat talkpoeder ideaal is om je haardos een opfrisbeurt te geven, vertelden we je hier al. Maar nu blijkt dat er nog een product uit je beautycase je haar net iets langer schoonhoudt zonder wasbeurt: een transparante losse gezichtspoeder. Dames met een vette huid kunnen haast niet zonder.
Oplossingen tegen vet haar
Doe droogshampoo vóór je gaat slapen in je haar, zodat de oliën die 's nachts vrijkomen worden geabsorbeerd. Hierdoor zul je wakker worden met een fantastische frisse haardos. #2 Kies voor een hoed of een muts. Ook zijn er verschillende kapsels waardoor niemand ziet dat je haar vet is.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Je haren alleen met water wassen
Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid. MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. Daarom zul je door een overgangsfase heen moeten.
Het kan! Of je je haar nu dagelijks wast of niet, het is sowieso een goed idee om niet te veel shampoo te gebruiken. Wist je dat zacht leidingwater je shampoo veel beter laat schuimen, zodat je er minder van nodig hebt? Bovendien is water zonder kalk ook veel beter voor je haar én je huid.
Het eerste nadeel is dat Dreft nogal agressief is voor je haar. Dit kan slecht zijn voor de soepelheid van je haar. Het tweede nadeel van het gebruik van Dreft is dat het schadelijk is voor je ogen. Pas dus erg op met het wassen van je haar met Dreft.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Vet haar ontstaat door een overtollige talgproductie door de hoofdhuid. De talgklieren maken te veel talg aan. Dit zorgt ervoor dat je haar vet wordt en het veroorzaakt ook vette roos. Die talgklieren zitten er gelukkig niet voor niks.
Geduld wordt beloond: in de derde week zou je haar gewend moeten zijn aan de minder frequente wasbeurten en kun je niet meer om de behaalde voordelen heen. Doordat je de natuurlijke oliën die je hoofdhuid aanmaakt niet voortdurend vroegtijdig verwijdert, houd je jouw kroeshaar gehydrateerd en wordt het steeds gezonder.
Bij een zeer vette hoofdhuid is dagelijks wassen ook geen overbodige luxe. Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen.
"Stress kan de olieproductie in het hele lichaam verhogen en net zoals je gezicht vettig kan worden, waardoor er puistjes ontstaan, kan ook je hoofdhuid vet worden. Zo krijg je sneller vet haar", legt dermatoloog Joshua Zeichner uit aan Well and good. Naast vet haar kan stress ook roos veroorzaken.
Het te vaak wassen van het haar zorgt er namelijk voor dat je te veel natuurlijk talg verwijdert, en juist talg zorgt voor hydratatie van de hoofdhuid. Omdat je je haar met het gebruik van droogshampoo minder vaak hoeft te wassen, zorgt dit ervoor dat je de natuurlijke oliën van je haar, en daarmee de glans, behoudt.
Toch hoef je geen dure droogshampoo's aan te schaffen, want maïzena heeft precies hetzelfde effect. Strooi wat maïzena bij de haarwortels. Laat even intrekken en kam het daarna uit je haar. Olijfolie is voedend en maakt je haar zacht.
Droogshampoo zorgt ervoor dat het vet van de haarwortels wordt geabsorbeerd, maar dit werk alleen als je het op droog haar aanbrengt. Op nat haar kunnen namelijk klontjes ontstaan waardoor het verfrissende effect van droogshampoo totaal niet werkt.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Ga je voor no poo (afkorting voor geen shampoo), dan kies je er bewust voor je haar niet meer te wassen met shampoo. Dit zou beter zijn voor verschillende zaken: het milieu, je hoofdhuid, het volume van je haar én je portemonnee, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Zo kun je 't beter aanpakken: vul een (oude) plantenspuit met een scheut azijn, gemengd met water. Spuit er wat van in je haar en masseer het een paar minuten in. Zodra je het hebt uitgespoeld, zul je merken hoe schoon je haar aanvoelt.
In plaats van shampoo was je je haar met afwasmiddel. Afwasmiddel is een enorm sterke ontvetter en zuigt alle olie op uit je haar. Wees er dus voorzichtig mee en doe dit bijvoorbeeld één keer in de maand als het goed voor je werkt.
Haar wassen met baking soda shampoo
Maximaal 1 keer week. Het liefst 1 per 2 weken. Men zegt dat je in principe geen shampoo hoeft te gebruiken als je baking soda gebruikt.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Door te wassen met koud water sluit je de poriën van de huid. Hierdoor wordt de hoofdhuid beschermt tegen vuil, vet en olie. Het behoudt ook de natuurlijke oliën en talg die je hoofdhuid beschermen. Koud water zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten wat resulteert in een gladder en glanzend haar.