Schimmelinfecties kunnen worden vastgesteld door een dierenarts door middel van een schimmelkweek. Schimmelinfecties kunnen worden behandeld met anti-schimmelmiddelen, zoals Echinacea zalf of PUUR Parasiet Balans. Samen met je dierenarts kun je beslissen welke middelen geschikt zijn voor jouw paard.
Vocht en regen kunnen de vettige beschermlaag van de huid van het paard aantasten waardoor de schimmel kan binnendringen. Schimmelinfecties zie je dan ook vaak op de plek van het zadel, hoofdstel of het tuig omdat de huid daar vaak vochtig is door zweet en het harnachement altijd een beetje over de huid schuurt.
Het volstaat vaak om het paard te wassen met een antischimmelmiddel, bijvoorbeeld Imaverol. Het paard moet dan drie tot vier keer volledig gewassen te worden, met een tussentijd van 3 tot 5 dagen. Dit herhalen is absoluut noodzakelijk om alle schimmelsporen te kunnen doden.
Imaverol is niet meer vrij verkrijgbaar, wel via dierenarts. In plaats hiervan adviseren wij leucillin tegen schimmelinfecties te proberen, heeft uw paard echt een schimmelinfectie dan dient u dit te laten controleren door een dierenart voor behandeling.
De letsels vier maal, met tussenpozen van drie tot vier dagen, behandelen met een emulsie van 0,2% werkzame stof (1 deel oplossing verdunnen met 49 delen water). Eerst eventuele korsten verwijderen. Aangeraden wordt de eerste keer het dier volledig te behandelen.
Imaverol is een diergeneesmiddel ter behandeling van schimmelinfecties (dematophytose) bij honden. Imaverol is een geconcentreerde oplossing voor het wassen van honden.
1x per jaar bij paarden is meestal voldoende.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
In Schotland werden fossielen van schimmels ontdekt die zo'n 407 miljoen jaar oud zijn, en in Wisconsin in de VS exemplaren die zelfs 460 miljoen jaar oud zijn.
Bij de meeste mensen staat daar een fles chloor; een middeltje dat heel goed werkt tegen schimmel. Doe de chloor op een schuursponsje en ga daarmee over het beschimmelde oppervlakte, waarna de schimmel hopelijk oplost. Ook een mengsel van soda en water doet wonderen, net als bleekwater.
Imaverol is een vloeistof dat wordt gebruikt voor het wassen van honden en paarden met schimmelinfecties. Een schimmelinfectie is zowel besmettelijk voor mensen als dieren dus het is van belang om schimmelinfecties zo snel mogelijk te behandelen. Het middel mag niet gebruikt worden bij honden met een leverbeschadiging.
Hoe is de behandeling van Regenschurft? Het belangrijkste bij behandeling van deze infectie is dat het paard goed droog blijft. Daarnaast kan het paard meerdere keren (steeds met enkele dagen ertussen) gewassen worden met Betadine shampoo en vervolgens goed afgedroogd worden.
Sasmona en Schimmel
Sasmona wordt de voernaam voor verschillende schimmels die de rol van het paard van Sinterklaas vervullen tussen 1965 en 1974. In de 10 jaar die daarop volgen neemt Nico, een politiepaard uit Boxtel de rol over. Het paard wordt echter geen Nico, maar Schimmel genoemd.
De kleur schimmel is een modifier, oftewel de basiskleur wordt onder invloed van dit gen veranderd. Bij schimmels betekent het dat een veulen geboren wordt met de basiskleur zwart of vos door het extention-gen of bruin in combinatie met het agouti-gen. In de loop van de jaren wordt het paard steeds witter.
Vliegenschimmel. Een paard wordt wit of een vliegenschimmel ook kan een wit paard als het ouder wordt opeens vliegjes krijgen. Een vliegenschimmel heet zo omdat het allemaal kleine bruine stipjes over zijn gehele lijf krijgt, dit zijn net vliegjes. Deze stipjes zjn ongeveer zo groot als poepvliegjes.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer. Ruwvoer levert vezels en deze hoeveelheid is nodig voor een goede werking van het gehele spijsverteringsstelsel van je paard.
Huisvesting en verzorging
Wie paarden wil houden, moet hier rekening mee houden. De dieren hebben bewegingsvrijheid nodig en moeten sociaal contact met soortgenoten kunnen hebben. Per dag 23 uur doorbrengen in een box is dus geen optie! Al helemaal als je bedenkt dat een paard per dag maar zo'n 2 uur slaapt.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Als paarden al wondjes en korstjes hebben door een mijteninfectie, dan geeft dat veel jeuk en ongemak. Behandel de aangetaste huid met Finecto+ Spray. Dit zorgt er ook voor dat de kanaaltjes van de mijten in de huid uitdrogen. De wondjes drogen dan sneller in en het paard zal ze niet opnieuw open schuren.
Zeker bij paarden met lekkere dikke sokken voelt een mijt zich thuis. In deze broeierige omgeving kan de parasiet goed zijn neten kwijt en graaft hij zich bij een lage huidweerstand in de huid. Dan spreek je van schurft (scabiës), waarbij beenschurft de beruchtste is. Het paard wordt gek van de jeuk.
Een eczeemdeken is tot dusver het beste medicijn tegen zomereczeem. Spray je paard en de deken in met een goede anti-vliegenspray. Er zijn veel crèmes, zalven en shampoos op de markt die in meer of mindere mate kunnen bijdragen aan het stillen van de jeuk. Het is een kwestie van proberen wat bij jouw paard helpt.