Spoel na de voedingen uw tepels en tepelhof af met water of met een oplossing van een kopje water plus een theelepel azijn. Zuur is gistdodend. Goed aan de lucht laten drogen. Breng na iedere voeding de crème heel dun op tepels en tepelhof aan; dit is effectiever dan 2 tot 4 keer per dag.
WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ? De spruw bij de baby gaat na enkele dagen tot weken over en komt dan niet meer terug. De schimmel gaat nooit helemaal weg, want Candida is een normale bewoner van de mondholte. Maar er ontstaat een nieuw evenwicht, het beslag verdwijnt en de klachten verdwijnen.
Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is. Het verkeerd aanleggen of afkoppelen of het hebben van erg volle borsten kan ook de pijn veroorzaken.
Candida albicans kan de tepel oppervlakkig infecteren. Risicofactoren voor een infectie zijn tepelkloven, een recente kuur met antibiotica en een vaginale candida-infectie bij de moeder. Lokale behandeling met miconazol of nystatine heeft de voorkeur. Behandel zowel moeder als kind om herbesmetting te voorkomen.
Kook flesjes en spenen uit. Als uw baby met spruw niet goed drinkt of veel huilt tijdens de voeding, is behandeling nodig: een gel/mengsel dat u in de mond van uw baby smeert. een crème die u op uw tepels smeert.
In principe kunnen candidiasis en spruw vanzelf overgaan. Bij borstvoeding kunnen de klachten echter veel problemen veroorzaken en er is een grote kans dat u en uw kind elkaar over en weer blijven besmetten. Om te voorkomen dat u moet/wil stoppen met borstvoeding is snelle en zorgvuldige behandeling aan te raden.
Je tepels zijn erg gevoelig en kunnen een brandend gevoel geven. Ook kan je tepelkloven, kleine bultjes of een glanzende gespannen of schilferende huid rondom je tepel hebben. De tepel zelf kan wat paarsig gekleurd zijn.
Kook flesjes en spenen uit. Als uw baby met spruw niet goed drinkt of veel huilt tijdens de voeding, is behandeling nodig: een gel/mengsel dat u in de mond van uw baby smeert. een crème die u op uw tepels smeert.
Pijn, jeuk en onrustig drinken
Alhoewel niet alle baby's last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
Het kan 1 tot 2 weken duren voordat de schimmel- of gistinfectie echt beter wordt. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind de hele kuur afmaken.
Een baby met spruw kan zijn moeder snel besmetten. De tekenen van spruw zijn bij de moeder te zien aan de tepels wanneer deze borstvoeding geeft. De borsten en/of tepels zijn pijnlijk, voelen branderig aan en kunnen gaan schilferen. De tepels zijn vaak donkerroze en glanzen een beetje, net als de tong van je kindje.
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.
De baby wordt meestal via de tepel van de moeder besmet. Spruw kan ook overgedragen worden tijdens de geboorte, via de speen of via een vinger waar schimmel op zit. Volwassenen dragen de spruw bij zich, maar ervaren meestal geen klachten. Spruw is over het algemeen onschuldig en gaat vanzelf over.
Spruw ontstaat wanneer de natuurlijk aanwezige schimmels van het lichaam verstoord raken. Daarom lopen de allerjongsten, alleroudsten en mensen met een zwak immuunsysteem het meeste risico. Een goede mondhygiëne is echter essentieel voor het behandelen van spruw.
Aangezien kokosolie, zoals eerder genoemd, effectief is tegen candida is het dus ook zeer geschikt om spruw bij je kindje en jezelf te behandelen. Smeer een beetje kokosolie in de mond van je kindje en op je eigen tepel. Tevens kun je het gebruiken om de tepels te verzorgen bij droogheid, irritatie en kloofjes.
Miconazol doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 4 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
Ontstaan van spruw
De gist leeft in onze mond en op onze huid, vaak zonder dat je daar last van krijgt of ziek van wordt. Na de bevalling kan de gist makkelijker gaan groeien en kan het schimmel worden. De schimmel verspreidt zich dan in de mond, het maag-darmkanaal en de schaamstreek (liezen, billen) van je baby.
Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en wordt veroorzaakt door gist (een schimmel) genaamd Candida albicans. Spruw kan zowel voorkomen bij kinderen die borstvoeding krijgen, als bij kinderen die kunstvoeding krijgen.
Hoe kun je spruw behandelen? Soms is het nodig om spruw te behandelen. Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby's tot 4 maanden) of een miconazol-gel (bij baby's vanaf 4 maanden).
Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals Candida-gist. Bij schimmel- en gistinfecties van de mond (spruw), slokdarm, maag en darmen. Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts nystatinedrank voorschrijven.
Er zijn diverse uitlokkende factoren: - lokale factoren: ontbreken van de normale bacteriële mondflora (zoals bij pasgeborenen), slechte mondhygiëne gecombineerd met het dragen van een kunstgebit, verminderde speekselproductie, roken en gebruik van inhalatiecorticosteroïden (puffers met cortisone).
Schoonhouden: belangrijk is ook speelgoed, fopspeen en kolf (en alles wat de baby in zijn mond stopt) goed schoon te houden. Verhitten bij invriezen: invriezen van afgekolfde, met spruw besmette melk doodt de schimmel niet! (Her)besmetting kan plaatsvinden door gebruik van besmette afgekolfde melk.
Spruw (Candida-infectie in de mond)
Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel geen klachten.
Er verschijnen blaasjes in de mond, op de tong en op de lippen. Na een paar dagen springen de blaasjes open en verschijnen er kleine kratertjes. De mond is dan pijnlijk en het kind wil niet eten. Meestal vertoont het kind ook algemene infectietekenen zoals koorts, hoofdpijn en algemeen onwel zijn.