De acties concentreerden zich in de driehoek Utrecht-Zwolle-Hengelo.Onder meer bij de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn was het raak, meldt de ANWB.
18 december 2019. Op 18 december voerden boeren verschillende blokkades uit verspreid over heel het land. Eerder waren de aangekondigde blokkades van distributiecentra van supermarkten al door de rechter verboden, daardoor gingen de boeren hun eigen gang en voerden ze zelf actie.
De aanleiding voor de protesten waren de stikstofplannen van het kabinet. De minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal (VVD), had op 10 juni 2022 aangekondigd dat de stikstofuitstoot op korte termijn zou moeten worden terug- gedrongen, wat het einde van een groot aantal boerenbedrijven zou betekenen.
Op meerdere plekken in het land zijn boerenprotesten geweest. Landbouwvoertuigen stonden onder meer bij op- en afritten van verschillende snelwegen. Het ging onder meer om de A67 bij Hapert (Noord-Brabant) en Sevenum (Limburg), de A2 bij Best (Noord-Brabant) en de A30 bij Lunteren (Gelderland).
Boeren hebben duidelijkheid nodig over hoe de landbouw in 2040 eruitziet, zodat zij met rust en vertrouwen invulling kunnen geven aan de doelen op het gebied van natuur, klimaat en water. Overheid, keten en consument moeten de boer helpen om duurzamer te produceren.
Dankzij de hoge productie, minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en veel hergebruik van afvalstoffen zijn Nederlandse boeren de schoonste ter wereld, concludeert ABN Amro.
Het gemiddelde Nederlandse landbouwbedrijf genereert per jaar 51.000 euro aan inkomen.Daar komt nog eens 18.400 euro bij die buiten het bedrijf wordt verdiend, bijvoorbeeld door een parttime werkende partner. Overigens zijn de verschillen tussen bedrijven onderling en tussen verschillende sectoren zeer groot.
De vijfhonderd boze boeren, die vandaag actie hebben gevoerd op de parking van Spoor Oost in Antwerpen, keren huiswaarts. Het ging om een protestactie van Farmers Defence Force, een nieuwe actiegroep die zich verzet tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering.
Doelen hiervoor zijn: verhoging van duurzame landbouwproductie;landbouw klaarmaken voor de gevolgen van klimaatverandering;verminderen van uitstoot van broeikasgassen.
Boerin Cathy
Voor Cathy was de beslissing helemaal niet zo makkelijk. Ze gaf zelf aan dat ze misschien tijdens het keuzemoment nog zou veranderen, omdat ze zo'n fifty-fifty gevoel had bij Kenny en Björn. Uiteindelijk hakte de boerin de knoop door en koos ze voor de plezante Kenny.
Organisatoren van de protesten
De protesten zijn/worden georganiseerd door Agractie en Farmers Defence Force. Zij werken met (Whatsapp/Facebook) groepen waarbij boeren zich kunnen aanmelden. In deze groepen wordt dan besproken welke acties er gepland staan en wat daar voor nodig is.
Uitstoot door landbouw is al gehalveerd sinds 1990
Sinds enkele jaren daalt ook het aantal stuks vee. . En we injecteren de mest in het land, waardoor de uitstoot enorm afneemt.” Tussen 1990 en 2018 is de uitstoot van ammoniak door de landbouw daardoor meer dan gehalveerd, blijkt uit cijfers van het RIVM.
Boeren komt vaak voor in combinatie met brandend maagzuur (zuurbranden en oprispingen) of functionele maagklachten. Mensen die vaak boeren hebben vaak ook last van klachten zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en bovenbuikpijn.
Nee.Het eten komt van boeren en dat hebben we nodig om niet te verhongeren. We zouden alles kunnen importeren maar dan zijn nog steeds (exporterende) boeren nodig, en die zullen er niet voldoende zijn als de enorme export van voedsel vanuit Nederland naar andere landen is weggevallen.
200 boeren willen zich laten uitkopen, stikstofuitstoot gaat hierdoor flink omlaag. Inmiddels hebben zich 200 boeren aangemeld om zich te laten uitkopen door het Rijk. De aanmeldingen kwamen de afgelopen twee weken binnen, zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tegen NRC.
Nederland - Ruim honderd personen zijn de afgelopen weken aangehouden vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten. Het gaat hierbij onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. In totaal schreef de politie ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.
Met behulp van CBS-gegevens en gegevens die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beschikbaar heeft, deden wij in 2019 onderzoek (hoofdstuk 5) naar de inkomenssteun aan boeren (Europese Landbouw Garantie Fonds). Uit dit fonds ontving Nederland in de periode 2014-2020 circa € 5 miljard.
Het bedrag ligt rond de 57 euro per persoon. Hoe zit dat? Cor Pierik is landbouweconoom bij het CBS maakte een herberekening: De niet-product-gebonden subsidie in 2019 was 971 miljoen euro. Dat delen door 17 miljoen inwoners, komt op 57 euro per persoon, per jaar.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer.
Hoe de boer eerst zoveel mogelijk, en nu zo weinig mogelijk moet produceren. Want Nederland laat de stikstofemissies liever over aan het buitenland. Zodat Nederland geen vlees, melk en eieren meer exporteert, maar die juist importeert. Want Nederland moet een stedenland worden, omringd door zonnepanelen en windmolens.
De gemiddelde balanswaarde per einde boekjaar van de land- en tuinbouwbedrijven was in 2021 3,8 mln. euro. Dit was ruim 200.000 euro meer dan een jaar eerder. De langlopende schulden namen licht af tot gemiddeld ruim 850.000 euro per bedrijf.
Wat is het gemiddelde inkomen van een landbouwer op een familiebedrijf? Een landbouwer op een familiebedrijf verdient netto gemiddeld 38.064 euro per jaar. Dat is 17,3 procent minder dan het gemiddelde van de Vlaamse werknemers. Toch zijn grote verschillen op te merken tussen de sectoren.
Het CBS schrijft: “42 procent van de zelfstandigen in de landbouw is miljonair. Zij zijn vooral actief in melkveebedrijven en in bedrijven die granen of groenten telen. In de verhuur en handel van onroerend goed zijn ook relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen; 38 procent.”
Op één plek wonen
In de nieuwe steentijd kwamen de eerste boeren naar het gebied dat nu Nederland is. Zij gingen wonen in het gebied dat wij nu Zuid-Limburg noemen. In plaats van jagen en verzamelen, legden ze akkers aan en hielden ze vee.
Daarmee – en ook dankzij allerlei andere agrarische producten – is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld – na de VS, maar vóór Duitsland. Nederland is tevens de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië.