De krulziekte kan alleen preventief worden voorkomen. Het is belangrijk om de aangetaste delen direct te verwijderen (niet op de composthoop gooien) en vanaf het vroege voorjaar de vruchtboom te behandelen. Liefst nog voor het open gaan van de knoppen.
De krulziekte kan effectief worden bestreden door middel van een bespuiting met bepaalde schimmelbestrijdingsmiddelen (fungiciden).
Krulziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Taphrina deformans. Ze kan veel schade aanrichten bij vooral perziken en nectarines, en soms (in wat lichtere mate) ook bij amandelen.
De krulziekte is een schimmelziekte. Het komt voor bij perzik-, nectarine- en soms zelfs bij amandelbomen. Deze ziekte kent ook de naam Taphrina deformans. Het is een veel voorkomende ziekte bij deze vruchtsoorten.
Enkele moderne rassen die goed bestand zijn tegen de krulziekte zijn Benedicte en Revita.
De krulziekte wordt vooral verspreid door regen en zal meestal een probleem geven bij een nat voorjaar. Deze ziekte is gemakkelijk te herkennen doordat de bladeren samen trekken en dikker worden en ook gaan opkrullen.Daarna ontstaan er rode blaren die in een later stadium wit worden en afvallen.
Een pruimenboom bemesten
Tussen maart en april kun je de bodem rondom de boom verrijken met organische meststof. Staat de boom op een ondergrond van zand, dan kun je ervoor kiezen om in juli nog een keer te bemesten. Net als een appelboom heeft een pruimenboom geen kunstmest nodig om goed te gedijen.
Krijgt de plant te weinig water? De plant kan zijn bladeren bewust opkrullen om zo min mogelijk water te laten verdampen. De kans is dus groot dat-ie te weinig water krijgt en om te overleven z'n bladeren laat krullen. Steek daarom een vinger in de potgrond, zo diep mogelijk.
Waarom krullen de bladeren? De bladeren van een kamerplant kunnen gaan opkrullen al ze te weinig water krijgen. Dit doen ze omdat er minder water verdampt kan worden als de bladeren opgekruld zijn. Om te controleren of je plant meer water nodig heeft kan je een vinger in de potgrond steken.
Grijp dan zo snel mogelijk in. Vooral met hoge temperaturen kan deze boom ziekte snel verspreiden. Snoei de zieke delen van de tak met een halve meter gezond hout weg en verbrand deze vervolgens. Als de boom te veel is aangetast, is de zieke bomen kappen nog de enige optie.
In het geval van een plant met te veel energie, zul je zien dat de krul eruit gaat zodra er vruchten verschijnen aan de plant. Heb je te maken met veel wisselende temperaturen, dan kun je daar in de buitenlucht helaas weinig aan veranderen. In een kas kun je bij felle zon en erg warme temperaturen zorgen voor schaduw.
Oplossingen. De oplossingen om jouw perelaar van perenroest af te helpen, zijn nogal drastisch. De efficiëntste manier is de besmette jeneverbessen in de buurt van jouw perelaar te verwijderen. Daarnaast is het ook een optie om de takken van de jeneverbes weg te snoeien.
De witte vlekjes of meel-achtige laag over de bladeren heet Meeldauw. Het is een schimmelsoort dat vooral bij warm vochtig weer zich op zijn gemak voelt en alle soorten fruitbomen kan aantasten. Meeldauw kan resulteren in het krullen en verdrogen van bladeren en het afsterven van vruchten en takken.
De schimmel overwintert op het blad. Zorg voor voldoende stikstof en magnesium. Verwijder de gevallen bladeren. Bestrijden is mogelijk door een zwavelhoudend middel zoals spuitzwavel te spuiten op de bladeren.
Baking soda kan je mengen met water en op de plant sproeien om meeldauw te verminderen. Melk is een verrassend effectief middel ter bestrijding van meeldauw. Maak een oplossing met 4 delen melk en 6 delen en besproei daarmee de aangetaste bladeren. Herhaal dit een paar keer totdat de meeldauw volledig is verdwenen.
Aan het krullen van de bladeren kun je zien dat de plant niet genoeg water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een teveel aan water. Als het niet het water is, komt het door de tocht of een gebrek aan warmte.
Eén derde. Om de plant te redden, verwijder je alle bladeren en takken die bruin zijn. Juist door deze restjes weg te halen, stimuleer je de plant om weer verder te groeien. Wanneer je aan het knippen bent, houd je de volgende regel in je achterhoofd: knip nóóit meer af dan één derde van de plant.
Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes met water op de verwarming, en verwen je je Pannenkoekplant eens per week met de fijne nevel uit je plantenspuit.
Afgevallen blad wordt wormenmest. Behalve erin schuilen, zijn er ook veel dieren die de bladeren eten; wormen bijvoorbeeld. Ze verteren de bladeren en geven je er wormenmest voor terug. In de lente is zo bijna al het blad verteerd en je tuin bemest.
Geef je jouw Calathea te weinig water, dan kunnen de bladeren er sipjes bijhangen of opkrullen. Bruine randen kunnen ook een teken zijn van te weinig water.
Het blad dat je laat liggen, zorgt voor een compostlaagje in je tuin. Niet alle bladsoorten compesteren even snel, maar blad van een wilg, linde of populier verteerd snel. Dit geeft (gratis!) voeding aan je bodem en daar zijn je planten blij mee.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met een fruitboom.
De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig. Dit is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom.
Pruimenbomen houden van een zonnige tot half beschaduwde plaats in humusrijke grond die voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. De beste planttijd is wanneer de boom in de wintermaanden in rust is. Bomen in pot kun je het hele jaar door planten maar houdt dan wel rekening met water geven in de zomer.