Voor alle campanula soorten geldt: ze zijn eetbaar; blad, bloem, jonge scheuten en de wortel(deze laatste alleen in het eerste jaar van de plant). Zowel rauw als gekookt.
De plant is inheems en staat op de rode lijst van 2012 als vrij zeldzaam. Foto Wankja Ferguson, Grasklokje, Campanula rotundifolia bezocht door de grote klokjesbij, (Chelostoma rapunculi).
Wie omringd wordt door konijnen doet er goed aan, de tuin met gaas te omheinen want dan red je het niet met gekortwiekte Campanula alleen, maar zullen ze zich doorlopend vol eten van jouw goedgevulde dis.
Ook kan je campanula na een aantal jaar gemakkelijk vermeerderen door de plant te scheuren in een aantal delen. Dat doe je in maart / april door de plant op te graven en de kluit in twee of drie delen te splitsen.
Snoeien: uitgebloeide bloemen verwijderen
Wanneer de campanula is uitgebloeid adviseren we de uitgebloeide stelen niet af te knippen. Dit omdat ze later in het seizoen opnieuw kunnen uitlopen en je opnieuw kan genieten van de prachtige bloemen. Zijn de bloemen uitgebloeid? Knip dan de uitgebloeide bloemen af.
In huis moet je ze op een lichte plek zetten of (in een hangpot) hangen, maar niet in de volle zon. Staat of hangt je plant te donker, dan kunnen de bloemen verkleuren. Campanula Addenda® Ambelle@purple verdampen vrij veel water, dus zorg dat de potkluit niet uitdroogt. Regelmatig even bijgieten.
Campanula portenschlagiana is een laagblijvende bodembedekker en halfwintergroen. Deze tuinplant sterft in de winter bovengronds af en maakt in het voorjaar weer nieuwe uitlopers.
De uitbundige bloemenpracht van de Campanula Addenda® vormt een stralend middelpunt in je tuin. De meerjarige plant doet het niet alleen binnen, maar ook buiten heel goed. Met hun klassieke dan wel vrolijke uitstraling zijn de Campanula's van Addenda® misschien wel de meest dankbare planten die je kunt bedenken.
De Campanula groeit snel en het handigste is het om de plant een plek te geven waar de stengels alle kanten op kunnen groeien. Het plantje zal dan al snel uitgroeien tot een mooie hangplant. Van oorsprong komt de Campanula uit bergachtige gebieden in Europa. Daar groeien ze vooral als hangplant over de rotsen heen.
konijnen vinden de geur van lavendel niet lekker. je zou bij de natuur winkel een flesje vloeibare lavendel kunnen kopen en daar wat van op die plek kunnen strooien.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Slechte groente die NIET gegeven mogen worden: spruitjes, erwten, bonen, kool, prei, ui, bieslook. Enkele giftige planten zijn o.a.: taxus, lavendel, narcis, krokus, geranium, blauwe regen, brem, oleander, rhododendron, buxus, klimop en nog vele anderen.
Campanula is zacht en heerlijk voor de slakken.
De campanula portenschlagiana is een sterke en rijkbloeiende bodembedekker. Niet alleen vriendelijk voor bijen, maar ook voor de tuinier. Hij doet het zonder veel verzorging prima in de volle grond, in potten en bakken, in hangmandjes en op muurtjes. Bijna alle campanula's die je in de winkel vindt zijn (licht) blauw.
De Campanula (Klokjesbloem) is een prachtige bloeiende vaste plant. De meeste Campanula soorten zijn bodembedekkende vaste planten.
Snoeien Campanula
Verwijder de uitgebloeide bloemen met de hand of gebruik een snoeischaar, om de aanleg van nieuwe bloemen te stimuleren. Knip de uitgebloeide stengels aan het einde van het groeiseizoen in september tot net boven de grond af.
Snoeien. Als de bloem is uitgebloeid, verwijder dan de verwelkte bloem om zo een tweede bloei te stimuleren. Knip de stengels aan het einde van het groeiseizoen tot net boven de grond af. Als de plant te breed gegroeid is kun je deze gemakkelijk splitsen met een schop.
Zoals gezegd zijn het vaste planten die ook best wat vorst verdragen. Met onze winters hebben ze weinig moeite zolang de grond maar niet voortdurend erg nat blijft. Ze zijn overigens niet wintergroen. In de tuin moet je wel een beetje op de slakken letten, want die houden ook van deze planten.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Het is wel duidelijk dat je jouw hond, kat, konijn, knaagdier of vogel dus beter niet kan laten spelen met slakken. Zeker jonge dieren vinden slakken vaak erg interessant en gaan dan spelen met de slak.