Is het kouder, dan is het beter om een lange broek te dragen, een goede baselayer en een shirt met lange mouwen met eventueel een MTB jack. Vergeet ook niet om goede handschoenen, een nekwarmer en eventueel een muts te dragen om je handen en gezicht te beschermen.
Wat is goede fietskleding
Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar mag nooit beknellen. Daarnaast moet de fietskleding comfortabel zitten maar wel voldoende ondersteuning bieden en temperatuur en vocht reguleren.
Doe daarom een goede wind- en waterdichte jack en fietsbroek aan. Om te voorkomen dat je natte voeten krijgt kan je bij zware regen wind- en waterdichte overschoenen aantrekken. Je handen, en vooral je vingers, worden ook niet gespaard tijdens een regenachtige tocht.
Als u nieuw bent met wegfietsen, vraagt u zich af hoeveel kilometer u moet fietsen op een uitstapje. In theorie zou deze afstand tussen de 15 en 30 kilometer moeten zijn.
Een fietsbroek met zeem, vroeg of laat je wil je er ook een. Het zeem is zacht, maar belangrijker nog: het verdeelt de druk én voert vocht snel af, zodat de huid (enigszins) droog blijft en minder snel beschadigt. Ook over nagedacht: vaak zijn de naden 'plat' zodat ze niet zo snel de huid irriteren.
Voor extra warmte of verkoeling koop je een baselayer (zweetshirt) dat je onder je fietsshirt draagt. De langere achterkant beschermt je tegen opspattend water van de wielen en de kortere voorkant zit niet in de weg tijdens het fietsen. Door de zakjes achterop kun je makkelijk reserve materiaal of voeding meenemen.
In de winter is het prettig om een fietsmuts of helmmuts te dragen onder de helm zodat het hoofd lekker warm blijft. Voor de echt koude dagen is er de balaclava die ook de hals, neus en mond beschermt tegen de kou. Wieleroutfits heeft een mooiassortiment headwear voor de sportieve fietser.
25-30 graden of warmer: wijde kleding
Bij temperaturen van 25 graden of meer kun je in strakke kleding flink gaan zweten, daarom kun je het beste lossere kleding dragen. Denk hierbij aan een A-lijn jurkje, plooirokken, laagjes rokken en wijdere shorts.
Een fietsshirt moet dus een aansluitende pasvorm hebben op het lichaam. Het shirt mag hierbij best wel een strak zitten. Het shirt mag daarentegen niet te klemmend aanvoelen. Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast.
Daarom is het van belang dat de race wielershirts strak om het lichaam zitten, zodat deze niet kunnen gaan wapperen in de wind. Wielershirts hebben een aerodynamische pasvorm. Dat betekent dat het shirt erg strak om het lichaam zit om een zo hoog mogelijke snelheid te kunnen bereiken.
10-15 graden
Bij deze temperaturen adviseren wij om altijd arm- en beenstukken te dragen. Daarnaast kan je nu het lange mouwen fietsshirt over je wielershirt heen aantrekken. Ook is het aangenaam om een merino thermo ondershirt te dragen. Deze houdt de warmte beter vast tijdens de inspanning.
Voor je mountainbike is het belangrijk dat de zadeltas een stabiele constructie heeft en voldoende vuil- en waterafstotend is. Op de racefiets speelt aerodynamica een grote rol. Een smalle zadeltas welke je dicht tegen het zadel bevestigd vangt bijna geen wind. Bovendien ziet dit er veel strakker uit!
Bij hoge temperaturen, een grote belasting en ruw asfalt slijten banden bijvoorbeeld beduidend sneller dan normaal. Bij Schwalbe standaardbanden kan men grofweg uitgaan van een kilometrage van 2.000 tot 5.000 kilometer. De banden uit de Marathon-familie gaan in de regel tussen de 6.000 en 12.000 kilometer mee.
Het belangrijkste verschil zit in de geometrie. Een dames MTB heeft bijvoorbeeld een iets kortere bovenbuis dan een heren MTB. Daardoor staat het zadel dichterbij het stuur. Dit omdat vrouwen in verhouding lange benen en een korter bovenlichaam hebben.
Het vaakst genoemde motief om kinderen niet langer een fietshelm te laten dragen, is dat hun leeftijdsgenootjes ook zonder fietshelm fietsen en dat de ouders niet willen dat hun kind opvalt.
Nederland, een land zonder helmplicht, heeft per gefietste kilometer de minste ongevallen. De Fietsersbond wijst op het zogenaamde 'safety in numbers'. Als we minder gaan fietsen, bestaat de kans dat er relatief gezien meer ongevallen zullen plaatsvinden.
Fietsers met een helm hebben zeventig procent minder kans om te overlijden door een verwonding aan hun hoofd of hersenen dan fietsers zonder helm. Interpolis adviseert daarom om op de e-bike een fietshelm te dragen.
Een zweethemd (of zweetshirt) heeft als enige functie om het transpiratievocht zo snel mogelijk van de huid af te voeren. Deze thermoshirts zijn dus altijd zeer dun en gemaakt van een functioneel materiaal zoals polyester, polyamide of polypropyleen.
Tussen de 10 en 15 graden draag ik altijd beenstukken. Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen.
Een ondershirt
Een goed ondershirt voert vocht af, houdt je warm en isoleert. In de zomer werkt een ondershirt juist verkoelend door te zorgen dat de warmte van je huid naar de volgende kledinglaag kan ontsnappen. Het zit bovendien prettiger op je huid dan de bretels van je broek en de rits van je shirt.
1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek
Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.
Doorgaans vinden veel beginnende wielrenners en mountainbikers het een gek idee om 'naakt' in een fietsbroek met zeem te gaan, maar dit wordt toch door de meeste fietsers aangeraden. Een fietsonderbroek is volgens hen niet per se nodig. Wij zijn hier niet om je te verplichten om wel of geen onderbroek te dragen.
Urenlang fietsen zonder fietsbroek kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Een gewone, katoenen broek houdt zweet vast en gaat schuren en irriteren. Bovendien is voorovergebogen op een smal, keihard zadel zitten een aanslag op je schaamstreek en krijg je ongetwijfeld last van zadelpijn.