Nee maar…in veel gevallen is scheurvorming met een gemiddeld percentage van 90% te reduceren. Dan hebben we het voornamelijk over krimpscheuren. Door voor het stucen of dunpleisteren alle scheur kritieke delen de behandelen met wapeningsgaas.
Een krimpscheur is lelijk, maar constructief niet erg. Je herkent deze scheuren vast, het zijn een soort haarscheuren die je vaak in stucwerk ziet. Het is vaak een dunne scheur die door het krimpen van materiaal is ontstaan. Het materiaal is meestal stucwerk, beton of hout.
Scheuren in stucwerk ontstaan in de meeste gevallen door de werking van de constructie van een woning. Dit treedt voornamelijk op als er grote temperatuur verschillen ontstaan. De meest voorkomende scheurvorming zijn die in een aanbouw of uitbouw, maar ook in nieuwbouwwoningen wil dit helaas voorkomen.
Scheuren in het stucwerk zijn absoluut te repareren. Zeker glad stucwerk is prima te repareren, ook door de beginnende doe-het-zelver. Bij stucwerk met structuur is dat lastiger. Sterker nog, dit is praktisch onmogelijk 'onzichtbaar' te herstellen.
Vul de scheur met vulmiddel
Trek het plamuurmes stevig langs de oppervlakte totdat de hele scheur opgevuld is. Verwijder overtollig plamuur direct na afloop. Vulmiddel krimpt tijdens het drogen. Vul de scheur in 2 à 3 keer op met tussendoor laten drogen voor een strak eindresultaat.
Scheuren in de muren kunnen meerdere oorzaken hebben. De scheuren kunnen ontstaan door verzakking, droogte, door bomen die dichtbij het huis staan, door trekspanningen of door de constructie van met name de fundering van de woning zelf.
Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten. Dit betekend dat de woning nog niet geheel strak op zijn fundering rust en nog op ze juiste plek moet gaan zakken.
Het eerste type zijn scheuren in het stucwerk. Deze scheuren zijn ongevaarlijk en vaak redelijk snel op te lossen. Het tweede type zijn scheuren in het metselwerk. Deze scheuren kunnen gevaarlijk zijn en moeten zo snel mogelijk opgelost dienen te worden.
Een zetscheur is een scheur in de constructie die ontstaan is als gevolg van zetting. Meestal is zetting een éénmalig verschijnsel (nadat de fundering volledig belast is met de opbouw) en er ontstaat wel een scheur, maar de constructie blijft verder stabiel.
Scheuren in uw muur of voeg kunt u met een paar stappen zelf herstellen. Heeft u een scheur in de voeg? Krabt dan eerst met een schroevendraaier of plamuurmes de kapotte voeg weg. Met een borstel kunt u de losse voegdeeltjes verwijderen en de muur schoonvegen.
horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
Om scheuren in het stucwerk te voorkomen is het aan te raden om nat, nog te drogen, stucwerk in de inwendige hoeken in te snijden. Het is belangrijk dat u dit doet voor of tijdens de droging van het stucwerk. Droog stucwerk insnijden helpt niet meer dan bent u te laat.
Een constructieve scheur ontstaat meestal door een bouwfout. Dat kan door een slechte plaatsing van een latei of een te zwakke fundering. Zo'n scheur in de gevel ontstaat wanneer de druk- en trekkrachten te groot worden of na renovatiewerken.
Een horizontale scheur in het stucwerk binnen
De oorzaak van deze scheuren ligt meestal in de krimp van het materiaal.
ANALOGE SCHEURMETERS
De analoge scheurmeter wordt over de barst geplaatst met lijm en/of vijzen. Na afgesproken tijdstippen kan de scheurmaat afgelezen worden op de scheurmeter. De afgelezen waarden kan dan gerapporteerd worden. Zo kan er op tijd ingegrepen worden en extra schade voorkomen.
Scheuren in het stucwerk zijn ongevaarlijk en gemakkelijk op te lossen. Deze brengen de constructie niet in gevaar. Vaak ontstaan ze door de werking van de muren na de bouw. Scheuren in het metselwerk kunnen gevaarlijk zijn als het om een dragende muur gaat.
Een veel voorkomende oorzaak van een scheur in de binnenmuur is een foute dakconstructie of fundering. Ook door temperatuurverschillen kunnen scheuren in de muur ontstaan. Bij warm weer zetten de muren namelijk uit en bij koudere temperaturen trekt het materiaal weer terug.
Elke betonnen of stenen muur kan onze kast dragen. Per element (die elk afzonderlijk worden opgehangen) kan de kast 35 kg dragen. Bij een muur die opgebouwd is uit gipsplaten en houten/stalen stijlen, moeten bijzondere maatregelen genomen worden en vaak is het niet mogelijk een kast aan een dergelijke wand te hangen.
Scheurtjes in stucwerk met korrel kunnen heel simpel kunnen opgevuld met Repair Express Pleister: Deze kit met korrel is hier speciaal voor ontwikkeld. Enkel de scheur opvullen en afwerken. Door de structuur en kleur vormt de scheur straks één geheel met de ondergrond.
Oorzaken scheuren in muur
Een verzakkende fundering is een veel voorkomende oorzaak, maar ook een te hoge belasting boven een raam of te weinig ruimte voor het metselwerk om te kunnen uitzetten en krimpen, kan leiden tot scheuren. Roestend ijzer in de gevel kan eveneens leiden tot ernstige scheurvorming.
Scheuren ontstaan wanneer de krimpkrachten groter worden dan de sterkte van het beton. Dit kan gezien worden als een wedloop tegen de klok tussen twee verschijnselen: de verdamping van water en de verhoging van de sterkte van beton. Dit geldt ook voor betonnen elementen die niet kunnen vervormen.