Er zijn drie grote risico's die je loopt als je met een litteken in de zon komt: Littekenhuid verbrandt veel sneller dan normale huid. Je loopt een groter risico om huidkanker te krijgen. Te veel zonnestraling kan een blijvende verkleuring veroorzaken.
Je litteken is het meest gevoelig in de eerste 6 maanden van het herstel. Dan wil je de zon absoluut zo veel mogelijk vermijden. Na ongeveer 2 jaar is je litteken uitgerijpt en iets sterker, maar littekens blijven kwetsbaarder dan andere huid. Je moet dus altijd opletten en je littekens goed beschermen tegen de zon.
Wanneer mag een litteken weer in de zon? Na een maand, of wanneer je litteken lichtroze en nauwelijks zichtbaar is, kun je er weer voorzichtig mee in de zon. Gebruik hoe dan ook altijd zonnebrand met minimaal factor 30, zoals de ALHYDRAN SPF 30. Na 1 tot 2 jaar kun je meestal weer 'normaal' met je litteken in de zon.
Normaalgesproken kan dit niet meer. Een litteken bestaat namelijk uit bindweefsel en daarin ontbreekt pigment: de huid kan dus daar niet bruin worden.
Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methoden, zoals een littekenpleister of camouflagetherapie, en door middel van operatieve methoden, zoals een laserbehandeling of littekencorrectie. Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en het littekenweefsel te masseren.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Fabel: littekens vervagen door de zon
Je hebt het misschien al eens gehoord: littekens vervagen door de zon. Dit is echter niet waar! Je huid verkleurt door de zon, maar littekenhuid doet dat ook. Mensen genieten graag van de zon, maar littekenhuid kan door de zon verkleuren en zelfs opvallender worden.
Smeren. Een littekencrème of -olie kan de zichtbaarheid van littekens aanzienlijk verminderen. Het ondersteunt het herstelproces van de huid en kan daardoor helpen het litteken soepel en licht te houden.
Littekens verminderen vaak vanzelf na verloop van tijd, maar verdwijnen helaas (bijna) nooit helemaal. Masseren. Massagebewegingen stimuleren de bloedsomloop, waardoor de huid zich beter kan herstellen. Dit kan met of zonder speciale producten, het is vooral de beweging die goed is voor je huid.
Een litteken die rood blijft, kan dus een afwijkend litteken zijn. Dit litteken blijft rood, omdat je lichaam een teveel aan littekenweefsel aanmaakt en bloed blijft sturen naar deze plek op de huid. Wanneer je litteken normaal herstelt neemt de verdikking/roodheid af binnen een paar weken.
Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal binnen enkele weken na de verwonding en kan spontaan genezen, hoewel dit lang kan duren. Een keloïd litteken is een abnormaal verdikt, onregelmatig gevormd litteken. Het is rood tot donker gekleurd en is groter dan de oorspronkelijke verwonding.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
Littekens zijn door middel van lasertherapie goed te behandelen. Onze huidtherapeuten werken met fractionele lasers of een CO2 laser voor littekens. Het kenmerk van deze lasertypes is dat deze laser microkolommen van warmte in de diepere huidlagen maakt, waardoor elastine en collageen wordt gestimuleerd.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Een zonnebrand of zonverbranding is een acute reactie van de huid wanneer deze te veel ultraviolette (=UV) straling van de zon krijgt. Mensen met allerlei huidtypen, zowel lichte als donkere, kunnen een zonnebrand oplopen.
Goed voor droge huid, littekens.
Keloïd paars litteken
Een keloïd litteken ontstaat door een overmatige groei van littekenweefsel. Eigenlijk 'slaat je lichaam door' in het aanmaken van een litteken door vochttekort bij de wond. Het litteken groeit door buiten de randen van de oorspronkelijke wond. Het litteken kan een paarse of felrode kleur krijgen.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Hoe lang duurt het voordat het litteken stabiel blijft? Meestal is dit na twaalf tot achttien maanden, maar het kan ook twee jaar duren. Hoe kan je een litteken voorkomen? Bij het ontstaan van een litteken geldt: hoe langer het genezingsproces van de wond, hoe zichtbaarder het litteken.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Een onrijp litteken is relatief jong en nog niet uitontwikkeld. Het is vaak rood, iets verheven boven de huid en kan nog pijnlijk zijn en jeuken. Meestal ontstaat na enige maanden een vlak litteken met nagenoeg dezelfde kleur als de huid en zijn er geen klachten meer van jeuk of pijn.
Zowel in de literatuur als in de praktijk is het advies om wonden niet bloot te stellen aan uv-licht in de genezingsperiode, vanwege de kans op huidkanker, vertraagde wondgenezing of littekenvorming en hyperpigmentatie (Wiemer 1983, Rennekampff 2010, Due 2007).
Kan ik met kleine wondjes in de zon? Als je wond nog niet helemaal geheeld is of de hechtingen zijn nog niet verwijderd, heb dan nog even geduld en vermijd de zon op je nieuwe huid. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je een paar dagen daarvoor een brandwond hebt opgelopen.
Mijd zonnebanken of UV-straling als het litteken nog vers is. Licht kan de wondgenezing beïnvloeden en de kleur en structuur van de huid veranderen. Houdt uw beschadigde huid altijd zacht en soepel na het sluiten van de wond met behulp van huidcrème.