Wat is een goede ecologische voetafdruk? Hoe kleiner je ecologische voetafdruk, hoe minder schade je aanricht aan het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen als iedereen gemiddeld een voetafdruk zou hebben van 1,8 hectare.
Gemiddeld is het 2.8 gha, dat is dus ongeveer 1,6 aardbol. Hier komt ook het idee van Earth Overshoot Day vandaan. Dit is de dag waarop we onze jaarvoorraad aan aarde verbruikt hebben als iedereen zou leven als een gemiddelde wereldburger.
Wat is een goede ecologische voetafdruk? Het Global Footprint Network heeft berekend dat iedereen zou moeten leven van ongeveer 1.7 hectare per persoon. Een stuk minder dus dan we in ons land op dit moment gebruiken.
De globale ecologische voetafdruk laat zien hoe hoog het consumptieniveau is en hoe efficiënt ecologische bronnen worden omgezet in consumptiegoederen. De ecologische voetafdruk bedraagt nu gemiddeld 2,23 ha per wereldburger, terwijl er maar 1,8 ha per persoon beschikbaar is.
Volgens het Global Footprint Network, dat gespecialiseerd is in voetafdrukmetingen, heeft een gemiddelde Nederlander een voetafdruk van 5,5 hectare, wat betekent dat het 5,5 hectare nodig heeft om zo te leven als wij doen. En dit terwijl er wereldwijd per persoon maar 1,7 hectare beschikbaar is.
De hoogste ecologische voetafdruk in Afrika is te vinden in Zuid-Afrika, met een voetafdruk van 3,8 gha per persoon. De laagste ecologische voetafdruk is te vinden in Eritrea, met een voetafdruk van 0,8 gha per persoon.
Modelantwoord: Noord-Amerika heeft de grootste ecologische voetafdruk. Daarnaast scoren Australië, Europa en Nieuw-Zeeland ook heel slecht. Afrika heeft de kleinste ecologische voetafdruk, opgevolgd door Azië. valt op dat de vooral de Westerse en rijke werelddelen een grote ecologische voetafdruk hebben.
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn, in aflopende: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden. Globaal wordt meer dan de helft van de ecologische voetafdruk veroorzaakt door uitstoot van CO2.
Een van de ergste problemen hiervan is toch de klimaatverandering. Denk aan je dagelijkse consumpties. Om jouw voedsel te verbouwen en drinkwater te produceren is veel ruimte nodig. Maar ook papier gebruik, denk aan bomenkap en energie verbruik (bijvoorbeeld het opladen van je laptop.
Ecologische voetafdruk
Er is uitgerekend dat onze aarde momenteel 1,6 hectare per persoon beschikbaar heeft. Een Nederlander heeft gemiddeld 5 à 6 hectare nodig, de wereldburger gemiddeld 2,75 hectare. De gemiddelde wereldburger gebruikt dus ongeveer 75 procent te veel.
De ecologische voetafdruk maakt een vergelijking tussen enerzijds het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en anderzijds de mogelijkheid van de natuur om zich te herstellen. Per EU-inwoner is gemiddeld 4,9 hectare nodig voor energie, voeding en andere grondstoffen.
De Ecologische Voetafdruk meet de ruimte die nodig is voor onze levensstijl en wordt berekend in hectares. Deze voetafdruk kijkt naar hoe snel we hulpbronnen verbruiken en afval en CO2 genereren, vergeleken met hoe snel de natuur nieuwe hulpbronnen kan regenereren en ons afval en CO2 kan absorberen.
Althans, dan hebben we een kans van 66 procent om onder de 1.5℃ opwarming te blijven. Dus: als we een kans van 66 procent nastreven om onder de 1.5℃ opwarming te blijven, kunnen we vanaf 1 januari 2020 wereldwijd niet meer dan 400 gigaton CO2 uitstoten.
Over het algemeen geldt dat het voor het milieu beter is om vis te eten in plaats van vlees, maar let wel op: wereldwijd wordt nog maar zo'n 15% van de vis duurzaam -volgens de MSC standaard - gevangen.
Kaas heeft een hogere klimaatbelasting dan eieren en is ongeveer even milieubelastend als kippen- of varkensvlees. Dat komt doordat 1 kilo kaas zo'n 6 tot 10 liter melk kost om te maken. De klimaatimpact van vleesvervangers van zuivel kun je ook vergelijken met kip en varkensvlees.
Sinds 2005 is China de grootste uitstoter van broeikasgassen, direct na de Verenigde Staten. In 2019 waren ze verantwoordelijk voor respectievelijk 26,7% en 12,6% van de totale broeikasgasuitstoot. Ook India, Rusland, Indonesië, Brazilië en Japan stootten toen meer dan 2% van de wereldwijde uitstoot uit.
Verder draagt een vliegreis 1 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Ook hier is het verschil het grootst op de korte afstand. Het verschil wordt kleiner als de auto een caravan moet slepen of als er maar 1 persoon in de auto zit.
"Het is een vrij simpel concept, maar communicatief heel sterk." De voetafdruk wordt uitgedrukt in aardbolletjes. Zo hebben wij wereldwijd 1,7 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. En als iedereen zou leven als een Nederlander is dat zelfs zo'n 3,5 aarde.
Je ecologische voetafdruk is simpel gezegd de oppervlakte van de aarde die jij nodig hebt om te kunnen leven. Als we het hebben over een ecologische voetafdruk hebben we het over de ruimte die nodig is voor de hoeveelheid stroom die je verbruikt, voedsel die je consumeert en afval dat verwerkt moet worden.
Luchtvervuiling en fijnstof
Wegverkeer, huishoudens, de industrie en de landbouw zijn in ons land de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling.
Volgens Carboun, een Britse milieu-organisatie gericht op duurzaam wonen in het Midden-Oosten, heeft het woestijnstaatje aan de Perzische Golf een CO2-'voetafdruk' van 55.4 ton per inwoner per jaar, bijna tien keer zo veel als het gemiddelde wereldwijd.
Die kan de natuurlijke hulpbronnen niet aanvullen in het tempo waarmee ze worden verbruikt. Een gemiddelde Chinees heeft een ecologische voetafdruk van 1,6 hectare en blijft daarmee onder de 1,8 hectare die wereldwijd per persoon beschikbaar zijn.